TMMOB soba ve şofben zehirlenmelerine karşı uyardı
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası (MMO) Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Varlık Özerci̇yes, sonbahar ve kış aylarında karbonmonoksit gazı zehirlenme vakalarının arttığını belirterek, vatandaşları soba, baca ve şofben kullanımı konusunda uyardı.
Özerci̇yes, yazılı açıklamasında, sobaların yanlış kurulumu ve yakılması, baca temizliğinin yaptırılmaması, kalitesiz ve standartlara uymayan yakıt kullanılması, baca bağlantılarının yanlış yapılması, bacalar ile soba ve şofben cihazlarının standartlara uygun olmaması veya yanlış montajdan dolayı genellikle sonbahar ve kış aylarında zehirlenme vakaları arttığına, özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığına işaret etti.
- Yatmadan önce önemli uyarı
Yatmadan önce kesinlikle sobaya yakıt konulmaması gerektiğine dikkati çeken Özerci̇yes, "Soba sıcaktan etkilenmeyen yanmaz bir levha ya da tercihen mermer üzerine yerleştirilmeli, tutuşturulurken yakıtın üstten yanmasının sağlanması yanma emniyeti açısından daha faydalı. Karbonmonoksit zehirlenmelerinin belirtileri yorgunluk, baş ağrısı, baş dönmesi ve halsizlikle başlar. Uyku hali, bunaltı, kusma, görme bulanıklığı ve huzursuzluk oluşur. Belirtilerin bir veya birkaçının hissedilmesi halinde öncelikli olarak kapı ve pencereler mutlaka açılmalı." gibi önlemler alınmalı uyarısında bulundu.
- Baca ve şofben kullanımı
Özerci̇yes, bakımı yapılmayan bacaların, zehirlenmelerin ve yangınların başlıca nedeni olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:
"Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar, zehirlenmelerin ve yangınların başlıca sebebidir. Bacalar ve yalıtımı standartlara uygun yaptırılmalı. Pencere veya duvar delinerek yapılan bacada delinen kısımda, sızdırmazlık sağlanmasına mutlaka dikkat edilmeli. Yangın emniyeti için bacalar çatının mahyasından en az 50-80 santimetre yükseklikte, ideal yanma için etkili baca yüksekliği en az 3,5 en fazla 5 metre olmalı. Bacalara yağmur suları, kuşlar, ağaç yaprakları ve benzer maddelerin girmesini engellemek için mutlaka başlık kullanılmalı. Bacaların, kömür gibi fazla miktarda is bırakan yakıt kullandığı takdirde 2 ayda bir, sıvı ve gaz gibi diğer yakıtlar kullandığı takdirde ise 3 ayda bir temizliği mutlaka yapılmalı."
Şofbenin kullanıldığı yere temiz hava girmesi gerektiğine de değinen Özerci̇yes, baca bağlantısı olmayan, bina aydınlığına bağlı cihazların asla çalıştırılmaması gerektiğine dikkat çekti.
- Gaz kaçağı varsa
Islak zeminli mekanlara kesinlikle şofben montajı yapılmaması gerektiğini aktaran Özerci̇yes, gaz kaçağı hissedildiğinde öncelikle gaz vanası, tüp dedantörü ve elektrik düğmelerinin kapatılması, kibrit çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkartabilecek işlem yapılmaması, ortamın havalandırılması ve gaz şirketi yetkilisi veya şofben servisinin aranması gerektiğini belirtti.
YORUMLAR