Diş fırçanızı bu durumdan sonra mutlaka değiştirin
"Diş fırçanızı kullandıktan sonra kıllarının arasında diş macunu ve artık kalmayacak şekilde musluk altında yıkayın"
Diş fırçanızı kullandıktan sonra bol suyla durulanması gerektiğini söyleyen Diş Hekimi Zafer Kazak, "Diş fırçanızı kullandıktan sonra kıllarının arasında diş macunu ve artık kalmayacak şekilde musluk altında yıkayın" dedi.
Diş Hekimleri Derneği Başkanı Diş Hekimi Zafer Kazak, "Fırçaların kullanım sonrası kuruyabilmesi amacıyla yeterli zamanın geçmesi için gün içinde her fırçalamada ayrı bir fırçanın kullanılması daha sağlıklıdır. Nemli kalan diş fırçalarında bakteriler ve mantarlar üreyebilmektedir. Diş fırçanızı kullanım sonrası temizleyin ve dik pozisyonda kurumaya bırakın. Fırçalar arasında virüs ve bakteri geçişi olmaması için farklı kişilere ait diş fırçalarının birbirleri ile temas etmemesi sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.
"GRİBAL ENFEKSİYONLARDAN SONRA DİŞ FIRÇASI YENİLENMELİ"
Fırçanın fırçalamalar arasında kapalı kapta saklanmaması gerektiğini söyleyen Kazak, "Kapalı ortamda nemli diş fırçasının kılları üzerinde bakteriler oluşacaktır. Fırçası fırça kıllarının yıpranması kontrol edilerek en fazla 3 ayda bir değiştirilmelidir. Fırçanıza karşıdan ve yandan baktığınızda fırça kıllarında açılma görüyorsanız fırçanızı değiştirme vaktiniz gelmiştir. Bazı fırçalar, üzerine entegre edilmiş olan indikatörlü fırça kılları ile kullanım süresi dolan diş fırçalarında renk değiştirerek kullanıcıyı uyarmaktadır.
Ağız bakımında en önemli olan mekanik temizliktir. Yani dişlerin diş fırçası ile etkin bir şekilde temizlenmesidir. Ancak diş macunlarının içeriklerindeki florür ile mine dokusundaki hasarları onarma ve abraziv partiküller ile bakteri plağını uzaklaştırma açısından ağız bakımına katkıları vardır. Bu amaçla yeterli özeliklere sahip herhangi bir marka diş fırçası ve diş macunu kullanılabilir. Sonuçta sağlıklı dişlere sahip olmanın yolu günde 2 kez düzenli olarak diş fırçalamaktan geçer" şeklinde konuştu.
Kazak, "Diş eti çekilmesi, yanlış diş macunu ve fırçası kullanımı, asitli gıdaların sık kullanımı gibi nedenlerle oluşan diş hassasiyetlerinde hassasiyet giderici diş macunları kullanılabilir. Diş eti hastalığına sahip bireyler dişetine yönelik diş macunlarını kullanabilirler. Çay-kahve gibi dişlerde renkleşmeye neden olabilecek gıdaları çok tüketiyorsanız, sert fırçalar kullanmak yerine iri partiküller içeren diş macunlarını seçmek daha etkili bir sonuç elde etmenizi sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.