Evde kefir nasıl yapılır?

Vücudumuza birçok yararı bulunan kefiri hazır almak yerine evde kendiniz de yapabilirsiniz. İşte evde kefir yapmanın püf noktası:

Evde kefir nasıl yapılır?
Evde kefir nasıl yapılır?
GİRİŞ 08.08.2017 09:12 GÜNCELLEME 08.08.2017 09:12

Kefir, artık marketlerde rahatlıkla temin edebildiğiniz bir ürün. Ancak ben hazır kefir almak istemiyorum, kendim yapacağım derseniz onun da çözümü basit. Kefir tanelerini de büyük marketler ya da aktarlardan temin edebilirsiniz. 

Malzemeler:

1 litre süt
1 yemek kaşığı kefir tanesi 
Cam kavanoz
Plastik süzgeç

Evde kefir yapılışı

Önce sütü kaynatın ve kaymağını üzerinden alın. Ardından süte kefir tanelerini ekleyin. Kullandığınız kabın metal olmamasına dikkat edin. Tahta kaşıkla iyice karıştırın. Kabınızın üzerini temiz bir bez ile kapatın. 20-25 °C'de kalacak şekilde karanlık bir ortamda 2 gün kadar sütü bekletin. Bu sürede süt pıhtılaşacaktır. Mayalanmış olan bu sütü plastik bir süzgeç ya da tülbent yardımıyla süzün. Dilerseniz kefirinizi bu şekilde tüketebilir, dilerseniz içine meyve taneleri ekleyebilirsiniz.

Kefiri ne kadar sürede tüketmeliyim?

Kefiri buzdolabında saklayabilirsiniz ancak iki gün içerisinde tüketmelisiniz.

Kefir tanelerini saklamak için çeşitli yöntemler vardır:

Buzdolabında: Kefir tanelerini bir sonraki mayalamaya kadar saklamak için metal olmayan bir kap kullanarak üzerini 1 parmak geçecek kadar temiz içme suyu ile birlikte buzdolabına koyabilirsiniz.

Dondurucuda: Uzun süre saklamak isterseniz dondurabilirsiniz. Fakat bu uzun süre yalnızca 2 ay kadardır. 

Kurutarak: Kefir mayasını çok daha uzun bire saklamak için kurutabilirsiniz. Böylece 12 - 18 ay gibi bir süre saklanabilir.

Kefirin faydaları:

Sindirime yardımcı olur: Bağırsak florasını düzenler. Besinlerin sindirilmesine ve emilmesine katkı sağlar. Bağırsaklarda bu faydalı mikroorganizmalar azaldığında ishal, kabızlık, emilim bozuklukları oluşabilirken, kefir içeriğindeki doğal mikroorganizmalarla bu sorunların önüne geçmeye yardımcı olur. 

Bağışıklığı güçlendirir: Betakaroten bulunan içeriğiyle bağışıklık sistemini destekler, vücutta biriken toksin maddelerin üremesini önleyerek, bağışıklık sistemini güçsüzleştiren mikroorganizmaları yok eder.

Mide ülserini önler: Mide ülserine yol açan ‘helicobakter pilori’ adlı bakterinin yok edilmesine yardımcı olur. 

Kemikleri güçlendirir: İçerdiği yüksek miktarda kalsiyumla kemiklerin gelişimini destekleyen kefir, büyüme evresindeki çocuklara ve yaşlıların artan kalsiyum ihtiyacına etkin şekilde cevap verir. Günlük 2 su bardağı kefir tüketildiğinde günlük kalsiyum ihtiyacının ortalama yüzde 60’ı sağlanmış olur. 
Hücreleri yeniler: Zengin E vitamini ve selenyum içeriği sayesinde kefir güçlü bir antioksidandır. Hücre yıkımına neden olan toksin maddelerin oluşumunu ve üremesini önleyerek hücre yenilenmesine yardımcı olur.

Kan şekerini dengeler: Kefir de diğer probiyotikler gibi protein ve yağların kolay sindirilmesini sağlar. Kefir, düşük glisemik indeksiyle proteinle birlikte midede uzun süre kalarak tokluk hissi verir ve kan şekerinin de daha geç yükselmesini sağlar. 

Mide gazını azaltır: Laktik asit fermantasyonu dolayısıyla sindirimi kolaylaştırarak, midede oluşan gazı hafifletir. 

Depresyondan korur: İçeriğinde bulunan triptofan aminoasidi ve B vitaminiyle sinirleri sakinleştirir ve depresyonu azaltır. Gevşeme ve uyku verici özelliğiyle rahat ve huzurlu gece uykuları sağlar.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Fidan ve Ahmed eş-Şera'dan tüm dünyaya son dakika çağrısı! Kritik PKK/YPG detayı
Volkan Demirel'den Şenol Güneş'e olay tepki!