Kurban kesmenin amacı nedir? Kurban kesmenin şartları ve önemi...

Her yıl Kurban Bayramı'nın Müslümanları ağırlamasıyla birlikte İslami usüllere uygun olmak suretiyle kurban kesme ibadeti gerçekleştirilir. Müminlere vacip bir ibadet olan ve Kur'an-ı Kerim'de pek çok ayet vesilesiyle belirtilen kurban kesmenin amacı nedir? Yüce Allah'a yaklaşmayı sağlayan kurban kesmenin şartları ve önemi!

Kurban kesmenin amacı nedir? Kurban kesmenin şartları ve önemi...
Kurban kesmenin amacı nedir? Kurban kesmenin şartları ve önemi...
GİRİŞ 06.07.2018 00:05 GÜNCELLEME 15.08.2018 15:51

Müminler tarafından büyük bir coşkuyla beklenen Kurban Bayramı'nın bu yıl da bereketiyle karşılayacak olmasıyla birlikte, kainatın yaratıcısı olan yüce yaratıcının rızasını kazanabilmek ve yine Allah'la yaklaşarak eşsiz bir bağ kurmak amacıyla kurban kesme ibadeti gerçekleştirilecek. Yalnızca, her şeyi yoktan var eden Allah için kesilecek olan kurban sayesinde, onun emirlerine itaat etme göstergesi olarak fedakarlık örneği sergilenecek. Kökeni Hz.Adem (S.A.V) dönemine kadar uzanan ve tamamen İslami esasları uygun bir biçimde kurban kesmenin Müslümanlar açısından amacı, şartları ve önemi bulunmaktadır. Peki, Kur'an-ı Kerim'de pek çok ayetle birlikte belirtilen ve "Cenab-ı Hakk'a yakınlık sağlamaya vesile olan şey" anlamını içerisinde barındıran kurban kesmenin amacı nedir? Tarihsel süreçte hemen hemen tüm dinlerden uygulanan, fakat amaç ve şekil açısından birtakım farklılıklar arz edebilen kurban kesmenin şartları ve önemi nedir?

Zilhicce Ayı ibadetleri neler? Zilhicce Ayı orucu, fazileti ve önemi!

Diyanet'ten önemli açıklama: Bu durumda kurbanınız geçersiz olacak!

 

KURBAN KESMENİN AMACI NEDİR?

Kurban; sözlük anlamıyla incelediğimizde “Yaklaşmak, Cenab-ı Hakk’a yakınlık sağlamaya vesile olan şey” şeklinde anlam taşımaktadır. Öte yandan kurban kelimesi dini bir terim olarak incelendiğinde ise, “ibadet maksadıyla belirli bir vakitte belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce boğazlamak, ya da bu şekilde boğazlanan hayvan” anlamını içerisinde barındırdığı görülmektedir.

Kurban kesme ibadetinin amacı; alemlerin rabbi olan Cenab-ı Hakk'a yaklaşmayı sağlamak, yine yüce Allah'ın rızasını kazanmak maksadıyla ve onun emirlerine itaat ve bağlılık göstermek için kesilmekedir. Bu sayede kulları Allah'ın huzurunda maddi bir fedakarlık örneği sergileyerek manevi bir bağ kurmaktadır. 

KURBAN KESMENİN ŞARTLARI NELERDİR?

Bir Müslümanın vacip bir ibadet olan kurban kesebilmesi için gerekli şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Kurban kesmenin şartları ise şu şekilde sıralanmaktadır:

1)Müslüman olmak.

2)Hür olmak.

3)Fıtır sadakasını vâcib kılan zenginliğe sâhip olmak.

4)Âkıl ve bâliğ olmak. (Bu şart, İmamlar arasında ihtilâflıdır. Bâzılarına göre kurbanın vâcib olması için âkıl ve bâliğ olmak şart değildir. Zengin olan çocuk ile akıl hastalarına da kurban düşer. Velîleri onlar namına onların kurbanlarını keserler.)

5)Mukîm olmak. Seferî (yolcu) olmamak.

kurban

KURBAN KESMENİN ÖNEMİ NEDİR?

Kurban kesmek Allah rızası için gerçekleştirilen bir fedakarlık örneği olmakla birlikte, yüce yaratanın kullarına bahşettiği tüm nimetlere şükür göstergesidir. Hem dünyevi hem de uhrevi bela ve musibetlere karşı kalkan görevi üstlenmektedir.

Kurbanın yere damlayan ilk kan damlası sayesinde kulların hayatları boyunca işlemiş olduğu her günaha mağfiret olunmasını sağlamaktadır. 

Rasûlullâh Efendimiz (s.a.v.) buyurdu ki: "Kurbanlarınızı büyük yapınız. Muhakkak ki onlar sırat üzerinde sizin binekleriniz olacaktır."

Kurban ibadetini gerçekleştirmek, toplumda dayanışma, kardeşlik, yardımlaşma gibi eşsiz güzellikte duygularının ön plana çıkarılmasına ve yoğun bir şekilde hissedilmesine vesile olmaktadır.

Yüce Mevla'nın sunduğu nimetlerden tüm kullarının yararlanmasını sağlamaktadır, böylece sosyal adaletin gelişmesine önemli ölçüde yardımcı olmaktadır.

Nitekim Rasulullah (s.a.v.) Efendimiz bir hadisi şeriflerinde, "Kim gönül hoşluğu ile Allahtan sevap umarak kurbanını keserse onun için kendisini ateşten koruyan bir kalkan olur" buyurmuşlardır.

Kurban kesmek kişiyi, mal ve para arzularından ve cimrilik duygusundan kurtararak; zengin bir kimseye malını yüce yaratıcının yolunda başka kimselerle paylaşma ve yardımlaşma alışkanlığını kazandırır ve bundan keyif duymasını sağlamaktadır. Bu sayede zengin kişiyi sonu gelmez cimrilik duygularından ve önüne geçilemez dünya malına tutkunluğundan kurtarmaktadır.

Kurban, fakir olan kimselere ise zengin olan kulların yardımı ve paylaşması sayesinde yüce Allah’a şükür ve minnet duygularıyla yönelmesine, kendini yaşadığı toplumun gerçek bir bireyi gibi hissetmesine, sunulan dünya nimetlerinin de dağılımı noktasında karamsarlık ve düşmanlık gibi kötü duygulardan kendisini arındırmasına vesile olmaktadır.

Kurban kesmenin önemi ve faziletleri konusuna ilişkin, ‘’Muhakkak yarın kıyâmet günü kestiğin bu kurbanın kanını ve etini getirip yetmiş kat fazlasıyla, terâzinin sevâplar kefesine koyarlar." buyuruldu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rusya Savunma Bakanlığı'ndan bomba iddia: Biyolojik savaşı Afrika'ya taşıdılar...
Balıkesir'deki patlamaya ilişkin bakanlardan peş peşe açıklamalar!