Hamilelere 'diş' uyarısı

Uzmanlar hamilelik döneminde artan diş şikayetlerinin hormonsal değişikliklerden kaynaklandığını belirtti.

Hamilelere 'diş' uyarısı
Hamilelere 'diş' uyarısı
GİRİŞ 18.08.2015 18:38 GÜNCELLEME 18.08.2015 18:38

Gebelik döneminde diş etlerinde şişme, hassasiyet, kızarıklık gibi rahatsızlıkların görülme sıklığının arttığını özellikle dış fırçalanırken diş etlerinde görülen kanamanın hemen hemen anne adaylarının yarısında ortaya çıktığını söyleyen Diş Hekimi Petek Gökşen, “ Hamilelik dönemi anne adaylarında hormonsal değişimlerin yoğun yaşandığı bir dönemdir. Bu dönemde hamilelik gingivitisi dediğimiz diş etlerinde görülen şişlik, kızarıklıklar hamileliğin ilk aylarından itibaren başlar ve doğuma yakın döneme kadar devam eder.

Diş etlerinde görülen bu belirtiler kanamalara yol açar. Diş etinde görülen kanamanın en büyük sebebi ise ağızda iltihabın oluşmasıdır. Hamileler de 'kanamam var, dişlerim çok hassas' diye dişlerini fırçalamazsa, bakımsız kalan dişlerde kanama ve şişlik daha da artacaktır. Bu rahatsızlıklar tedavi edilmez ve gerekli önlemler alınmazsa diş kayıpları yaşanabilir” dedi.

Çeşitli yiyeceklere karşı duyulan istek nedeniyle sürekli yapılan atıştırmalar, ağız kuruluğu, dişeti kanamalarının artması ve dişetinin hassaslaşması nedeniyle diş fırçalamanın ihmal edilmesinin hamilelik döneminde dişeti rahatsızlıklarının artmasına neden olacağını söyleyen Petek Gökşen hamilelikte, ''Hamilelikte dişeti iltihabına neden olan plak ve diş taşı oluşumuna fırsat verilmemeli varsa bunlar temizlenmelidir. Hamilelerde yaşanan dişeti iltihapları sancılı ve yemek yemeye, diş fırçalamaya engelse hekim müdahalesi gerekir. Bu tür rahatsızlıklara yol açmıyorsa herhangi bir şey yapılmaz. Yine dişle ilgili yapılacak müdahaleler genellikle hamileliğin 3 - 6 aylık döneminde yapılır.

Lokal anestezi ile yapılabilecek kanal tedavisi, dolgu, diş çekimi gibi tedaviler bu dönemde yapılabilir. Tedavide anestezi ilaçları mümkün olduğunca düşük dozlarda verilir. İlk ve son üç ay acil müdahale gerektiren durumlar dışında herhangi bir tedavi uygulanmaz. Ayrıca hangi dönemde olursa olsun hamileler kadın doğum doktorlarıyla görüşerek durumlarını bildirmeleri gerekir” dedi.

'Diş ve dişeti bakımına daha fazla dikkat edilmeli'

Hamilelik döneminde dişeti rahatsızlıklarının yaşanmaması için diş ve diş eti bakımına önem verilmesi gerektiğini açıklayan Petek Gökşen sözlerini şöyle tamamladı: “Dişler günde en az 2 defa fırçalanmalıdır. Diş macununun markasından ziyade dişlerde mekanik temizliğin yapılması önemlidir. Dişler fırçalandıktan sonra diş ipi kullanılarak dişlerin arasında kalan cisimler çıkarılmalıdır” derken hamilelik sonrasında da annenin diş bakımı ihmal etmemesi ve hamilelikte dişlerine gösterdiği özeni yine göstermeye devam etmesi gerektiğini açıkladı. Gökşen: “ Emzirme döneminde dişlerde oluşan enfeksiyonla birlikte kanama oluşursa bu enfeksiyon sütle birlikte bebeğe geçer. Dolayısıyla sırf doğum öncesi ve doğum sonrası değil, her zaman, her yaşta her kesin dişlerine gereken özeni göstermesi gerekir.”

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
MSB nefeslerini kesti! 20 terörist etkisiz hale getirildi!
Trump askeri tehditte bulunmuştu! Rusya'dan ilk açıklama: Şükür ki eylemin ötesine...