Ünlü halk ozanı Neşet Ertaş hayatını kaybetti

İzmir'de önceki hafta hastaneye kaldırılan Türk halk müziği bestecisi, söz yazarı ve yorumcusu Neşet Ertaş, bu sabah hayatını kaybetti. 74 yaşındaki Neşet Ertaş, 16 gündür tedavi görüyordu.

GİRİŞ 25.09.2012 09:49 GÜNCELLEME 25.09.2012 14:53
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

10 Eylül Pazartesi günü rahatsızlanarak yakınları tarafından hastaneye kaldırılan ve onkoloji servisinde tedavi altına alınan Türk Halk Müziği bestecisi, söz yazarı ve yorumcusu Neşet Ertaş tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Acı haberi duyan sevenleri hastaneye akın ederken Ertaş'ın oğlu Ahmet Ertaş, 'Yolcumuzu uğurladık' sözleri ile acısını ifade etti.

Dün fenalaşan ve tedavisine yoğun bakım ünitesinde devam edilen Ertaş'ın, bu sabah saat 08.45'te doktorları tarafından hayata gözlerini yumduğu açıklandı. Acı haberi duyan sevenleri ve köylüleri hastaneye akın ederken Ertaş'ın doktorları beklenen açıklamayı yaptı. 'Ertaş'ın tedavi gördüğü Medical Hastanesi Genel Müdürü Veysi Kubba; ' Hastane olarak bugün duygu seli yaşıyoruz. Hastanemiz değerli bir halk ozanını burada ağırlamaktan dolayı son derece onurlu ve şevkatli bir süreç yaşıyordu. Ancak değerli halk ozanımızı kaybetmiş bulunmaktayız' dedi.

Onkoloji Bölüm Başkanı Ahmet Uğur Yılmaz da Ertaş'ın dün yoğun bakıma alındığını ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığını ifade ederek; ' Sayın Neşet Ertaş hastanemize 2 hafta önce genel durumunda bir bozukluk olduğu için yatırılmıştı yaklaşık Kendisi zaten 2 yıldır bir hastalıkla takip edilmekteydi. Gereken tedaviler yapıldı, durumunda iyileşme olmaması üzerine Pazar günü yoğun bakıma aldım bütün önlem ve tedavilere rağmen bu sabah saat 08.45'de kendisini kaybetti. Biz de herkesi gibi böyle bir ozanı kaybetmekten dolayı üzgünüz.Hastamızın ilerleyen bir kanser hastalığa vardı, genel durumun bozulması üzerine yoğun bakıma almıştık' diye konuştu.

SAZIN USTASIYDI

1938 Kırşehir'de doğumlu olan Neşet Ertaş türkü ve bağlama denildiği zaman akla ilk gelen isimiler arasında yer alıyordu. 1950'li yıllarda profesyonel müzik hayatına başlayan sazın ustası merhum Neşet Ertaş çıkardığı ilk plağı "Neden Garip Ötersin Bülbül"ü çıkarmış ve müzik hayatına devam etti.

VATAN HASRETİ 23 YIL SONRA DİNDİ

Sağlık sorunları nedeniyle kardeşinin yanına, Almanya'ya giden Ertaş'ın 23 yıllık vatan hasreti de başlamış oldu. 2000 yılında İstanbul'da verdiği konserle yeniden ülkesinde sahneye döndü. Gurbet yıllarında kendisine Erdoğan Atakar tarafından takılan "Bozkırın Tezenesi" lakabı halk ozanıyla adeta bütünleşti. Süleyman Demirel zamanında kendisine sunulan 'devlet sanatçılığı' unvanını; "Halkın sanatçısı olarak kalmak, benim için en büyük mutluluk" diyerek geri çevirdi. UNESCO tarafından "yaşayan insan hazinesi" kabul edilen Ertaş, İTÜ Devlet Konservatuarı tarafından fahri doktora ödülüne layık görüldü.

NEŞET ERTAŞ KİMDİR?

Neşet Ertaş, (d. 1938 Çiçekdağı, Kırşehir) Türk ozanI. Abdal müzisyen olarak da tarif edilir. Bozkırın Tezenesi olarak da bilinir. Kırşehir Abdal'larındandır.

Çocukluğu

Babası saz ustası Muharrem Ertaş, annesi Döne hanımdır. Annesinin ölümünden babası ve kardeşleriyle birlikte sonra köyüne yerleşmişlerdir ve çocukluğu bu köyde geçmiştir. Ertaş, ilkokula gittiği yıllarda önce keman, sonra da bağlama çalmayı öğrendi. Babası Muharrem Ertaş ile birlikte yörenin düğünlerinde sazı ile çalıp sesi ile türküler söylemeye başladı. Ertaş, etkilendiği tek kişinin babası Muharrem Ertaş olduğunu söyler. Kendi ifadesi ile bunu şu şekilde ifade eder; "Babamla ben aynı ruhun insanlarıyız.".

Sanat çalışmaları

Neşet Ertaş, 1950'li yılların sonunda İstanbul'a gelerek ilk plağını "Neden Garip Garip Ötersin Bülbül" adı ile babası Muharrem Ertaş'a ait bir türküyle çıkardı. Halk tarafından çok beğenilen bu plağı ardından diğer plak, kaset ve halk konserleri takip eder. Daha sonra Neşet Ertaş Ankara'ya yerleşir. Burada yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle kardeşinin daveti üzerine Almanya'ya gider. Çocuklarının eğitimi ve sanatsal çalışmalarından dolayı uzun bir süre Almanya'da kalan sanatçı, 2000 yılında İstanbul'da verdiği konserle sahne hayatına geri dönmüştür.

Demirel zamanında kendisine sunulan 'devlet sanatçılığı' ünvanını; "O dönem Süleyman Demirel cumhurbaşkanıydı. Devlet sanatçılığı bana teklif edildi. Ben, 'hepimiz bu devletin sanatçısıyız, ayrıca bir devlet sanatçısı sıfatı bana ayrımcılık geliyor' diyerek teklifi kabul etmedim. Ben halkın sanatçısı olarak kalırsam benim için en büyük mutluluk bu. Şimdiye kadar devletten bir kuruş almadım, bir tek TBMM tarafından üstün hizmet ödülünü kabul ettim. Onu da bu kültüre hizmet eden ecdatlarımız adına aldım." diyerek geri çevirmiştir. Fakat halk büyük destek vermiş ve Neşet Ertaş adeta yaşayan bir efsane olmuştur. Unesco tarafından yaşayan insan hazinesi kabul edilen Ertaş, 25 Nisan 2011 tarihinde İTÜ Devlet konservatuarı tarafından fahri doktora ödülüne layık görülmüştür.

Albümleri

1988 - Gönül Ne Gezersin Seyran Yerinde
1988 - Kendim Ettim Kendim Buldum
1988 - Kibar Kız
1989 - Hapishanelere Güneş Doğmuyor
1989 - Sazlı Sözlü Oyun Havaları
1990 - Gel Gayri Gel
1992 - Türküler Yolcu
1992 - Gitme Leylam
1993 - Kova Kova İndirdiler Yazıya
1995 - Seçmeler 2
1995 - Seçmeler 3
1995 - Seher Vakti
1995 - Altın Ezgiler 3
1996 - Polis Lojmanları
1997 - Benim Yurdum
1998 - Gönül Yarası
1999 - Zülüf Dökülmüş Yüze
1999 - Gönül Dağı
1999 - Muhur Gözlüm
1999 - Zahidem
1999 - Neredesin Sen
1999 - Gönül Dağı

Ertaş'ın vasiyeti yerine getirilecek

İzmir'de tedavi gördüğü hastanede vefat eden Türk Halk Müziği sanatçısı ve söz yazarı Neşet Ertaş, memleketi Kırşehir'de toprağa verilecek.

Ertaş'ın menajeri Gülsüm Sarıkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ertaş'ı kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını belirtti.

Sarıkaya, Neşet Ertaş'ın halk ozanı olan babası Muharrem Ertaş'ın Kırşehir'deki mezarının yanına defnedilmek istediğini dile getirerek, ''Ertaş, babasının yanına defnedilmek istediğini söylemişti. Cenaze Kırşehir'de toprağa verilecek'' dedi.

Bu arada, Ertaş'ın hayatını kaybettiğini öğrenen sevenleri ve hemşehrileri Medical Park İzmir Hastanesi önünde toplanmaya başladı. Vatandaşların oldukça üzgün oldukları gözlendi.

Ertaş'ın oğlu Hüseyin Ertaş: Bizim babamızdı ama Türkiye'nin abisi, babası, kardeşiydi

İzmir'de tedavi gördüğü hastanede vefat eden Türk Halk Müziği sanatçısı ve söz yazarı Neşet Ertaş'ın oğlu Hüseyin Ertaş, ''Bizim babamızdı ama Türkiye'nin abisi, babası, kardeşiydi. Cenazesini Kırşehir'e götüreceğiz'' dedi.

Ertaş'ın tedavisinin yapıldığı ve hayatını kaybettiği Medical Park İzmir Hastanesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Neşet Ertaş'ın oğlu Hüseyin Ertaş, acılarının çok taze olduğunu söyledi.

Babasının Türkiye'ye malolmuş bir sanatçı olduğunu kaydeden Ertaş, ''Bizim babamızda ama Türkiye'nin abisi, babası, kardeşiydi. Cenazesini Kırşehir'e götüreceğiz. Babası Muharrem Ertaş'ın yanına defnedilmeyi istemişti. En kısa zamanda cenazeyi götüreceğiz'' dedi.

Medical Park İzmir Hastanesi Genel Müdürü Veysi Kubba ise değerli halk ozanı Neşet Ertaş'ı ağırlamaktan dolayı onurlu olduklarını belirtti. Hastanelerine iki hafta önce yatırılan Ertaş'ın ciddi bir tedavisinin olduğunu dile getiren Kubba, ''Bugün maalesef değerli halk ozanımızı kaybettik'' diye konuştu.

Ertaş'ın tedavisini yapan hastanenin Onkoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uğur Yılmaz da, ünlü halk ozanının iki senedir hastalığı nedeniyle takip edildiğini ifade etti. Yılmaz, ''İleri bir kanseri vardı. 10 Eylül'de hastanemize yatmıştı. Gereken tedaviler yapıldı ama durumunda iyileşme olmayınca pazar günü yoğun bakıma alındı. Bu sabah 08.45'te kendisini kaybettik'' şeklinde konuştu.

Neşet Ertaş'ın kardeşi Necati Ertaş ise, abisinin Kırşehir'de defnedileceğini kaydederek, ''(Babamın avucuna defnedin) demişti'' ifadelerini kullandı.


YORUMLAR 40
  • darbeleredurde 11 yıl önce Şikayet Et
    türküler yetim kaldı. gönlüm hep seni arıyor neredesin sen ??ALLAH taksiratını affetsin..
    Cevapla
  • mustafa akgül 11 yıl önce Şikayet Et
    aman bir güzel kız gördüm tutmuş yolunu. uzatmış gerdana zalım of eğri telini,geldi geçti bilmem kimin gelini,sorsam öldürüller,sormasam öldüm.aman dön beri güzelde yüzün göreyim,gerdanda benine zalım of yüzün süreyim,dedi gel yanımada haber vereyim,varsam öldürüller varmasam öldüm.ALLAH rahmet eylesin.
    Cevapla
  • suleyman d 11 yıl önce Şikayet Et
    ben halkın sanatçısıyım diyerek devlet sanatçılığını kabul etmeyecek kadar gani gönüllü büyük ozana ALLAHtan rahmet diliyorum :'(. böylesi ozanlar her millete nasip olmaz! yalan dünya adlı eserini okumanızı ve bir fatiha göndermenizi rica ederim. hep sen mi ağladın hep senmi yandın; bende gülemedim yalan dünyada. sen beni gönlümce mutlumu sandın ömrümü boş yere çalan dünyada. **ah yalan dünyada,yalan dünyada - yalandan yüzüme gülen dünyada** sen ağladın canım ben ise yandım; dünyayı gönlümce olacak sandım. boş yere aldandım, boş yere kandım;irengi gözümde solan dünyada ** ah yalan dünyada yalan dünyada - yalandan yüzüme gülen dünyada ** bilirim sevdiğim kusurun yoğdu; sana karşı benim hayalim çoğdu. felek bulut oldu üstüme yağdı;yaşları gözüme dolan dünyada ** ah yalan dünyada yalan dünyada - yalandan yüzüme gülen dünyada ** ne yemek ne içmek ne tadım kaldı;garip bülbül gibi feryadım kaldı. alamadım eyvah muradım kaldı;ben gidip ellere kalan dünyada.** ah yalan dünyada yalan dünyada - yalandan yüzüme gülen dünyada
    Cevapla
  • selcuk dertli 11 yıl önce Şikayet Et
    ozan şaiir . üstad neşet ertaş büyük ozandı bundan sonra diyecek tek eklimemiz var topragı bol olsun
    Cevapla
  • remzi 11 yıl önce Şikayet Et
    sen ölmedin bilikasiz ölümsüzleştin neşet baba. ruhun şad mekanın cennet olsun bizi yetim bıraktın memleketin zor zamanında hiç olacak iş miydi şu yalan dünya herşey boş herşey sahte işte
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Metrobüs yandı, yolcular canını zor kurtardı, İmamoğlu yine İstanbul'da yok
Biden'ın başı dertte! Suçlarını kabul etti