Avrupa ülkelerindeki alkol satışına göz attınız mı?
- GİRİŞ29.05.2013 08:55
- GÜNCELLEME29.05.2013 08:55
"Acaba dünyada alkol satışı ne durumda?" diye araştırma yapıp sizlerle paylaşayım istedim.
Diğer ülkelerde alkol satışları ne alemde diye internette gezinirken sevgili hocam Prof.Dr. Kerem Doksat'ın hazırladığı, bir bölümünü aşağıya alıntıladığım makalesiyle karşılaştım.
İlgimi çekti, sizler de okuyun istedim. Şöyle ki;
"Tarihte alkol yasağına dâir kayıtlar Çin'deki Xia Hânedanı'na kadar gitmektedir. Xia Hânedanlığı'nın ilk hükümdarı Büyük Yu, hükümdarlık sınırları içerisinde alkolü yasaklamış, daha sonra oğlu Xia'nın Qi'si hükümdarlığı döneminde kaldırılmıştır.
20. Asrın başlarında alkol yasağının gelmesi konusunda aşırı dindar Protestanların ahlâkî olarak bunu suç görmesinin büyük ölçüde etkisi olmuştur ve bu dönemin ilk yarısında alkollü içkilerin bâzı ülkelerde yasaklandığı dönemler görülebilir. Pek çok Hollywood filmine de konu olmuştur.
YABANCI ÜLKELERDE ALKOL SATIŞI NASIL?
Avrupa ve Amerika'da uygulanan perakende içki yasağına ilişkin örnekler şöyle:
RUSYA: 23:00-08:00 arasında içki satışı yasak.
İNGİLTERE: İrlanda'da olduğu gibi sokakta içki içme yasağı bulunuyor. Devlete âit kanallarda içki reklâmı yayınlamak yasak.
ALMANYA: Sokakta içki içenlere para cezası uygulanırken, bâzı bölgelerde gece saatlerinde içki satışına yasak getirilmiş durumda.
FİNLANDİYA: 18:00-9:00 arası satış yapılmıyor. Cuma günleri 20:00'ye kadar satış yapılıyor. Pazarları ise satış yapılmıyor.
İSVEÇ: 19:00-10:00 arası satış yapılmıyor. Cumartesi 15:00'e kadar satış yapılıyor. Pazarları ise alkol satışı yok.
İSVİÇRE: Gece 22:00-06:00 arasında market ve büfelerde alkollü içki satışı yapılmıyor.
NORVEÇ: Pazartesi-Çarşamba: 10:00-17:00, Perşembe-Cuma 10:00- 18:00, Cumartesi: 10:00- 15:00 arası satış yapılıyor. Pazarları satış yok.
ABD: New York Eyâleti'nde bira 24 saat satılabiliyor. Yüksek alkollü içkiler Pazartesi ilâ Cumartesi 09:00-24:00 arası satılıyor. Pazarları ise satış saatleri 09:00-21:00.
KANADA: Ontario Eyâleti'nde 09:00-22:00 arası satış yapılıyor. Pazar günüyse 11:00-18:00 arası satış yapılıyor. Finlandiya, İsveç, Norveç ve Kanada'da alkollü içki satışları (bira dışında) devlet tekelinde… Satış saatleri yasayla değil, devletin sâhibi olduğu dükkânların açık olduğu saatlerle sınırlı.
Daha merkezî yerde bulunan dükkânlar 1 ilâ 2 saat arasında daha uzun açık kalıyor. Kanada ve ABD'de alkol satışıyla ilgili kurallar eyâletten eyâlete farklılık gösteriyor. Hâttâ aynı eyâletteki farklı şehirler bâzen farklı kurallara sâhip olabiliyor.
Alkol satışı ve tüketimine yönelik sıkı kuralların olduğu ABD'de, birçok eyâlette belirli saatlerden sonra içki satışı yasaklanırken, alkol kullanma yaşı ise 21'den başlıyor.
Washington
ABD'de alkol ile ilgili kurallar eyâletlere ve eyâletlerdeki bölgelere göre farklılık gösteriyor. Ülkede, “kuru bölgeler” olarak adlandırılan kent ve yerlerde alkol dağıtım ve satımı kesinlikle yasakken, diğerlerinde çeşitli sınırlamalar bulunuyor.
Buna göre, birçok eyâlette, marketlerde alkol satışı ile bar ve restoranlarda servis, gece belirli saatlerden sonra yapılmıyor. Kumar ve eğlence merkezi Las Vegas'ın bulunduğu Nevada'da alkol satışıyla ilgili saat sınırlaması bulunmuyor.
Minnesota, Kentucky, Oklahoma, South Carolina ve Indiana gibi 10'u aşkın bölgede ise marketlerde Pazar günleri alkol satışı yasak…
Eğlence Merkezi New York'ta Gece İçki Satmak Yasak
Her yıl milyonlarca turist çeken iş ve eğlence merkezi New York şehrini içinde barındıran New York eyâletinde de alkol kısıtlamaları bulunuyor.
Eyâlette, mağazalarda bira satışında sınırlama bulunmazken, şarap ve diğer içkiler Pazartesi-Cumartesi arasında saat 09:00'dan gece yarısına kadar, Pazar günleri de öğleden saat 21:00'a kadar satılabiliyor. New York eyâletinde, barlar ve restoranlar ise Pazartesi'den Cumartesi'ye saat 08:00'ten ertesi sabah saat 04:00′e kadar alkol servisi yapabiliyor. Eyâlette ne yolcu, ne sürücü araçta açık içki şişesi bulundurabiliyor.
Hollywood'un merkezi California'da içki satışı ve restoran ile barlardaki servis haftanın her günü saat 06:00'dan 02:00'a kadar yapılabiliyor. Ancak eyâlette, alkol oranı yüzde 60′dan fazla olan içkiler satılamıyor.
Teksas'ın 29 Bölgesi “Kuru”
Teksas, alkol konusunda en sıkı kurallara sâhip eyâletlerden biri; perakende mağazalarda alkolü yüksek içkiler saat 10:00′dan 21:00′e kadar, diğerleri gece yarısına kadar satılabiliyor. Bira ve şarap da marketlerden alınabiliyor. Alkol satan dükkânlar pazar günleri kapalı. Barlar ve restoranlar ise Pazartesi-Cuma günleri saat 10:00'dan gece yarısına, Cumartesi günleri 07:00'dan 01:00'e kadar, Pazar günleri de öğlenden gece yarısına kadar alkol servisi yapabiliyor. Teksas'ın “kuru” olan 29 bölgesinde içki satışı yasak.
Açık Alanlarda Tüketme Yaşı 21
ABD'de alkollü içecekleri satın alma ve kamuya açık alanlarda tüketebilme yaşı 21′den başlıyor. Bu rakamla ABD, alkol tüketimine yaş sınırı getiren ülkeler arasında, gençlerin alkol kullanımına başlamasına en geç izin veren ülkelerden biri konumunda."
...
Bir kaç yıl önce Belçika'ya seminer vermek için gittiğimde garibime gitmişti. Ülkenin görülmeye değer yerlerini gezdirdi yetkili arkadaşlar sağolsunlar. Bir ara yorulduk ve gün ortasında herhangi bir kafeye kahve içmek için girdik. Yan masada gençler oturuyordu. Biraz sonra garson yanlarına gitti ve masaya beyaz bir toz döktü. Gençler sırayla burunlarını toza batırarak maddeyi içlerine çektiler. Benim hayret içinde izlediğimi gören arkadaşlar, bunun -maalesef- normal olduğunu, gençlerin esrara bu kadar kolay ulaşabildiklerini söylediler.
Gözümde canlanan ikinci anım, İsviçre'de gerçekleşti. Zürih'in ortasında, öğleden sonra gezinirken, yol kenarında park etmiş bir arabayı gösterdi bize görevli arkadaşlar. "Bu ne biliyor musunuz?" dediler. "Yoo... neymiş?" dedik, ilginç cevap geldi: "Sivil polisler, ihtiyacı olanlara uyuşturucu veriyorlar. İnsanlar yasadışı yollardan edinmesin diye devlet kendi gözetiminde uyuşturucu veriyor insanlara."
İmrenip durduğumuz, içlerine girmek için çabaladığımız Avrupa'da bazı şeyler normalleşmiş durumda. Ve bağımlılık haline gelen nesnelerin kontrolünü sağlamak için de bir yandan harıl harıl çalışıyorlar. Lafa gelince kendimizi yasaklar ülkesi olarak tanımlıyoruz ama kimse kusura bakmasın benzemeye çalıştığımız Avrupa ve Batı daha yasakçı!
Depresif kişilik özellikleri baskın, annelerin kaygı bozukluğu semptomlarını çocuklarına geçirdiği, üzülmeye ve negatif düşünme kalıplarına yatkın bir millet olduğumuzu hatırlarsak, alkol ve benzeri maddelere "bağımlılık" geliştirmeye de ne kadar yatkın olduğumuzu anlamak mümkün. Dolayısıyla bizde de bazı tedbirler alınmalı.
Alkol almak isteyen zaten alır, satışının yapıldığı saatlerde bol miktarda edinip evinde tabii ki depolar! Fakat buradaki alkol satışıyla ilgili mesele alkolü ortadan kaldırmak değil, erişimini zor hale getirmek gibi görünüyor. Çocukların ailelerinden gizlice ve geç saatlerde alkol aldığını hesaba katarsak...! İyi bir başlangıç bence...!
Alkol ve benzeri bağımlılık maddeleriyle toptan mücadele etmek istiyorsak, aslında sıradaki hamle; yeni yetişen neslin duygusal gelişim süreçlerine katkıda bulunmak, onları sağlam kişiliklerle yetiştirmek olmalı... yaşam prensipleri olan, düşünebilen, anlayabilen ve ayakları üzerinde sağlam durabilen, kaliteli beyinler yetiştirmeliyiz...
Yetkililere duyurulur..!
Sevgiler...
Mehtap KAYAOĞLU (Psikolojik Danışman &Psikoterapist)
www.yuzlesme.tv
mehtap.kayaoglu@yuzlesme.tv
mehtapkayaoglu@gmail.com
http://www.facebook.com/psk.mehtapkayaoglu
htttp://www.twitter.com/mehtapkayaoglu
Yorumlar5