Anne baba çocuğa nasıl davranmalı?

Uzmanlar, derslere karşı çocukların ilgisiz olması gibi sorunların çözümünün 'yetişme tarzında' aranması gerektiğini söyledi.

Anne baba çocuğa nasıl davranmalı?
Anne baba çocuğa nasıl davranmalı?
GİRİŞ 29.09.2014 17:19 GÜNCELLEME 29.09.2014 17:19

Okula başlayan çocuğun kurallara uymaması, çok fazla hareketli olması ve derslere karşı ilgisiz, dikkatsiz olması gibi sorunların sebeplerinin okul öncesi dönemde aranması gerektiğini dile getiren Psikolog Akarsu, şöyle konuştu:'Aileler öncelikle şuna dikkat etmelidir ki, insanın doğası dürtüseldir. Çocuklarınızı tutarsız yetiştirirseniz hırçınlığa ve inatçılığa, serbest yetiştirirseniz de mutsuz olmaya sevk etmiş olursunuz.

Disiplinli olmanın birçok formülü ve iletişim şekli vardır. Bunları öğrenmezseniz çocuğunuz zor derslerle de baş edemez. Hep korumacı davranırsanız da arkadaşlarına karşı kendini savunamayabilir. Çünkü onun yapması ve düşünmesi gereken her şeyi bu zamana kadar hep siz düşünmüşsünüzdür. Ya da fark edemediğiniz dikkat eksikliği ve hiperaktivite problemi dürtüsel davranmasına yol açıyor ve çocuğunuzla ilgili her gün şikayet alıyor olabilirsiniz.'

Doğru zamanda doğru bilgi verin

Ailelerin çocukları ile ilgili yaşanabilecek her türlü problemi çözebilmek için çok fazla kitap okumaları ve uzmanlara danışmaları gerektiğini ifade eden Psikolog Nagihan Akarsu şöyle devam etti: 'Her çocuk farklı ve özeldir. Doğru zamanda vermediğiniz birçok öğretinin yeri yanlış bilgilerle dolacaktır. Okul hayatı başladıktan sonra çocuğunuzla ilgili çok şey keşfedeceksiniz.

6 yaşına kadar zeka gelişimi bir yetişkin zeka gelişiminden hızlı olan çocuğunuzun okulla birlikte bir durgunluk süreci olacaktır. Sizinle birlikte geç saate kadar duran kuralsız çocuk okul başlayınca erken yatmaya başlayamayacak.Üstelik bunları okula gidince erken yatmalıyız, derslerimizi zamanında çalışmalıyız, parmak kaldırmalıyız diye direkt yetişkin dilinde anlatırsanız hiçbir şey anlamayacaklardır. Bu bilgiler çocuğa zaten verilmiş olmalıdır. Çocuk altı yaşında okula niye gittiğini anlamadan görev verilmişse elbette ki reddedebilir. Meslek sahibi olmak muhtemelen ona çok uzak gelecektir. Model olmak, öğrenmenin keyifli olduğunu göstermek ve onun gözünden örneklerle pekiştirmek gerekir.

En önemlisi fazla ilgi gösterilmemelidir. Bunların dışında anne babası olmayan dağınık ailelerin çocuklarında birçok travma olduğu için çok fazla içe dönük ya da şiddetli davranış problemleri olabilir. Bu tür çocukların en kısa sürede keşfedilip, destek alması sağlanmalıdır. Üstelik potansiyelleri olduğu halde elinde olmayan nedenlerle bu çocuklar başarısızlık hissine kapılabilir ve okula karşı güvensiz ve isteksiz olabilirler.'

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
NATO Genel Sekreteri ABD'den sonra Türkiye'de! Gündem savaş
İşte dünyanın en masalsı yerleri: Görüntüsüyle kendine büyülüyor