Çocuklar kurban kesimini görmeli mi?

Kurban Bayramı'nın çocuklar üzerinde büyük etkisi olduğunu belirten uzman, kurban kesim anı ile ilgili aileleri uyarıyor.

Çocuklar kurban kesimini görmeli mi?
Çocuklar kurban kesimini görmeli mi?
GİRİŞ 29.09.2014 09:29 GÜNCELLEME 29.09.2014 09:29

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala aileleri uyaran uzmanlar, soyut kavramların henüz gelişmemesi nedeniyle kurban kesiminin küçük yaştaki çocukları olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekerek 'Korkuları artabilir, ruhsal yaşantıları örselenebilir. Çocuklar kesim alanlarından uzak tutulmalıdır' diyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Etiler Polikliniği’nden Çocuk Ergen Psikoloğu Aynur Sayım, birlik, beraberlik ve coşkulu duyguların yoğun olarak yaşandığı bayramların çocuklar için anlam ve heyecanının büyük olduğunu belirtirken, çocuğun gelişiminde bayramların önemine değiniyor.

Kurban Bayramı'nın çocuklar üzerinde büyük etkisi olduğunu belirten Uzman Psikolog Aynur Sayım, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Öncelikle kültürümüzün ve ailenin bayrama yüklediği anlam ve bayramı nasıl yaşadığı önemli. Çocuk model alarak büyüyor, ailenin davranışlarını taklit ediyor. Sevginin paylaşımı, birlik, beraberlik, coşku duygularının yaşanması, çocuklara model olma, ailenin sosyo-kültürel değerlerini benimsemesi açısından anlamlı.

ÇOCUKLAR KURBAN KESİMİNİ GÖRMELİ Mİ?

“Kurban Bayramı'nda kurban kesimi yapılıyor. Küçük yaştaki çocuğun kurban kesimini görmesi, psikolojik açıdan çocuğu olumsuz etkileyebilir. Çocukta soyut kavramlar henüz gelişmediği için bu görüntü onun ruhsal yaşantısını örseleyebiliyor, bu duruma anlam veremiyor. Korkuları artabiliyor. Çocuk için bu görüntü şiddeti çağrıştırıyor. Bunun için aileler çocuklarını kurban kesim yerlerinde bulundurmamalılar.”

ZİHİNSEL OLGUNLUK DÜZEYİ ÖNEMLİ

Çocuğun zihinsel olgunluk düzeyine uygun hareket edilmesi gerektiğini belirten Üsküdar Üniversitesi Rektörü Psikiyatrist Prof.Dr. Nevzat Tarhan da ailelere şu tavsiyelerde bulundu:

'7 yaşına kadar çocuklar istemedikçe kurbanın kesilmesi gösterilmemelidir. Eğer istiyorsa önceden bilgilendirilmelidir. Ebeveynin tepkisi her yerde belirleyici olduğu gibi burada da olacaktır. 7 yaşındaki çocukta artık gerçeklik duygusu ve soyut düşünce gelişmeye başladığı için kültürel öğrenim ön plana çıkar. Bunun bir dini görev olduğu, yoksullara yardım gibi sosyal boyutu olduğu anlatılmalıdır. Ölüm kavramı ve ölüm ötesi gibi kavramlar da yine bu yaşlarda öğretilebilir. Kendi korkularımızı çocuğa yansıttığımız zaman çocukta öfke, şiddet ve düşmanlık gibi duygular gelişebilir'

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Konya'da görülmemiş bir kar fırtınası! Görüntüler gündem oldu
İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan istifa açıklaması!