ABD ile Çin arasında stratejik ortaklık

ABD ve Çin arasındaki Stratejik ve Ekonomik Diyalog görüşmelerinin üçüncüsü Washington'da yapıldı.

ABD ile Çin arasında stratejik ortaklık
ABD ile Çin arasında stratejik ortaklık
GİRİŞ 11.05.2011 00:55 GÜNCELLEME 11.05.2011 00:55

Çin heyetinin başkanlığını Başbakan yardımcısı Vang Kishan'ın yaptığı ve iki gün süren görüşmelerin ardından bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ''Üst düzeyli diplomatik ve ekonomik yetkililer arasındaki bu düzenli görüşmeler vasıtasıyla, iki ülke arasında daha olumlu bir ortak anlayışa doğru ilerliyoruz. Bu diyaloğun temel amaçlarından birinin de bu olduğunu düşünüyorum'' dedi.

Ancak taraflar arasında, Çin'deki insan hakları ihlalleri, ABD'nin Çin ile dış ticaretindeki açığın nasıl kapatılacağı gibi konulardaki derin görüş ayrılıkları sürüyor. Taraflar, ABD firmalarının Çin'de daha iyi satış olanakları elde etmeleri gibi bazı ılımlı konuları içeren noktalarda mutabakata varırken, ABD'nin Pekin yönetiminden kritik önemdeki talebi olan, ''Çin para birimi Yuan'ın Dolar karşısındaki değerinin daha hızlı artışına izin verilmesi'' konusunda ciddi bir ilerleme olmadığı kaydedildi.

Clinton bugün yayımlanan bir söyleşisinde de görüşmeler sırasında Çin tarafına insan hakları ihlalleri konusunda hassas olduklarını bildirdiklerini söyledi. Clinton, Çin'in insan hakları karnesinin çok kötü olduğunu kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rusya'dan bölgeyi karıştıracak duyuru: Nükleer silah kullanabiliriz
İran'dan son dakika Nasrallah açıklaması!