Son dakika... Peş peşe depremler sonrası AFAD'dan çarpıcı açıklama: 6 üzeri bir deprem...

AFAD Deprem Dairesi Başkanı Prof. Dr. Akgün, Ege Denizi'ndeki deprem fırtınasına ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Aykut Akgün, 6 ve üzeri bir depremi kıyılarımızda hissetmemizin mümkün olduğunu belirtti.

GİRİŞ 03.02.2025 11:27 GÜNCELLEME 03.02.2025 11:47
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürlüğü, Deprem Dairesi Başkanı Prof. Dr. Aykut Akgün, Ege Denizi'nde son günlerde meydana gelen depremlere ilişkin, "Ülkemiz için çok olumsuz bir etkisinden söz edemeyiz. Fakat 6 ve üzeri bir depremi kıyılarımızda hissetmemiz mümkün." değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Akgün, AA muhabirine, Ege Denizi'nde deprem fırtınası meydana geldiğini, bunların konumu itibarıyla "doğal depremler" olduğunu ve bölgede depremlerin meydana gelmesini kolaylaştıracak bir jeolojik ortam bulunduğunu söyledi.

Deprem Dairesi Başkanı Prof. Dr. Aykut Akgün

"SÜREKLİ GÖZLEMLEYEREK TETİKTE OLMAK ÖNEMLİ"

Depremlerin olağan bir konumda gerçekleştiğini ama normal aktivite dışında bir süreçle karşı karşıya bulunduğunu ifade eden Akgün, şunları kaydetti:

"Elimize ulaşan güncel verilere göre buna 'deprem fırtınası' denebilir. Birbirine yakın belirli büyüklüklerdeki peşi sıra olan depremlerden bahsediyoruz. Burada volkanik aktivitenin taze olduğunu biliyoruz. Volkanik aktivitenin gelişmeye başlamasının bu depremlere neden olduğuna dair bir veri yok elimizde. Olursa da şaşırmayız çünkü alan, aktif volkanizmayı geliştirebilecek bir alan. Bu sönümlenebilir de bir miktar artabilir de. Net bir şey söylemek mümkün değil. Sürekli gözlemleyerek tetikte olmak önemli."

"6 ÜZERİ BİR DEPREMİ KIYILARIMIZDA HİSSETMEMİZ MÜMKÜN"

Akgün, bölgedeki tsunami riskine ilişkin, "Tsunami gelişebilmesi için 6'nın üzerinde bir deprem olması beklenir. 4,5 ve 5 büyüklüğünde depremlerde de dalga yükselir, kıyıya vurur ama çok hasar yaratacak boyutta değildir. Hasar olması için büyüklüğünün 7'ye yakın olması lazım." şeklinde değerlendirmede bulundu.

Süreci Türkiye açısından değerlendiren Prof. Dr. Akgün, Ege Denizi'nde şu an itibarıyla daha büyük depremleri öngörmediklerini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Bölge, her zaman 7 civarında deprem üretebilecek potansiyele sahip. Kıyılarımızda oluşabilecek etki, depremlerin büyüklükleriyle orantılı. Buradaki 4 ila 4,8 arasında olan depremler, ülkemize 170 kilometre uzaklıkta meydana geliyor. Bunlar bizim nispeten 'küçük' ve 'orta' arasında sayabileceğimiz depremler. Ülkemiz için çok olumsuz bir etkisinden söz edemeyiz. Fakat 6 ve üzeri bir depremi kıyılarımızda hissetmemiz mümkün. Oluşabilecek her türlü duruma karşı AFAD olarak her 15 dakikada bir deprem çözümlemesi yapıyoruz, anlık gözlemliyoruz. Buna karşı ülke bazında eylem planlarımız var."

YUNANİSTAN'DA ACİL TOPLANTI KARARI

Yunanistan’ın turizm adası Santorini’de arka arkaya yaşanan depremler hükümeti alarma geçirdi. Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Santorini açıklarında arka arkaya yaşanan depremlerin ardından acil toplantı kararı aldı.

Yunan hükümeti, gerekli önlemleri belirlemek üzere bir araya geldi. Toplantıya Yunanistan İklim Krizi Değişikliği ve Sivil Koruma Bakanı Vassilis Kikilias, Yunanistan Genelkurmay Başkanı General Dimitris Houpis ve Deprem Planlama ve Koruma Örgütü'nden (OASP) profesörler Efthymios Lekkas ve Kostas Papazachos'un da aralarında bulunduğu bir ekip katıldı.

OKULLAR TATİL EDİLMİŞTİ

Yunanistan Sivil Savunma Bakanlığı, sarsıntıların volkanik faaliyetle bağlantılı olmadığını açıklamıştı. Santorini açıklarında son 48 saat içinde 200'den fazla depremin meydana gelmesinin ardından Santorini ve Amorgos'taki okullarda yarın eğitime ara verilmişti.

Bahadır Alemdar Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır Alemdar

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 13 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 14
  • sergen 1 saat önce Şikayet Et
    ne tusunamisi yav okyanusmu burasi
    Cevapla
  • Kapdan 1 saat önce Şikayet Et
    Bizim gururla seçimleri kazandıkları şehirlerimizde herhalde önlemlerini almışlardır. Yoksa İzmir Körfez gibi, Bodrum Seller gibi, Antalya Teleferiği gibi mi olacak. Ölen öldüğü ile kalacak mı?
    Cevapla
  • mahmuthan 1 saat önce Şikayet Et
    necolursa olsun kıyı yerleşim alanlarımız duyarlı olmalıdır.
    Cevapla
  • Mehdi Mountather 1 saat önce Şikayet Et
    To avoid death by the strong earthquakes more mag 7 earthquake tsunami volcan floods Non-Muslims to convert to islam and Muslims to apply the Quran 100% in Greece in Turkey in Europe immediately.
    Cevapla
  • salim 1 saat önce Şikayet Et
    Amerika egede bir süredir, deprem tetikleme denmeleri yapıyor olabilir, ortadoğu planları için bir İstanbul depremi çok işlerine yarar, netenyamu ve turump washingtan da toplanıyor, ortadoğu projelerini masaya koyacaklar, önümüzdeki aylara dikkat
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye, Suriye'de askeri üs kuracak! F-16'lar ve SİHA'lar konuşlanacak
Zabıta olsalar bile bunu AK Parti'ye borçlular!