Adana

Yaş sebze ve meyvedeki “künye” uygulaması

15:05 16 Mart 2017
Yaş sebze ve meyvedeki “künye” uygulaması

Adana Hal Hakem Heyeti İkinci Başkanı Cahit İncefikir, heyet olarak sebze ve meyvelerin toptan ve perakende ticaretinde ürünün miktarı, nereden geldiği, üretici bilgileri ve üretim tarihinin de aralarında yer aldığı bazı bilgileri içeren künye uygulamasının bir an önce yaygınlaşmasını istediklerini bildirdi.

İncefikir, Seyhan Ziraat Odasında heyet üyeleriyle düzenlediği basın toplantısında, yaş sebze ve meyvelerin üreticiden tüketiciye ulaşmasının genellikle komisyoncular tarafından sağlandığını belirtti.

Aracılık faaliyetini yürüten komisyoncuların ortaya çıkan fiyat artışlarının sorumlusu olarak gösterildiğini ifade eden İncefikir, şunları söyledi:

"Toptancı hal kompleksindeki komisyoncularla yapılan görüşmede fiyat artışlarının sebebinin kesinlikle kendilerinin olmadığını belirtiyorlar. Sebze ve meyvelerin toptan ve perakende ticaretinde ürünün miktarı, nereden geldiği, üretici bilgileri ve üretim tarihinin de aralarında yer aldığı bazı bilgileri içeren künye uygulamasının bir an önce yaygınlaşmasını istiyoruz. Mahsulün üreticiden tüketiciye kadar aşamalarının takibinin yapılması için başta belediyeler olmak üzere tüm ortak paydaşları göreve davet ediyoruz. Ürün fiyatlarının üretim yerindeki fiyatı ile nihai tüketicinin satın aldığı ürünlerin daha sıkı denetlenmesi gerekmektedir. "

- "Üretici kooperatifleri güçlendirilmeli"

İncefikir, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, gıda fiyatlarının 7 aydır aralıksız arttığı, yıllık artışın yüzde 17,2’ye ulaştığı uyarısında bulunduğunu belirtti.

Türkiye'nin sahip olduğu bitki gen kaynakları, iklim, toprak ve insan kaynağı ile tarımda en avantajlı ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken İncefikir, bu potansiyelin iyi değerlendirilmesi halinde ülkenin kendi kendine yeterli her türlü gıda ürününü üretebileceğini dile getirdi.

İncefikir, ihracatla da önemli döviz girdisi sağlayabileceğine işaret ederek, "Bunun için gerekli çalışmalar yapılarak üretimdeki kalite artırılmalı ve üretilen sebze-meyvenin kalite kriteri ve sınıflandırması yapılmalı. Bunun yanı sıra yurttaşların kaliteli ve ucuz sebze-meyveye ulaşmasının ilk adımı olarak aracılar ortadan kaldırılarak üretici kooperatifleri güçlendirilmeli. Ancak bu şekilde hem üreticiyi hem de tüketiciyi koruyabiliriz." ifadesini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.