"Türkiye İnovasyon Haftası" Adana etkinliği
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Adana Sanayi Odası (ADASO) ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin (AKİB) ev sahipliğinde, Ekonomi Bakanlığı, Adana Büyükşehir Belediyesi, Çukurova Kalkınma Ajansı desteğinde "Türkiye İnovasyon Haftası" Adana etkinlikleri kapsamında "İnovatif şirketlerin yıldız üst düzey yöneticileri" paneli düzenlendi.
Pegasus Havayolları üst düzey yöneticisi Mehmet Nane, panelde yaptığı konuşmada, inovasyonun her zaman modern bir teknoloji geliştirmek, dünyada olmayan bir şeyi yapmak anlamına gelmediğini, hizmet üreten bir alanda hizmetin farklılaşmasının da esasında inovasyonun en önemlisi olduğunu belirtti.
İnovasyonda fayda getirme kaygısının güdülmesi gerektiğine işaret eden Nane, inovasyonda kopyacılık yerine yaratıcılığa dönülmesi gerekliliğini vurguladı.
Sabah işyerinde kendi kendisine "Bugün misafirlerimize bizi tercih etmeleri için farklı ne yapacağız" sorusunu sorduğunu anlatan Nane, "Farklılığı biz misafirlerimize nasıl sağlayacağız. Çünkü bizim uçak yapacak, teknoloji geliştirme imkanımız yok ama bu teknolojik ürünü kullanarak o ürünle misafirlerimize daha etkin hizmet verebilme imkanımız var. İşte farklılaşma ve ayrışmaya da bu nokta yetiyor." diye konuştu.
- Sosyal inovasyon
TAV Grubu üst düzey yöneticisi Sani Şener de sadece ve sadece havalimanı işletmeciliğiyle ilgilendiklerini, bu durumun inovasyon ortaya koymada önemli olduğuna dikkati çekti.
Farklı ve alakasız iş kollarında faaliyet gösterilmesinin de bir iş modeli olduğunu ancak o modelde inovasyon ortaya çıkmasının zor olduğunu düşündüğünü aktaran Şener, General Elektric firmasının geçen nisan ayında "bundan sonra birbiriyle ilişkisi olmayan işlerden çıkacağız" açıklamasının ertesi günü firmanın değerinin 35 milyar dolar artığına işaret etti.
Şener, şunları söyledi:
"İnovasyon maalesef Türkiye'de sadece ve sadece bir teknolojinin, bilimin geliştirilmesi olarak anlaşılıyor. Halbuki basit bir iş modelinin değiştirilmesi, bir pazarlama tekniğinin değiştirilmesi, bir fiyat modelinin değiştirilmesi de inovasyondur. Sadece teknolojik inovasyon yok. Sosyal inovasyon da vardır. Özellikle bizim gibi hizmet sektöründe bu çok önemli."
- Telefon görüşmeleri görüntülü yapılıyor
ODEA Bank AŞ Genel Müdür ve yönetim kurulu üyesi Hüseyin Özkaya ise her sektörün normale dönme süreciyle bankaların da eskisi kadar çok kar etmediklerini, kazandıkları dönem de bunu sağlayan en büyük unsurun da teknoloji olduğunu söyledi.
Teknolojinin inovasyonun bir parçası olduğunu vurgulayan Özkaya, sektörlerinde anlayışta inovasyonun geliştirilmesinin önemli olduğunu, buna eğildiklerini dile getirdi.
Özkaya, şöyle konuştu:
"Biz 4 yıl içinde sıfırdan 35 milyar TL aktif büyüklüğe ulaştık. Dünyada olmamıştır böyle. Olsa da 1800'lerde falan olmuştur ama. Bunu nasıl yaptık. Duygusal inovasyon, duygusal zekayı kullandık. Çok basit bir şey kurulduğumuz günden beri bin küsur kişi çalışanımız herkes birbiriyle telefon görüşmesini görüntülü yapar. İlk günkü gibi. Çok basit teknoloji ama hiçbir şirkette yok. Bir şubenin müdür yardımcısı beni aradığında yüksek bir krediyi de konuşur, bir müşteri şikayetini de konuşur."
Öte yandan etkinlik kapsamında, Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve TİM ortaklığında, yenilikçi, yaratıcı, başarılı ve geleceği parlak girişimlerini seçen, seçilen bu başarılı girişimleri yeni değer ve fırsatlar yaratan yatırımcılarla buluşturmayı hedefleyen bir platform olan DEMODAY uygulaması tanıtıldı, uygulamadan faydalanan başarılı iş fikirleri anlatıldı.
YORUMLAR