Çöplerden elde edilen ısıdan yararlanılan çilek serası ilk hasadını verdi
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan, Merkez Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nda üretilen elektrikle ısınan ve topraksız tarım tekniği kullanılarak çilek yetiştirilen seranın ilk hasadı yapıldı.
Açılışa katılan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, serada üretilen çileklerin Emekli Kart uygulamasını kullanan Gazi şehirde yaşayan 65 yaş üstü vatandaşlara ikram edileceğinin müjdesini verdi.
Gelecek nesillere daha sağlıklı ve yeşil bir Gaziantep bırakmak için çalışan Büyükşehir Belediyesi, sıfır atık konusunda yatırımlarını aralıksız sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Daire Başkanlığı kontrolünde işletilen Merkez Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nda modern teknolojiler ile donatılan çilek serası 640 metrekaresi üretim, 60 metrekaresi ısı merkezi olmak üzere 700 metrekare alana kuruldu.
YILDA YAKLAŞIK 8 TON ÇİLEK ÜRETİLECEK
Katı atıkların düzenli depolaması sonucu oluşan metan gazından gaz motorları vasıtasıyla elektrik enerjisi elde edilirken çıkan 80 santigrat sıcak sudan yararlanılan çilek serası tam otomatik topraksız tarım tekniği ile üretim yapacak. Hindistan cevizi kabuğunda yetiştirilen ve özel led aydınlatmalar ile fotosentez süresinin arttırıldığı serada yıllık 8 ton çilek üretilmesi bekleniyor. Seranın ihtiyaç duyduğu enerji ise çöp gazından elde edilen elektrikten sağlanacak.
ŞAHİN: ÜRETİLEN ÇİLEKLERİ 65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞLARIMIZA HEDİYEMİZ OLARAK GÖNDERECEĞİZ
Projenin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, üretilen çileklerin güzelliğine değinerek şunları söyledi:
“Yılda 8 ton çileğimiz olacak. Bizim ‘Emekli Kart’ uygulamamız var. 65 yaş üstü vatandaşlarımıza bizim hediyemiz olarak göndereceğiz burada üretilen çilekleri. Bu kaliteli çilekleri onlarla birlikte tüketelim, onların duasıyla millete hizmet etme yolculuğuna devam edelim diyoruz. 2014 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı olarak göreve başladığımda çok fazla sinek vardı ve bu sahanın çok büyük sorunları vardı. İşi ehline vererek güzel bir yöntemle bugünlere geldik. Buraya geldiğimizde görüyoruz ki bir gram koku yok, bir tane sinek yok. Bu büyük bir başarı.”
ALTIN ÇAĞ DÖNEMİNİ BERABER İNŞA EDECEĞİZ
Merkez Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nın modern bir hale gelmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Başkan Fatma Şahin, sözlerini şöyle tamamladı:
“Sıfır Atık Projesi’ni ete kemiğe büründüren bir ekibiz. Bir taraftan güneş enerjimiz bir taraftan sıfır atık projemiz bir taraftan da üretilen çilekler ile olağanüstü bir başarı hikayesini birlikte yazdık. Bu dönem bilginin bilgeliğe dönüştüğü dönem. 2 milyonun bizden razı olduğu, dua ettiği bir altın çağ dönemini beraber inşa edeceğiz. Birlikte başaracağız diyorum.”
-
H öztan 4 ay önce Şikayet EtPekala sağlık açısından faydası varmıBeğen
-
Misafir 4 ay önce Şikayet EtHelal olsun Başarılar dilerim Fatma ŞahinBeğen
-
Misafir 4 ay önce Şikayet Etgiresundan fatma şahin baskanimiza selamlar onu cani gönülden seviyorum kendisi çok güzel insanBeğen Toplam 2 beğeni
-
Vatandad 4 ay önce Şikayet EtAdana ve mersini 10 yıllığına Gaziantep ve Şahinbey belediye başkanlarına teslim edeceksin. Bakın nasıl hizmetler oluyormuş.Beğen Toplam 5 beğeni
-
vatandaş 4 ay önce Şikayet EtBaşkan esas olan avrupadaki atık fabrikalarını bir gezin şehrin tüm katı sıvı atığını işleyen tesisleri kursan bunları mamül hale getiren tesisler kursan belediye arsa satmadan istediğin gibi yönetecek sermayeyi kazanırsın sadece pet şise cam metal atık bile yeter fosil atık ise organik gübre fabrikasını kurar en kirli iş enkarlı işdirBeğen