Muhyiddin-i İbn Arabi, Osmanlı'yı müjdeledi!

TRT 1 ekranlarında yayınlanan 'Diriliş Ertuğrul' dizisinin ikinci bölümünde Muhyiddin-i Arabi'nin Osmanlı'yı müjdeliyor

GİRİŞ 17.12.2014 23:09 GÜNCELLEME 18.12.2014 08:16
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

TRT 1'de yayınlanan yeni Osmanlı dizisi Diriliş-Ertuğrul, ilk bölümüyle büyük beğeni toplamıştı. Dizinin 2. bölümünde ünlü İslam bilginlerinden Muhyiddin-i İbn Arabi, Osmanlı'yı ve zaferlerini müjdeleyen kehanetlerde bulunuyor.
 
Arabi: Allah bir yiğit çıkarır onun evlatları Konstantinopolis'i fetheder
 
CİFR İLMİYLE OSMANLI'NIN ZAFERLERİNİ MÜJDELEDİ
 
Muhyiddin-î Arabî Hazretleri, “Ed-Dâiretü’n Numaniyye fi’d Devleti’l Osmaniyye” adlı eserinde, Osmanlıların kuruluşuyla ilgili bazı çarpıcı manev müjdelere yer vermiştir. 
 
Henüz ortada Osman Gazi ve Osmanlı Devleti’nin ismi ve nişanı dâhi yokken; Şeyh-i Ekber, cifir ilmi (harflere verilen sayı kıymetiyle geçmiş ve gelecek hâdiselere dair işaretler çıkarmak) ile onun yakın bir zamanda geleceğini müjdelemiştir.
 
"TÜRKLER İÇİN MUZAFFERİYET VE SAADET VARDIR"
 
Muhyiddin-i Arabî Hazretleri eserinde, sadece Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan bahsetmemiş, Osmanlılar devrinde meydana gelecek pek çok olayı asırlar öncesinden aynen haber vermiştir. Şam ile Mısır’ın fethedilip, Yavuz Sultan Selim’in Şam’a girmesiyle kendi kabrinin ortaya çıkarılacağını; Hafız Paşa’nın, dokuz ay boyunca kuşatmasına rağmen Bağdat’ı alamayıp, fethin 40 gün içinde IV. Murad’a nasip olacağı; Sultan Abdülaziz’in katledileceği gibi daha bir çok hâdiseyi rumuzlu (mânâsı gizli işaretler) bir biçimde bildirmiştir. Türkler hakkında ise, “Türkler için muzafferiyet ve saadet vardır” demiştir.



Muhyiddin İbn-i Arabi kimdir?

Muvahhidun döneminde 27 Ramazan 560’da Mursiye (Murcia), Endülüs'te (bugünkü İspanya) doğdu. Bilinmeyen bir sebeple 8 yaşında ailesiyle birlikte İşbiliye’ye (bugünkü Sevilla) geldi (muhtemelen babasının memuriyeti nedeniyle). Ailesi Arap Tayy kabilesine mensuptu. Yakın cedleri hakkında fazla bir şey bilinmiyorsa da, anne ve baba tarafından nüfuz ve itibar sahibi kimseler olduğu anlaşılıyor. Akrabaları arasında tasavvufî bilgilere sahip kimseler vardı.

İlk tahsilini bu şehirde yaptı, uzun bir süre burada kaldı. Çocuk yaşlarında 'Ahmed İbnu’l-Esirî' adında genç bir Sufi ile arkadaş oldu. Hakkındaki kayıtlara göre İbnu'l-Arabî, bu tahsil sırasında bir aralık Halvet'e çekilen İbnu'l-Arabi, halvetinden keşf yoluyla edindiği çeşitli bilgilerle çıkmıştır.

Endülüs'de bir süre daha kaldıktan sonra, seyahate çıktı. Şam, Bağdad ve Mekke'ye giderek orada bulunan tanınmış alim ve şeyhlerle görüştü. 1182'de İbn-i Rüşd ile görüştü. Bu görüşmeyi eserinde anlatır. Bu İbnu Rüşd’ün bilgi'nin akıl yolu'yla elde edileceğini söylemesiyle meşhur olduğu yıllardır. 17 yaşındaki genç Muhyiddin gerçek bilgi'nin sadece aklımızdan gelmediğine, böyle bir bilginin daha çok ilham ve keşf yoluyla elde edilebileceğine inanmıştı.

Bu senelerde 'Şekkaz' isminde bir şeyh'le tanıştı. Bu zat küçük yaşlardan itibaren ibadete başlayan, Allah korkusu taşıyan, hayatında bir kerecik olsun ‘ben’ dememiş olan ve uzun uzun secde eden bir kimsedir. Muhyiddin o ölene kadar onunla sohbete devam etti. 1182-1183'de İşbiliyye’ye bağlı Haniyye’de 'Lahmî' isimli bir şeyhden, bu zatın adını taşıyan bir mescidde Kur'an dersi aldı.

1184-1185'de 'Ureynî' isimli bir şeyh’le tanıştı. Eserlerinde Ondan ilk hocam diye bahseder, çok faydalandığını söyler. 'Ureynî', Ubudiyet [kulluk] meselesinde derin bir bilgiye sahipti. Bu yıllar'da 'Martili' adlı bir şeyhten de istifade etti. Ureynî O’na:’Sadece Allah’a bak’ derken Martilî‘Sadece Nefsine bak, nefsin hususunda dikkatli ol, ona uyma’ diye öğüt vermişti. Martilî’ye bu zıt önerilerin içyüzünü sordu. Bu zat, kendi nasihatinin doğruluğunda ısrar edecek yerde, ‘Oğlum, 'Ureynî'’nin gösterdiği yol, doğru yolun ta kendisidir. Ona uyman lazım. Biz ikimiz de, kendi halimizin gerekli kıldığı yolu sana göstermişizdir’ dedi.

Bu yıllar'da İşbiliyye’de Kordovalı Fatma adında yaşlı bir kadına (tanıştıklarında 96 yaşındadır) 14 sene hizmet etti. Bu kadın, erkek ve kadınlar arasında müttaki ve mütevekkile olarak temayüz etmişti. Çok iyi bir kimseyle evliydi. Yüzünün İbn Arabi'nin bakmaktan utanacağı kadar güzel olduğu söylenir.

1189'da Ebu Abdullah Muhammed eş-Şerefî adında biriyle tanıştı. Kendisi doğu İşbiliyye’li olup, Hatve ehlindendi. Beş vakit namazını Addis Camii'nde kılan bu zatın ibadete aşırı düşkünlüğünden namaz kılmaktan ayaklarının şiştiği söylenir.

Arabi, İşbiliyye’deyken (1190) hastalanıp okuma kabiliyyet'ini kaybetti. İki yıl bu halde kaldıktan sonra 589'da (Hicri) Sebte Şehri'ne giderek orada ahlak makamına erdiğini söylediği İbnu Cübeyr ile tanıştı. Bir süre sonra İşbiliyye’ye döndü. Aynı yıl Tlemsen’e geldi. Burada Ebu Medyen (ö.594)[1] hakkında gördüğü bir rüyayı anlatacaktır.

1196'da Fas’a gitti. Orada yaptığı Seyahatler sırasında büyük şöhret kazandı. 1198'de tekrar Endülüs’e geçti. Gırnata Şehri dolaylarındaki Bağa kasabasında Şekkaz isimli bir şeyhi ziyaret etti. Onun Tasavvuf yolu'nda karşılaştığı en yüce kimse olduğunu söyler. 1199-1200'de İlk defa Hac için Mekke’ye gitti. Orada [el-Kassar] (Yunus ibnu Ebi’l-Hüseyin el-Haşimi el-Abbasi el-Kassar) isimli bir şahıs'la sohbet etti. Hac’dan sonra Mağrib’de, oradan da Ebu Medyen’in şehri olan Becaye'de bulundu. Bir süre sonra tekrar Mekke’ye geldi ve "Ruhu’l-Quds", "Tacu'r-Rasul" adlı eserler'ini yazdı.

1204'de Medine, Musul, Bağdad'da bulundu. Musul'da, "et-Tenezzülatu'l-Musuliyye" yi yazdı. Musul’dan ayrıldıktan sonra Konya’ya geldi. Orada tanıştığı Sadreddin Konevî’nin dul annesi ile evlendi. Konya’da iken "Risaletü’l-Envar" ı yazdı. Selçuk Meliki tarafından hürmet ve ikram gördü. Sonra Mısır’a geçti. Orada Futuhat-ı Mekkiye'deki sözlerinden ötürü Mısır uleması tarafından hakkında verilen idam fetvasıyla yüzyüze gelince gizlice oradan kaçtı.Tekrar Mekke’ye geldi ve burada bir süre kaldı. Bağdad ve Halep’de bir süre dolaştıktan sonra 612/1215 de tekrar Konya’ya geldi. 617 de Şam’a yerleşti. Zaman zaman civar şehirlere seyahatler yaptı.Şam'da kendisinin Fütuhat'tan sonra en büyük eseri olarak kabul edilen Fusus'u kaleme aldı(627/1230). İbn Arabi bu eseri rüya'sında Peygamber'den ümmetine aktarmak üzere aldığını belirtir. 638 de 22 R.Evvel’de (1239) Şam'da öldü. Kabri Şam şehri dışında Kasiyun dağı eteğindedir. 1516 yılında I. Selim, Şam’ı Osmanlı toprağı yaptığında oraya türbe, camii ve imaret inşa ettirdi. Medfun bulunduğu türbenin kubbesinde -İbn Arabi'nin kendisine ait olduğu iddia edilen- 'bütün yüzyıllar yetişdirdikleri büyük insanlarla tanınır, benden sonraki yüzyıllar benimle anılacak' mealindeki bir beyit yazılıdır.

YORUMLAR 33
  • Mehmet Sezai AYDINGÖZ 9 yıl önce Şikayet Et
    Bütün Kitaplar(İLAHİ)Peygamberler tarafından açıklamalı olarak insanlara açıklanmıştır.Peygamberlerden sonra da alimler tarafından insanlara tebliğ edilmiştir.Bu itibarla hakiki mürşit:Kitabullah dır.Peygamber A.S.kitabullahın açıklamalı tercümanı ve uygulayıcısıdır.Kitapda ve Resulullahın uygulamasında olmayan hiç bir dinden sayılamaz.Müslüman kişi akıllı ve ferasetli olur madrabazlığa,yobazlığa hurefeciliğe pirim vermez vesselam.
    Cevapla
  • Mehmet Sezai AYDINGÖZ 9 yıl önce Şikayet Et
    İslam Literatüründe"CİRF"ilmi diye bir ili yoktur.Rakamlarla geleceği haber verme saçmalığı;Yahudilerin M.Ö.cesine dayanan KABALA tarikatını uydurduğu bir saçmalıktır.Buna bilim de ilim de denmez.Malesef bu görüşü Saidid Nursi de benimsmektedir.Tahrif edilmemiş:TEVRATTA,ZEBURDA,İNCİLDE VE KURANDA bu iddinın dayanağı bulunmamaktadır.Bu semavi kitapların hepsinde de gaybı ve geleceği Allah c.c.dan başkası bilemez gerçeği yazılıdır.Müslümanım deyip te bu safsataya inananların aklına şaşarım.Bunlara:"İslamı bilmeyen Müslümanlar" denir.
    Cevapla
  • atmaca 9 yıl önce Şikayet Et
    Nayram kocak cahiliyet sinirlarini zorlayan bir kisisin rabbim sana goz vermis kulak bermis okuma yetenwgi vermis oku arastir oyle yap yorumunu sana diyecegim tek sey budur
    Cevapla
  • bayram koçak 9 yıl önce Şikayet Et
    Sanal kahve fala bakan yerler var. Kahveyi içiyorsun, resmini çekip whatsaptan gönderiyorsun. Falını bakıp falını sana whatsaptan tekrar gönderiyorlar. O tarz bir şeymi bu gelecekten haber veren cifir ilmi. Allah afetsin. Şirkten ve küfürden Allaha sığınırım.
    Cevapla
  • Saydo Başkan 10 yıl önce Şikayet Et
    bence RTE yi verdi ip ucu olarak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan: Ulaştırmada tarihimizin en büyük atılımlarını gerçekleştirdik
Yabancı VAR hakemleri cep yakacak! İşte TFF'ye 5 aylık maliyeti