Cezayir’de Osmanlı Dönemi ve Mirası Sempozyumu

Cezayir II Üniversitesi tarafından düzenlenen Farklı Bakış Açıları ile Cezayir’de Türk-Osmanlı Dönemi ve Mirası (1516-1830) Sempozyumu, TİKA’nın destekleriyle gerçekleştirildi.

 Cezayir’de Osmanlı Dönemi ve Mirası Sempozyumu
Cezayir’de Osmanlı Dönemi ve Mirası Sempozyumu
GİRİŞ 05.01.2018 11:51 GÜNCELLEME 05.01.2018 11:51

Geçmişi asırlar öncesine dayanan, 500 yıllık Türkiye-Cezayir köklü ilişkisinin kuvvetlenmesine ve ortak geleceğin kurulmasına katkı sağlanmaya devam ediliyor. Cezayir II Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatiha Zerdaoui’nin açılışını yaptığı, T.C. Cezayir Büyükelçisi Mehmet Poroy, Cezayir Milli Arşivleri Genel Müdürü Prof. Dr. Abdelmadjid Chikhi, Yunus Emre Enstitüsü ve TİKA Cezayir Koordinatörlüğü yetkilileri, Cezayir II Üniversitesi personeli ve öğrencileri ile vatandaşların katıldığı sempozyum yoğun ilgi gördü.

T.C. Cezayir Büyükelçisi Mehmet Poroy açılış töreninde yaptığı konuşmada “Bu tür sempozyumlar sayesinde o dönemin tarihi, gizli kalmış unsurları hem Türk hem de Cezayir tarafı için aydınlığa kavuşacak.” İfadelerini kullandı.  Cezayir Milli Arşivleri Genel Müdürü Prof. Dr. Abdelmadjid Chikhi ise “İki ülke araştırmacılarının bir araya gelerek tarihi birlikte yazması gerek” dedi. Sempozyumun açılışının ardından, Osmanlı Arşivlerinde Cezayir adlı sergi ve arşiv belgelerinin örnekleri de sergilendi.

Cezayir II Üniversitesi’nin Barbaros Hayrettin Paşa, Cezayirli Hasan Paşa ve Reis Hamidou Konferans Salonlarında aynı anda, 2 günde gerçekleştirilen 12 oturumdan oluşan sempozyumda, Türkiye’den katılan Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Prof. Dr. İdris Bostan, Prof. Dr. Ahmet Kemal Çelebi, Prof. Dr. Muhsin Kadıoğlu, Prof. Dr. Okay Sütçüoğlu, Prof. Dr. Yasemin Nemlioğlu ve Prof. Dr. Emrah Sefa Gürkan ve Prof. Dr. Birol Kovancılar başta olmak üzere Türk ve Cezayirli 54 akademisyen bildirilerini sundu.

Sempozyum programında Türk-Cezayir ilişkilerinin ana ekseninin analiz edilmesi ve incelenmesi, Cezayir’de maddi ve manevi Osmanlı mirasının incelenmesi, Cezayir’de Osmanlı dönemine ilişkin Türkiye ve Cezayir’deki son tarihi ve edebi çalışmaların tanıtılması, Cezayir’de Osmanlı tarihi çalışmaları için Osmanlı arşivinin öneminin vurgulanması, üniversiteler arası bilimsel araştırma ve işbirliği alanlarının belirlenmesi gibi Türk Cezayir ilişkileri açısından önemli konular ele alındı.

Sempozyum Türk ve Cezayirli akademisyenlerin ortak hazırladığı sonuç bildirisinin sunulması ve katılım sertifikalarının dağıtılması ile son buldu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan PKK'ya sert uyarı!
TOGG'dan yılın ilk fırsatı! Sıfır faizli kredi kampanyasını duyurdu! İşte yeni fiyatlar...