Girne'de gezilecek yerler: Liman şehrinde görmeye değer 11 yer
Girne'de gezilecek yerler liman şehri olduğu için manzarası denize açılan yerlerden ya da tarihi yüzyıllar ötesine uzanan yapılardan oluşuyor. Karşımıza çıkan bütün gezi noktalarının bir hikayesi ve yaşanmışlığı var.
Girne'de gezilecek yerler buram buram tarih kokan yapılar olarak biliniyor. Tarih kitabı gibi okuyacağınız Girne size hiç bilmediğiniz bilgiler sunan bir şehir olacak. Çok güzel gezi yerleri bulunan şehir liman kenti olması sebebi ile muazzam manzaralara da sahip. Çok güzel liman manzarası ve tarihi yapıları hayran bırakacak kadar güzel. Kıbrıs seyahatinizde mutlaka Girne'ye uğrayarak güzel anılar biriktirebilirsiniz. Girne’ye nasıl gidilir? Girne Lefkoşa arası kaç kilometre? İşte Girne gezi rehberi sizlerle.
GİRNE'DE GEZİLECEK YERLER
Girne'de gezilecek yerler içinde kaleler, tarihi kilise ve camiler bulunuyor. Aynı zamanda antik limanı da Lüzinyanlar döneminden kalan detaylardan biri ve günümüzde de merak edilen yerler. Bu yerlere ulaşım çok basit. Şehir içinde yürüyerek de gezebilirsiniz. Eğer yürümeyi seviyorsanız en güzel keşiflerin böyle yapıldığını da bilmeniz gerekir.
1-GİRNE KALESİ
Girne'nin simgesi olan bu yer gezilecek yerler içinde en çok ziyaret edilen adres diyebiliriz. Ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmiyor. 7. yüzyıldaki Arap akınlarına karşı savunma amaçlı yapıldığı biliniyor. Bizansların yapıldığı düşünülüyor. Kaleye Lüzinyanlar döneminde de eklemeler yapılmış. Girne Kalesi son şeklini de Venedikler zamanında almış. Osmanlı İmparatorluğu'nun toplarına karşı yeniden sağlamlaştırma çalışmaları yapmışlardır. Cenevizlerin saldırısında büyük hasar görmüş kale. 1570 yılında Venediklerden Osmanlı hakimiyetine geçen kale yaklaşık olarak üç asır boyunca Osmanlı hakimiyetinde kalmış.
Girne Kalesi'ne Dair detaylı bilgiyi Girne Kalesi ile tarih tünelinde yolculuk haberimizden okuyabilirsiniz.
2-GİRNE ANTİK LİMAN
Lüzinyanların inşa ettiği antik liman herkesin mutlaka akşam yürüyüşü yapması gereken bir gezi yeri. Girne’de gezinizden yorulduğunuzda akşamını da bu antik limanda yürüyüş yaparak hafif Akdeniz esintisini dinleyerek geçirebilirsiniz. Çok güzel bir gezi noktası olabileceği gibi antik olması sebebi ile de görülmeye değerdir. Burada yer alan restoranlarda güzel lezzetleri tadabilirsiniz.
3-BATIK GEMİ MÜZESİ
Girne Kalesi'nin çerisinde bulunan Batık Gemi Müzesi çok eski bir gemi buluntusunun izlerini sizlere sunuyor. Helenistik Döneme ait bir gemi kalıntısı sergileniyor. Dünya üzerinde tarihin en eski batık gemisi olduğu biliniyor.
4-BOĞAZ ŞEHİTLİĞİ
Karaoğlanoğlu Şehitliği olarak da biliniyor. 1974 yılındaki Barış Harekâtı sırasında şehit olan askerlerin anısına yapılan bir şehitlik. Lefkoşa yolu üzerinde bulunan şehitlikte hem şehitlerimiz yer aldığı gibi hem de bir müze bulunuyor. Girne'de mutlaka uğrayarak minnetlerinizi iletmemiz gerek bir gezi noktası.
Önerilen içerik; Barış Harekatı'nın ruhu burada yaşatılıyor: Kıbrıs Karaoğlanoğlu Şehitliği
5-CAFER AĞA PAŞA CAMİİ
Girne'deki en eski cami burası. 1589 yılında yaptırılan cami kalenin hemen yanında bulunuyor. Limandan kent merkezine çıkan taş döşemeli bir sokakta bulunmaktadır. Tek minarelidir ve taştan yapılmış dikdörtgen şeklindeki caminin tek şerefesi bulunmaktadır.
6-HALK SANATLARI MÜZESİ
Girne limanında yer alan iki katlı ev 18 yüzyıldan günümüze ulaşmayı başarmış bir tarihi yapı. Çok önemli kültür merkezi niteliği bulunmaktadır. Halk Sanatları Müzesi olarak kullanılan evin birinci katında tezgâh, zeytinyağı mengeneleri, küp, döğen, dokuma tezgâhı ve tahtadan yapılmış harman makinesi gibi tarım araçları bulunuyor.
Tahta merdivenle çıkılan ikinci katta ise tığ işlerinden örnekler, işlemeli masa ve yatak örtüleri, oymalı şeyiz sandıkları, gelinlikler, baş örtüleri, yün çoraplar, yastıklar, sargılar gibi Kıbrıs'a özel el sanatlarından örnekler yer almaktadır.
7-HZ ÖMER TÜRBESİ VE MESCİDİ
Çatalköy'de kayalık bir arazide deniz kenarında bulunan türbe Girne'nin 4-5 kilometre doğusunda bulunuyor. Kıbrıs'ın önemli dini ziyaret yerlerinden biri burası. 1963 yılında Rum saldırısı yapılan ve talan edilen bu yere Türklerin ziyareti de yasaklanmış. 1974 yılında da buraya yıldırım isabet etmiş büyük tahribata uğramış. Daha sonra bilinçsiz onarıma uğramış özelliğini büyük ölçüde kaybetmiş.
8-HİLARİON KALESİ
Girne'ye 10 kilometre uzaklıkta bulunuyor bu kale. Büyük bir tarihe ve efsanevi bir geçmişe sahip. 700 metre yüksekte bulunan kaleye 480 basamak merdiveni aşarak gidebiliyorsunuz. Muazzam Girne manzarasını sizlere sunan bu kale mutlaka görülmeye değer bir yer.
Kaleye dair detaylı bilgiyi 700 metre yüksekte efsanevi hikayeleriyle Hilarion Kalesi haberimizden okuyabilirsiniz.
9-BELLAPAİS MANASTIRI
Günümüzdeki adı Beylerbeyi Köyü olan bu yerde limon ve nar ağaçları içinde yaşam var. Bellapais olarak önceden adlandırıldığı için bu manastırın adı da böyle kalmış. Bu köyü gezi noktalarından biri haline getiren manastır gotik mimari sanatının örneklerinden biridir. Girne'ye 4-5 kilometre uzaklıkta bulunuyor manastır. 1158 ile 1205 yılları arasında inşa edilmiş.
Fransa Kralı 3. Hugh tarafından büyük bölümü inşa edilen manastırda bu yerler günümüze kalmayı başarmış. Kral Hugh tarafından yapılan bu bölümler 1267 ile 1284 yılları arasında yapılmış.
Manastırın ortasındaki avlu ise 1324 ile 1359 yılları arasında yapılmış. 4. Hugh döneminde yapılmış. Osmanlı İmparatorluğu'nun şehri fethinden sonra Bellapais Manastırı Ortodoks Kilisesi'ne dönüştürülmüş. Manastıra girişler için yaz ve kış uygulaması var. Yazın saat 09.00-19.30 saatleri arasında ziyaretçi alınırken kışın ise 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık bulunuyor.
10-SOURP MAGAR MANASTIRI
M.S. 1. yüzyılda inşa edilen çok eski bir tarihe sahip manastır da Sourp Manastırı. Mavi manastır olarak da bilinmektedir. İskenderiyeli Aziz Makarios’a adanmış. Meryem manastırı olarak bilinen tarihi yapı 15. Yüzyılda Ermeni kilisesine çevrilmiş. Ermenilerin Kudüs’e giderken uğradığı bir yer olmuş. Günümüze ulaşan kalıntılar 19. Yüzyıla ait. Ayrıca duvarlarda da Ermenice yazıtlar bulunuyor.
11-KARAMAN KÖYÜ
Kayırlarda yeni adı Karaman olarak bulunan bu yerin eski adı ise Karmi. Halk arasında da İngiliz Köyü olarak biliniyor. Girne’nin kuzeybatısında bulunuyor. Dağın yamacında çok güzel bir doğaya sahip olan köy Akdeniz’i de karşısına almış. Daracık sokakları eski zamanlara açılan bir keşif macerası gibi. Bahçeli evler rengarenk ve çiçeklerle bezeli burada. Bu köyde yaşayan Türk sayısı hiç yok denecek kadar az. Nüfusun geneli Avrupalı.
GİRNE NEREDE YER ALIYOR?
Girne Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bir kenti. Başkent Lefkoşa’ya da 26 kilometre uzaklıkta. Gazimağusa’ya 80, Güzelyurt’a ise 47 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Kentin güneyinde Kayalar Dağı, Lapta Dağı, Beşparmak Dağları ve Kantara Dağları olarak bilinen Girne sıradağları bulunuyor. Servili Tepesi ise en yüksek noktası Girne’nin.
GİRNE'YE NE ZAMAN GİDİLMELİ?
Yazlar kurak geçer Girne de kışlar ise kısa ve yağışlıdır. Tipik Akdeniz iklimini burada görebilirsiniz. Yağışlar çoğu zaman yağmur olarak görülür. En soğuk ocak ayında Girne’de sıcaklık 9 derece oluyor. Yazın ise Temmuz’da en sıcak günlerini yaşıyor kent. 40 dereceye kadar çıkan sıcaklığı oluyor. Bahar aylarında ise ortalama olarak 20 derece sıcaklık görülür. Bu yüzden gitmek için en iyi zaman bahar ayları diyebiliriz. Mayıs ve haziran aylarında seyahat edilebilir.
GİNRE'DE NE YENİR?
Toprak verimlidir Girne'de. Bu yüzden birçok ürün yetişir. En çok yetişen ürünler ise Akdeniz ikliminin görülmesi sebebi ile turunçgiller oluyor. Girne’de portakal, mandalina, limon, greyfurt gibi narenciyelere sık rastlanır. Harnup, zeytin, okaliptüs, çam ağaçları gibi detaylara da rastlanmaktadır.
GİRNE’YE NASIL GİDİLİR?
Girne’ye gitmek için tek ihtiyacınız olan uçak bileti olacaktır. Hava yolu ile ulaşım sağlayacaksanız ucuza uçak bileti almanın yollarını da öğrenmeniz gerekir. Vize ya da pasaport gerektirmeden Kuzey Kıbrıs’a giriş yapabilirsiniz. Dilediğiniz gibi seyahatinizi de yapabilirsiniz. Ancak Güney Kıbrıs Yunanistan kontrolünde olduğundan buraya geçiş sağlayamazsınız. Sadece Kıbrıs halkı her iki tarafa da vizesiz giriş yapabiliyor. Ercan Havalimanı’na ulaşarak buradan gezi noktalarına gidebilirsiniz.
Deniz yolu ile ulaşım sağlamak isteyen kişiler de özellikle yaz aylarında Alanya Girne limanı arasında seferler düzenleniyor. Aracınızla gitmek isterseniz Mersin ve Taşucu’ndan Girne ve Magosa’ya feribotlar kalkıyor. Girne Anamur arası 2 saat sürerken, Girne Alanya arası ise 3,5 sat sürmektedir.
Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları
Youtube: esirgenc
Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor
Facebook: dunyayigeziyorum