Cep telefonuyla konuşmadan iletişim

Yeni geliştirilen iki teknoloji sayesinde cep telefonlarıyla ses çıkarmadan konuşulabilecek. Böylece kalabalık yerlerde insanlar cep telefonlarıyla başkalarını rahatsız etmeyecek.

Cep telefonuyla konuşmadan iletişim
Cep telefonuyla konuşmadan iletişim
GİRİŞ 26.04.2005 12:09 GÜNCELLEME 26.04.2005 12:09

Askeri amaçlı bir bilimsel araştırma sayesinde cep telefonlarıyla ses çıkarmadan konuşmak mümkün olacak. ABD Savunma Bakanlığı'na bağlı bir araştırma kuruluşu olan DARPA, 'Advanced Speech Encoding-İleri Konuşma Deşifreleme' (ASE) olarak bilinen bir proje üzerinde çalışıyor. Bu projenin amacı, mikrofonların yerine akustik olmayan sensorlar yerleştirerek, konuşmayı ses yerine konuşanın sinir ve kas aktivitesi üzerinden tespit etmeye çalışmak.

Massachusetts'deki Worchester Polytechnic Institute'dan Rick Brown tarafından geliştirilen bir sistem, ayarlı elektromanyetik resonatör yakası (TERC) denilen ve boyun çevresine takılan bir sensora dayanıyor. Manyetik rezonans görüntüleme için geliştirilen algılama tekniğinden yararlanan yaka, ses tellerinin hareketinin yol açtığı kapasitans değişikliğini tespit ediyor. Yaka ayrıca, konuşmayı geri plandaki yüksek gürültünün üzerinde tutarak duyulmasını sağlıyor.

DARPA bunun yanı sıra, NASA'nın Ames Laboratuvarları'nda ilk kez geliştirilen bir yaklaşımdan da yararlanıyor. Bu yaklaşımda, enseye yerleştirilen elektromiyografik sensor adı verilen elektrotlar, konuşma sırasındaki empedans değişikliklerini tespit ediyor. Bir sinir ağı bu verileri işlemden geçiriyor ve sözcüklerin şablonunu belirliyor. Bu sensor duyulamayacak kadar hafif sesleri bile tespit edebiliyor. Konuşma şablonu daha sonra bilgisayarlı ses jeneratörüne gönderiliyor. Burada konuşanın sözcükleri yeniden yaratılıyor.

DARPA bu teknolojiyi gizli görevleri olan askerler, gürültülü araçları kullanan mürettebat veya sualtında çalışan dalgıçlar için kullanmayı planlıyor. Ancak aynı teknoloji, bir gün fabrikaların gürültülü imalat bölümlerinde, kalabalık barlarda veya makine dairelerinde siviller tarafından da kullanılabilir. Hepsinden önemlisi, siviller bu teknoloji sayesinde kütüphanelerde, trenlerde veya sinemalarda başkalarını rahatsız etmeden konuşma şansını elde edecekler. Brown halihazırda TERC'in bir prototipini üretti ve elektromiyografik prototipi de 2008 yılında üretmeyi planlıyor.

Ne var ki bu iki sistemin de dezavantajları var. En önemlisi, sözcükler bir bilgisayar tarafından üretileceği için çağrıyı alan kişi yapay bir ses duyacak. Ancak sessizlik ve huzurun da bir bedeli olduğunu unutmamak gerekiyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail'den Beyrut'a şiddetli hava saldırıları
Yunan Bakan'dan itiraf gibi açıklama! "Türkiye, Yunanistan'dan 9-10 kat büyük düşman!"