'Her 4 kişiden biri diş hekiminden korkuyor'

Dr. Topçuoğlu, Türkiye'de her 4 kişiden birinin diş hekimine gitmekten korktuğunu söyledi.

'Her 4 kişiden biri diş hekiminden korkuyor'
'Her 4 kişiden biri diş hekiminden korkuyor'
GİRİŞ 24.08.2017 16:33 GÜNCELLEME 24.08.2017 16:33

Çamlıca Hospitadent Diş Hastanesi Başhekimi Dr. Tarcan Topçuoğlu, "Sağlıklı ağız ve dişlere sahip olmak, 6 aylık diş hekimi kontrolleriyle mümkün olabilir. Bununla birlikte ülkemizde her 4 kişiden biri diş hekimine gitmekten korkmaktadır. Belki küçük bir dolgu işlemi ile kurtarılacak bir çürük, diş hekimi korkusu yüzünden ertelenmekte ve bu da ileride telafisi mümkün olmayan maddi ve manevi zararlara yol açmaktadır." ifadelerini kullandı.

Hospitadent Diş Hastanesi yaptığı yazılı açıklama ile diş hekimi korkusu (dentofobi) ve bu durumun kişilere yansımalarına ilişkin bilgi verdi. Açıklamada görüşlerine yer verilen Çamlıca Hospitadent Diş Hastanesi Başhekimi Dt. Topçuoğlu, dentofobinin kişilerde kendi yaşadığı tecrübeler ve dolaylı tecrübeler olmak üzere iki şekilde gerçekleştiğini bildirdi.

Kişilerin tedavileri sırasında karşılaştığı acılı ve travmatik durumların, diş hekimi fobisinin oluşmasında en önemli faktörlerin başında geldiğini belirten Topçuoğlu, şunları kaydetti:

"Sağlıklı ağız ve dişlere sahip olmak, 6 aylık diş hekimi kontrolleriyle mümkün olabilir. Bununla birlikte ülkemizde her 4 kişiden biri diş hekimine gitmekten korkmaktadır. Belki küçük bir dolgu işlemi ile kurtarılacak bir çürük, diş hekimi korkusu yüzünden ertelenmekte ve bu da ileride telafisi mümkün olmayan maddi ve manevi zararlara yol açmaktadır. Gelişen teknoloji, tedavi yöntemlerinin çeşitliliğini de etkilemiş, başta lokal anestezi olmak üzere, genel anestezi, sedasyon gibi tedavilerle kişinin rahat ve konforlu bir şekilde diş tedavilerilerini almasına olanak sağlamıştır."

'Diş hekiminin soğuk tavırları hastada olumsuz etki yapıyor'

Diş hekiminin ilgisiz ve soğuk tavırlarının da hastalar üzerinde olumsuz etki yaptığına dikkati çeken Topçuoğlu, "Kişinin korku nedeni her ne olursa olsun diş hekiminin hastaya yaklaşımı, korkunun en aza indirgenmesinde büyük önem taşımaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Topçuoğlu, çevreden edinilen izlenimlerin de dentofobi oluşması için etkin olduğunu belirterek, bireyin küçük yaşta büyükleri tarafından hekimle korkutulması, kitle iletişim araçlarında diş hekiminin korku öğesi olarak gösterilmesi veya çevreden aktarılan olumsuz tecrübelerin dolaylı tecrübelerin başında geldiğini anlattı.

Diş hekimi korkusu olanlara tavsiyelerde bulunan Topçuoğlu, öncelikle rahat ve güvende hissettiren samimi ve ilgili bir diş hekimi seçmek gerektiğine dikkati çekerek şu önerilerde bulundu:

"Tedavi başlamadan diş hekiminize korkularınızdan bahsederseniz ve tam olarak neden korktuğunuzu belirtirseniz, diş hekiminiz korkunuzu yenmeniz için size yardımcı olacaktır. Diş hekiminizden tedavi başlamadan tüm prosedürü adım adım anlatmasını isteyiniz. Tedavi esnasında herhangi bir nedenle işleme ara vermek isterseniz, bunu tedavi başlamadan diş hekiminizle aranızda bir işaret ile belirleyebilirsiniz.

Derin nefes alıp rahatlamaya ve anlık streslerden uzaklaşmaya çalışın. Randevularınızı günün stres ve yorgunluğu birikmeden önce, yani sabah saatlerine almanız sizin için olumlu olacaktır. İşlem yaptırmadan önce kliniği tanıyıp incelemek, çalışanlara sorular sormak, hijyeni, personel ve ekipmanı gözlemlemek sizi rahatlatacaktır. İşlemlere basit olanlarla başlayınız. Tüm tedavileri tek seferde yaptırmak zorunda değilsiniz, ilk seferde sadece bir temizlikle seans sonlandırılabilir."

Topçuoğlu, aşırı korkusu olan bireylerde genel anestezi ve sedasyon gibi ileri tekniklerin her zaman alternatif olabileceğine dikkati çekerek, diş hekimi kontrollerine problem olmasa bile düzenli olarak gidilmesi gerektiğini, diş hekimliği teknolojileri ve tedavi tekniklerinin son yıllarda hastaların konforunu artıracak şekilde ilerlediğini aktardı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Faciada eşini oğlunu ve kızını kaybetti 6. kattan atlayan adamın sözleri dehşete düşürdü!
Uzman isimden korkutan yorum: Birçok binamızda bu eksik