DT ve DOP'la ilgili iddialara bakanlıktan cevap

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Devlet Tiyatroları (DT) ile Devlet Opera ve Balesinin (DOB) kapatılacağı iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

DT ve DOP'la ilgili iddialara bakanlıktan cevap
DT ve DOP'la ilgili iddialara bakanlıktan cevap
GİRİŞ 11.12.2013 12:40 GÜNCELLEME 11.12.2013 12:40

Abdurrahman Arıcı, "Şu anda öyle bir şey yok. Ortaya çıkarılan bizi kapatacaklar dedikoduları afaki şeyler. Bizim kafamızda onların düşündüğü gibi şeyler yok. Biz Anadolu'nun tiyatroyla buluşmasını ve kaliteli, milli değerlerimize sahip oyunlarla buluşmasını istiyoruz" dedi.

Arıcı, Türkiye Sanat Kurumu ile ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Sanat Kurumuna ilişkin yasa tasarısı çalışmalarının devam ettiğini ancak henüz neticelenmediğini söyledi.

Tiyatroda milli değerlere değer katan eserlerin sergilenmesini ve yerli eserlerin sayısının artmasını arzuladıklarını belirten Arıcı, eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay döneminde devam eden ve şimdiki Bakan Ömer Çelik ile artarak devam eden tiyatronun Anadolu'ya yayılması hedefine dikkati çekti.

"Biz Anadolu'nun tiyatroyla buluşmasını istiyoruz" -

Arıcı, "Anadolu'daki sahnelerin, tiyatroların ve yerli oyunların sayısının artması konusunda Bakan Bey'in bir talimatı var. Anadolu'da her yere ulaşmaya çalışıyoruz. Gönül ister ki bizden destek alan özel tiyatrolarımız da Anadolu'ya fazlaca gitsin ve kaliteli oyunlar ortaya çıksın" diye konuştu.

Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesinin kapatılacağı iddialarına ilişkin ise Arıcı, şunları ifade etti:

"Ortaya çıkarılan bizi kapatacaklar dedikoduları afaki şeyler. Daha ortada projelendirilmiş, Başbakana sunulmuş, TBMM'ye gelmiş bir şey yok. Bu aşamaları geçtikten sonra zaten kendileri de görecektir ne olduğunu, ama bizim kafamızda onların düşündüğü gibi şeyler yok. Biz Anadolu'nun tiyatroyla buluşmasını ve kaliteli, milli değerlerimize sahip oyunlarla buluşmasını istiyoruz. Bunu yapan özel sektör de var ve onlara da desteğimiz devam ediyor, ayırmış değiliz. Bugün Opera da aynı şekilde kendi değerlerimizi yansıtacak oyunlarla gelmesi gerekir."

Arıcı, devlet destekli sanat kurumlarının önerdiği performans ve rekabete dayalı sistemiyle ilgili de Bakan Çelik'in bütçe görüşmelerindeki söylemlerini anımsatarak, devletten maaş alan sanatçıların dizilerde rol üstlenmesini eleştirdi.

"Sokağa atacak ekonomimiz yok"

Kamudan maaş alan bir kişinin mesaisini de kamuya harcaması görüşünde olduklarını kaydeden Arıcı, "Bugün hiçbir şey üretmeyen sanatçıyla çalışan sanatçıyı bir tutmamak lazım. Bu kıyaslamayı yapacak bir kurul olması gerekir. Getirilen sanat eserinin beğenilip teveccüh gösterilip defalarca izlenmesiyle hiç seyirciyle buluşmaması en büyük kıstas ama tabii buraya getirilen eserin bir kurul tarafından getirilmesi ve onları değerlendirecek bir üst kurul da gerekiyor" görüşünü bildirdi.

Arıcı, Gençlik ve Spor Bakanlığının Sportif Değerlendirme ve Geliştirme Kuruluna işaret ederek, sanat kurulunun de benzer işlevi göreceğini söyledi.

Ortaya konan eserin sanatsal değerinin ve izleyiciyle buluştuğunda beğenilmesinin önemli olduğunu belirten Arıcı, "Buna da dikkat edilmesi gerekir. Çünkü ülkemizin artı değerlerini bir yerlere veriyorsunuz, onlar sanat yapıyor ama karşılığı halk nezdinde alınmadığı müddetçe bunun olmaması gerekir. Çünkü bizim sokağa atacak herhangi bir ekonomik verimiz yok. İnsanların bize emanet edilen artı değerlerinin, paralarının bekçiliğini yapmamız gerektiği düşüncesindeyim" diye konuştu.

Arıcı, sanatçıların çoğunlukla büyük kentleri tercih ettiklerine de dikkati çekerek, "Oysa, depremden sonra Van'da, o zor şartlarda bile özel bir çadır kurup tiyatronun devam etmesini sağladık. Anadolu'da bu işi devam ettiren arkadaşlar var, teşekkür ediyorum ben onlara. Büyük kentlerden çıkıp oralara gitmek ve halkımızla oyunları buluşturmak gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika...Güney Kore'de Başbakan Han Duck-soo azledildi
Belarus açıkladı: Rusya'dan balistik füze hamlesi!