Rahat gülememek psikolojiyi bozuyor
Diş Hekimi A.Doğan Bircan, rahat gülememenin psikolojiyi bozduğunu söyledi.
Günümüzde diş hekimliği ve diş tedavileri denince akla gelen ilk kelimelerden birinin estetik olduğunu belirten Diş Hekimi A.Doğan Bircan, “Estetik diş hekimliği içerisinde en büyük hacmi ise gülüş tasarımı tutmaktadır. Dudaklar, dişetleri ve dişler gibi kriterlerin ayrı ayrı ve birbirleri ile aralarında olan ilişkilerinin değerlendirildiği, bir takım estetik değer analizlerini kapsayan tedavi şekline gülüş tasarımı denilmektedir” dedi.
Gülüş tasarımı yapılırken dişlerin olduğu bölge değerlendirilirken; dişlerin olmadığı dudak, dişeti gibi dokuların değerlendirilmesi de muhakkak yapılması gerektiğini söyleyen Diş Hekimi A.Doğan Bircan, “Bu amaçla öncelikle teşhis amaçlı fotoğraf alınıp hastayla beraber incelenmelidir. Gülüş tasarımı yapılmadan önce hastalarımız tarafından bize yöneltilen ‘Tedavi bitimindeki durumu önceden görebilmem mümkün mü?’ sorusu üç boyutlu simülasyon sistemlerinde son dönemde yaşanan yeniliklerden sonra artık önemini yitirmeye başlamıştır. Çünkü hastadan alacağımız fotoğraf ile birlikte tedavi sonrası halini hastaya tekrar inceletme fırsatımız bulunmaktadır. dedi"
Dişlerin görünümlerinin düzenlenmesinde kullanılan üç ana yöntem bulunduğunu belirten Diş Hekimi A.Doğan Bircan, “Bunlardan ilki bonding olarak bilinen diş rengindeki kompozit dolgu uygulamalarıdır. Bir diğeri dişlerin sadece dudaklara bakan yüzlerinden yapılan aşındırmalar sonrası uygulanan laminate kronlardır. Sonuncusu ise dişlerin tamamının hacmen küçültülerek uygulandığı zirkonyum veya full porselen gibi materyallerden yapılan estetik full kronlardır” diye konuştu.
“Gülüş tasarımı tedavilerinde en çok sorulan sorulardan biri tedavinin sürecinin ne kadar olacağı; bir diğeri ise uzun süren tedavilerde hastaların kesik dişler gezip gezmeyeceği hususudur” diyen Bircan, “Gülüş tasarımı tedavilerinde vakaya göre tedavi süreleri 1-10 gün arasında değişmektedir. Dişeti cerrahisi gereken durumlarda bu süre birkaç haftayı da bulabilmektedir. Fakat bu süreçte hasta hiçbir şekilde dişsiz kalmamaktadır. Geçici dişleri ile günlük sosyal hayatına devam edebilmektedir. Gülüş tasarımı tedavilerinde unutulmaması gereken en önemli faktör ise tedaviye hasta ve doktorun beraber karar vererek başlamasıdır” şeklinde konuştu.