ATO'dan "güven damgası"na destek
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, "güven damgası"nın elektronik ticarete ivme kazandıracağını belirterek, "Elektronik ticaret paranın icadı kadar büyük bir dönüşüm. Klasik perakendecilerin ve KOBİ'lerin bu ticarette yer alması şart." ifadesini kullandı.
Baran, yaptığı yazılı açıklamada, "güven damgası"nın Gümrük ve Ticaret Bakanlığının yetkilendireceği sağlayıcılar tarafından verileceğini hatırlattı.
Güven damgasının, elektronik ticaretle ilgili şikayetler göz önüne alınarak gündeme getirildiğini ve uygulamanın zorunlu olmayacağını ifade eden Baran, "İsteyen şirketler, yetkilendirilecek kuruluşların güvenlik testlerinden geçerek güven damgası alacak ve bunu da internet sitelerinde kullanabilecekler. Damgayı kullanan şirketten alışveriş yapıldığında, ürünün tüketicinin eline eksiksiz ve hasarsız ulaşacağı konusunda şüphe kalmayacak." değerlendirmesinde bulundu.
Baran, teknolojik gelişmelerin ve değişen yaşam şeklinin elektronik ticareti beklenenden daha hızlı geliştirdiğine işaret ederek, dijital pazarlama ve satışın bugünün satış ve pazarlama yöntemleri arasına girdiğini, bu gelişimin Türkiye'de ve dünyada devam edeceğini bildirdi.
Dünya elektronik ticaret hacminin, toplam ticaret hacmi içindeki payının yüzde 10'lara yaklaştığına, işlem hacminin de 2 trilyon doları bulduğuna dikkati çeken Baran, Türkiye'de ise elektronik ticaret hacminin 2016 yılı itibarıyla 30 milyar lirayı geçtiğini ifade etti.
Baran, güven damgasının elektronik ticarete ivme kazandıracağını vurgulayarak, "Elektronik ticaret paranın icadı kadar büyük bir dönüşüm. Klasik perakendeciler ve KOBİ'lerin bu ticarette yer alması şart." ifadesini kullandı.
Bugün artık hemen her türlü metanın internet üzerinden satışının yapılabildiğini belirten Baran, şunları kaydetti:
"Küreselleşmeyle ve iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle bir köye dönüşen dünyada elektronik ticaret de adeta bir pazar yeridir. Ürünü alıcıyla buluşturmanın yollarından en eskisi ve en bilineni pazara götürüp satmaktır. Türkiye'de elektronik ticaret gelişime çok açıktır. Bu alandan, perakendecilerimiz, KOBİ'lerimiz yararlanmalı, hatta 2020 yılında 3 trilyon dolara ulaşacağı belirtilen dünya elektronik ticaretinden pay almak için ihracata da bu alanda hedef konulmalıdır. Sanayi ve ticarette hızla gelişen Ankaramız ülkemizin ihracatçı illerinin başında yer alıyor. İnternet kullanıcı sayımızla da yine öncü bir iliz. Özellikle KOBİ'lerimiz internet üzerinden 'elektronik pazarlama', 'elektronik ticaret' gibi eğitimler alarak ürünlerini dünya pazarına sunabilirler. Ankara elektronik ticarette öncü bir il olabilir."
YORUMLAR