250 milyar dolar iddiası
- GİRİŞ22.07.2016 08:24
- GÜNCELLEME23.07.2016 09:55
Peki Türkiye’yi nasıl bir 3 ay bekliyor özellikle de piyasaları?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, olağanüstü hal ilanını açıklarken, ekonomik krize karşı tedbirlerin alındığını söyledi.
Ekonomik kriz aslında Türkiye adına hem içinde bulunduğu şartlar hem de etrafındaki diğer ülkelerin darboğazda olması nedeniyle sürekli kapıda bekleyen tehlike gibiydi.
Hatta ekonomik kriz çıkacak diye korku pompalayanlar bile çıktı.
Körfez sermayesinin rotası son 1 yıldır Türkiye’ye çevrilmiş durumda. Suudi Arabistan öncülüğünde bir çok Arap ülkesi, Türkiye’ye yatırım yapıyor. Bu durum özellikle 1 Kasım 2015 seçimleri sonrası iyice rayına oturdu.
Darbe girişimi Körfez ülkelerinde de geniş yankı uyandırdı. Suudi Arabistan ve Katar kaynakları, önümüzdeki 6 aylık süreçte Arap ülkelerinden Türkiye’ye 250 milyar dolarlık akış sağlanacağını iddia etti.
Bir çok ekonomi yazarı, darbe girişimine karşı halkın cesur şekilde karşı koymasını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomik ve siyasi politikalarına bağlıyor.
“Başarısız darbe girişimi ve Ekonomik yankıları” başlıklı bir yazı kaleme alan Ahmed El-Şelgami, Haziran ayında yeni hükümetin açıkladığı ekonomi programına dikkat çekti, Türkiye’de terör saldırıları ve darbe girişimine rağmen bankacılık sisteminin ayakta olduğunu vurguladı.
Arap yazar, makalesinin devamında Körfez ülkelerinden Türkiye’ye önümüzdeki 6 ay içinde sıcak para akışının kesilmeden devam edeceğini böylece Türkiye’ye gelen paranın, 2016 yılı içerisinde 1 yıllık toplam 200 milyar doların üzerine çıkabileceğini söyledi.
Katarlı Dr. Amir El Busleme adlı ekonomi yazarı da benzer konuya değindi. Türkiye’nin güçlü ekonomik ve siyasi yapısının, darbeye karşı durduğuna dikkat çekti.
Yazar, ”Türkiye’yi darbeden ilk önce Allah ikinci olarak da ekonomik yapısı korudu” ifadelerini kullandı.
“Esinlenilmiş Darbe Girişimi” adlı yazısında Dr. El-Busleme Körfez ülkelerinden Türkiye'ye sıcak para akışının artacağını, ilk etapta 50 milyar dolarlık yatırımın gerçekleşebileceğini söyledi. Katarlı ekonomi uzmanına göre uzun vadede bu rakam, 250 milyar dolara kadar çıkabilir.
Londra merkezli, Katar finansörlüğündeki “alaraby.co.uk” adlı haber kanalı ise darbenin başarısız olmasındaki nedenin güçlü ekonomik yapı olduğunu savunurken, darbe girişimi sonrası Merkez Bankasının faiz oranlarını düşürmesinden sonra yine dikkati körfezden gelen veya gelebilecek olan sınırsız likidite akışına çekti.
Peki darbe girişimi sonrası piyasalardaki yabancı sermaye ne durumda? En güçlü örnek yine Suudi Arabistan ve Katar’dan.
15 Temmuz sonrası Suudi işadamları hala Türkiye’ye gelmeye devam ediyor. Şu an 4 bine yakın Suudi yatırımcı Türkiye’de bulunuyor.
Yine 15 Temmuz sonrası rakamlara bakınca, bir haftalık süreçte Nomow Capital ve İskan adlı iki Suudi şirketin, Türkiye’de 500 milyon dolarlık yatırımın altına imza attıklarını görüyoruz.
Püskürtülen darbe sonrası çekinmeden Türkiye’ye gelen Katarlı yatırımcıların, bir haftalık bıraktıkları bilançonun ise yaklaşık 4 milyar dolar olduğu belirtiliyor.
Körfez ülkelerinin Türkiye’de para yatırdığı bölgelerin başında ise İstanbul, Yalova, Bursa ve Trabzon geliyor.
Özetle, Türkiye’deki kanlı darbe girişimi yabancı yatırımcıyı korkutmamış, aksine darbenin püskürtülmesi Türkiye’nin daha da cazip bir yatırım merkezi olarak tanımlanmasına neden oluyor.
Sonuçta darbe başarılı olmadı, bunun altında da sarsılmaz ekonomik yapı yatıyor.
Taha Dağlı - Haber7.com
Yorumlar1