TEİK 9. Dönem Toplantısı gerçekleştirildi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye ile Ukrayna arasında Ukrayna lehine olan dış ticaret hacmini dengeli bir hale getirmenin her iki ülkenin hedefi olması gerektiğini belirtti.

TEİK 9. Dönem Toplantısı gerçekleştirildi
TEİK 9. Dönem Toplantısı gerçekleştirildi
GİRİŞ 25.06.2013 21:12 GÜNCELLEME 25.06.2013 21:12

Babacan, Ankara Palas Devlet Konukevi'ndeki Türkiye-Ukrayna Hükümetlerarası Ticari ve Ekonomik İşbirliği Komisyonu (TEİK) 9. Dönem Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, toplantı öncesinde teknik heyetlerin önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini söyledi.

Taraflar arasındaki tarihi ve kültürel ilişkilerinin yüzyıllar öncesine dayandığını belirten Babacan, Türkiye'nin, Ukrayna'nın bağımsızlığını tanıyarak, diplomatik ilişkiler kuran ilk ülkelerden olduğunu dile getirdi.

Ukrayna'nın, enerji hatları üzerinde yer aldığı için sahip olduğu stratejik konumu ve mevcut potansiyeli nedeniyle Doğu Avrupa'nın en önemli ülkelerinden biri konumunda bulunduğunu ifade eden Babacan, Ukrayna ile ticari ilişkilerin, ülkenin bağımsızlığını kazanmasının hemen ardından imzalanan ticaret, yatırımların karşılıklı teşviki ve çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmaları ile şekillendiğini kaydetti.

İlişkilerin artık ''stratejik ortaklık'' düzeyine çıkarıldığına işaret eden Babacan, Ukrayna'nın Karadeniz kıyısında olması ikili ilişkilere ayrı bir değer kattığını söyledi.

İki ülkenin Karadeniz bölgesinde istikrarın korunması çerçevesinde ortak değer ve önceliklere sahip olduğunu anlatan Babacan, bu çerçevede Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ile Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatında Ukrayna'nın dönem başkanlığı yapmasının önemine değindi.

''Serbest ticaret anlaşmasının imzalanması önemli''

Geçen yılın Ağustos ayında yürürlüğe giren vize muafiyeti anlaşmasının çok önemli olduğunu ifade eden Babacan, serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin tamamlanmasının da iki ülke arasındaki ilişkiler açısından diğer önemli konu olduğunu dile getirdi.

Türk şirketlerinin Ukrayna'ya ilgisinin artarak sürdüğünü vurgulayan Babacan, ''Şu anda Ukrayna'da 600'den fazla Türk firması faaliyet göstermektedir. Üçüncü ülkeler üzerinden gerçekleştirilenlerle Türk firmaları tarafından Ukrayna'ya yapılan yatırım tutarı 2 milyar dolara ulaşmıştır'' dedi.

Babacan, ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilerin önemli unsurlarından birinin ulaştırma olduğuna değinerek, Türkiye'nin, Ukrayna-Litvanya-Belarus arasında kurulan Viking tren-feribot hattına katılmasına yönelik değerlendirme sürecinin devam ettiğini hatırlattı.

Son 20 yılda ülkeler arasındaki dış ticaret hacminin 50 kat artışla 6,2 milyar dolara ulaştığını belirten Babacan, bu yılın ilk 4 ayında ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20, ithalatın ise yüzde 9 arttığını bildirdi.

''Türkiye ile Ukrayna ekonomik açıdan birbirini tamamlayıcı yapılara sahip'' diyen Babacan, Ukrayna lehine olan dış ticaret açığının dengeli hale getirilmesinin her iki ülkenin önemli bir hedefi olması gerektiğini söyledi.

Türk müteahhitlerinin bu zamana kadar Ukrayna'da 151 proje üstlendiğini aktaran Babacan, bunların değerinin yaklaşık 4 milyar dolar olduğunu belirtti.

Konuşmasında Türk ekonomisine ilişkin bilgilere de yer veren Babacan, şunları kaydetti:

''Türkiye, son küresel krizden hızlı çıkan ülkelerden biri oldu. 2010-2011 yıllarına baktığımızda yüzde 9,2 ve yüzde 8,8 gibi büyüme hızlarına ulaştık. 786 milyar dolarlık gayrisafi yurtiçi hasıla ile şu anda Avrupa'nın 6'ncı büyük ekomisiyiz. 2002 yılında ihracatımız 36 milyar dolardı, geçen yıl 152,5 milyar dolara ulaştı. Yani Türkiye artık daha dışa açık bir ülke haline geldi. Hizmet ihracatına baktığımız zaman geçen yıl 44 milyar dolarlık hizmet ihracatına ulaştık. Burada turizmin payı büyük.''

Konuk Başbakan Yardımcısının konuşması:

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Yuri Boyko da ilişkilerin geliştirilmesina katkıda bulunacak çok kapsamlı bir porotokol hazırladıklarını söyledi.

Her iki ülke liderlerinin, önlerine dış ticaret hacminin 10 milyar dolara ulaştırılması gibi bir hedef koyduklarını dile getiren Boyko, bunun gerçekleştirilebilir bir hedef olduğunu ifade etti. Her iki ülkenin, ekonomilerini olumlu etkileyecek anlaşmalar yapması gerektiğini anlatan Boyko, ''Bu açıdan serbest ticaret anlaşmasının imzalanması önemli. Bu anlaşmayı imzalayarak başkalarına siyasi bir mesaj da vermiş olacağız'' diye konuştu.

Havacılık alanında tarafların işbirliği yapabileceğini belirten Boyko, Karadeniz'den doğalgaz çıkarma konusunda da işbirliği yapılabileceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından ticari ve ekonomik işbirliği komisyon protokolü imzalandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Suriye'nin ilk kadın valisi Süveyda'ya atandı
Saldırılar sonrası Trump'tan ilk açıklama! Onları hedef gösterdi