Hayvancılık sektörüne renk kattılar: 1 yumurtası 30 tavuk yumurtasına bedel
Ağrı'da kurduğu deve kuşu çiftliğiyle hayvancılık sektörüne renk katan İbrahim Akkurt, "Yumurtasının protein değeri çok yüksek. 1 tane yumurta yaklaşık 30 tane tavuk yumurtasına denk geliyor." dedi.
Doğubayazıt ilçesine bağlı Yılanlı köyünde yaşayan İbrahim Akkurt, arkadaşının tavsiyesi üzerine 2021 yılında deve kuşu çiftliği kurdu.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden 2023 yılında onay belgesi alan Akkurt, 159 deve kuşuyla üretim yapıyor.
Deve kuşlarının; tüyünü, derisini, etini ve yumurtası satarak gelir elde eden Akkurt'un hedefi, çiftliğindeki hayvan sayısını bine çıkartmak olduğu öğrenildi.
"TÜYÜ, ETİ VE DERİSİ ÇOK KIYMETLİ"
Akkurt'un deve kuşu çiftliği girişimini destekleyeceklerini söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Hüseyinoğlu konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"2023 yılında il müdürlüğümüz tarafından Güneş Deve Kuşu Çiftliğine onay belgesi verildi. İstisna üretimlerden birini gerçekleştiriyoruz burada. Deve kuşları hepimizin duyduğu, belgesellerde izlediği hayvanlar ama üreticimiz farklı bir üretim sergilemek için bu işe girişmiş ve başarılı bir şekilde de devam ediyor. Şu an işletmede 159 adet deve kuşu bulunmakta. Bunların içinde hem damızlık hem de etlik amaçla beslenen deve kuşları var. Deve kuşlarının boyları 2 ile 3 metre arasında değişiyor. Tüyü, derisi ve eti çok kıymetli. Bu nedenle hem ticari hem de insan sağlığı açısından değerli bir ürün. Özellikle tüyleri giyim sektöründen önemli bir unsur olarak kullanılmış. Tüm dünyada yetiştiriciliği yapılmakta. Derisi dana derisinden 5-6 kat daha sağlam. Bundan dolayı da çok kıymetli bir ürün. Et anlamında da yüzde 3 gibi düşük bir yağ oranına sahip ve kolesterol oranı yüzde 55-60 oranında. Bu anlamda kıymetli bir ürün. Biz de il müdürlüğü olarak üreticimize destek olmaya çalışıyoruz. Tabii burada yapılan işlerin büyük bölümü kendi emekleriyle başarmış durumda."
"ET KONUSUNDA ÜRETİME YETİŞEMİYORUZ"
Kurduğu çiftlikle başta sağlıklı et arayışı içinde olan vatandaşlara ulaşmanın öncelikli amaçları arasında yer aldığına dikkat çeken Akkurt, "Et üretimi için biz bu faaliyeti gerçekleştirdik. Hedefimiz şeker hastalığının olduğu bütün kitlelere ulaşmak. Ülkemizde 20 ile 79 yaş arasında 7 milyona yakın şeker hastası var. Biz bu hastalara yardımcı olmayı hedefliyoruz. 2021 yılında başladık ve 2023 yılında bütün evraklarımızı toparlayarak onay belgesi aldık. Sosyal medya üzerinden de satış yapıyoruz. Et konusunda üretime yetişemiyoruz. Bakanlığın bize yardımcı olmasını istiyoruz, çok ciddi talepler var." şeklinde konuştu.
GÜNLÜK 3 KİLOGRAM YEM VERİLİYOR
Akkurt, Türkiye'nin birçok bölgesine satış yaptıklarını belirterek, "Gönderim de yapıyoruz ama gelip alan arkadaşlara ekstra indirim yapıyoruz. Çiftliği görünce onlara da teşvik olması amacıyla. Şu an 5 kişi çalışıyor, veteriner hekimimiz var. Periyodik olarak sabah, öğlen ve akşam olmak üzere günde 3 kez yem veriliyor. Ortalama 2 kilo 400 gram yem yiyor bu hayvanlar. Ama hava şartları Ağrı'da soğuk olduğu için biz 3 kilo veriyoruz. Bilindiği gibi memleketimiz çok soğuk. Bu kuşlar 65 derece ve eksi 35 derecede yaşayabiliyorlar." ifadelerini kullandı.
ÇÜRÜK YUMURTASI BİLE PARA EDİYOR
Deve kuşunun çürük yumurtasının bile para ettiğini söyleyen Akkurt, "İran'da görmüştüm, yapan arkadaşlarım var ve onlardan bilgi aldım. Ben de heveslenip bu işe giriştim. Sığır eti gibi koyu kırmızı ve kuzu etinden yumuşak bir eti var. Kolesterol, şeker, tansiyon ve kadın hastalıkları gibi birçok hastalığa iyi geliyor. Tedavi ediyor demiyorum, iyi geliyor. Yumurtasının protein değeri çok yüksek. 1 tane yumurta yaklaşık 30 tane tavuk yumurtasına denk geliyor. Sıradaki hedefim bin anaca çıkmak. Burada inek bakan vatandaşlara yavru verip onlardan bir daha satın almak. Şu an Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da tek resmî çiftlik biziz. Türkiye genelinde tek resmi çiftlik biziz." dedi.
YORUMLAR