Hiperaktif çocukların ailelerine 10 öneri

Psikiyatri Bölümü’nden Uz. Psk. Nehir Kürklü, Hiperaktif çocukların ailelerine 10 önemli öneride bulundu.

Hiperaktif çocukların ailelerine 10 öneri
Hiperaktif çocukların ailelerine 10 öneri
GİRİŞ 27.03.2017 13:53 GÜNCELLEME 27.03.2017 13:53

Ailelere çocuklardaki Hiperaktife konusunda önerilerde bulunan Kürklü, “Eğer çocuğunuz oturduğu yerde kıpırdamadan duramıyor hatta uzun süre bir yerde sabit kalamıyorsa. Sürekli ellerini ayakların oynatıyor, gereksiz yere sağa sola koşturuyor ve eşyalara tırmanıyorsa. Sakin bir şekilde oyun oynayamıyor, hemen başka bir işle uğraşmaya başlıyor ve gereğinden fazla konuşuyorsa. Bu durum “Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu”na işaret ediyor olabilir. Hiperaktif çocukların dikkat çeken aşırı hareketliliği, diğer çocuklar ile kıyaslandığında hemen fark ediliyor ve vakit kaybedilmeden uzman yardımı ile önlem alınması gerekiyor” dedi.

Çocukluk dönemi kazalarının en önemli nedeni

Psikiyatrist Nehir Kürklü şöyle devam etti: “Gebelik sırasında bebeğin aşırı hareketli olması, doğum sonrası yine hareketli, gazlı olması, uyku düzeninin bozuk olması belirtilerin erken yaşta başladığını düşündürmekte. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı konan bir çocuk anne-baba ve kardeşlerin yaşamında istemeden ve farkında olmadan oluşturduğu sorunlar ile büyük bir stres kaynağı olabilir. Kendini kontrol etmede zorluk yaşaması, arkadaş ve aile ilişkilerinde sorunlara, okulda başarısızlığa sebep olabilir. Bu çocuklar kendini istese de yeterince kontrol edememe, zor ya da ilginç olmayanla ilgilenmeme ve sadece dikkatini çekenleri görme ve kalanı gözden kaçırma sonucu dünyayı bütüncül olarak görmekte zorlanmaktadırlar. Genellikle, sonunu düşünmeden eyleme geçerler ve tehlikeyi kestiremezler, bu nedenle küçük kazalar yaşayabilirler.”

Doktor ve öğretmen iletişim halinde olmalı

Araştırmalara göre. uyarıcı ilaç tedavisi ve davranış terapisinin tedavide etkili olduğunu kaydeden Kürklü, “bu hastalıkta başarı ile uygulanan davranış terapisinde çocuğun güçlüklerle başa çıkma becerisinin geliştirilmesi hedeflenir. Çocuk organize olmayı ve zamanı iyi kullanmayı öğrenir. Ailenin hastalık hakkında bilgi ve destek alması çocuklarına doğru yaklaşımda bulunmaları için önemlidir. Bu çocukların daha fazla düzene ve kurallara ihtiyacı vardır. Enerjilerini boşaltıcı etkinliklerde bulunmaları gerekir. Uzmanın öğretmene hastalık hakkında bilgi vermesi ve iletişim içinde olması önemlidir. Öğretmen, kendisine saygısı ve güveni azalan çocuğun başarılı olduğu alanları bularak onu desteklemeli ve planlı çalışmasında yardımcı olmalıdır” diye konuştu.

Anne baba hiperaktifse çocukta da görülme riski 5 kat artıyor

Tanı konan çocukların birinci dereceden akrabalarının yüzde 25’inde de aynı problemle ile karşılaşıldığını hatırlatan Psikiyatrist Nehir Kürklü, “ailesinde aynı tanı konulmuş bir birey bulunanlar için risk yaklaşık olarak 5 kat artmaktadır. Bu da hastalığın ortaya çıkışında genetik faktörlerin büyük bir etkisi olduğunu göstermektedir. Yine de kalıtsal faktörler bu durumu tamamen açıklayamamaktadır. Araştırmalar bu rahatsızlığın anne-baba tutumlarının ve disiplin verme yöntemlerinin doğrudan bir sonucu olmadığını göstermektedir. Buna rağmen tıpkı diyabet, böbrek yetmezliği ve diğer bozukluklarda olduğu gibi tedavinin başarısı, ailenin ilgi ve desteği ile yakından ilişkilidir.”

Tedavi edilmediği takdirde birçok hastalığa neden olabilir

Kürklü, “Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu zamanla azalabilir fakat kendiliğinden geçmemektedir. Tedavisi uzun süren bir hastalıktır. Yaşın ilerlemesiyle birlikte şikayetler azalabilir ama erişkin dönemde tekrar ortaya çıkar. Tedavi edilmediği takdirde çocuğun ya da gencin yapısal zorluklarından kaynaklanan davranış sorunları ve okul başarısızlıkları devam etmektedir. Çevresinden olumsuz eleştiriler alma riski artacak, bütün bunlar çocuğun ya da gencin ikincil sorunlar geliştirmesine yol açacaktır. Dolayısıyla okul başarısızlıkları gelecekte iş yaşamındaki başarısızlıklara; arkadaş ve aile ilişkilerinde yaşadığı problemler de sosyal ilişkilerinde hatta evlilik yaşamında bile sorunlar yaşamasına yol açabilecektir. Tedavi edilmeyen Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda; depresyon, davranış bozukluğu, kişilik bozukluğu, alkol ve madde bağımlılığı gibi ek başka psikiyatrik bozukluklar gelişmesi söz konusu olabilmektedir” dedi.

Ailelerine 10 öneri

Psikiyatrist Nehir Kürklü, Hiperaktif Çocukların ailelerine şu önerilende bulundu:
“Kurallar koyduğunuz zaman bunların çok net olmasına dikkat edin ve onları yazıp asın. Ödüllerinizin çocuk için anlamlı ödüller olmasına dikkat edin. Sık sık geri bildirim verin, çocuğunuza onun ne yaptığının farkında olduğunuzu gösterin. Çocuğunuza beklentileri ve planları konusunda yardım edin. Çocuğunuzun iyi günleri olabileceği gibi kötü günleri de olabileceğini göz önünde bulundurun. Olumsuzluklar, yapamadığı şeyler ve cezalara odaklanmak yerine olumlular üzerinde odaklanın. Bir karakter sorunuyla değil biyolojik bir sorunla mücadele etmekte olduğunuzu unutmayın. Davranışlarınız daha öğretici olması için çok konuşup, öğüt vermeyin. Espri anlayışınızı kaybetmeyin ve sabırlı olun. Kendiniz ve çocuğunuza karşı hoşgörülü olun.”

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Saç tıraşının en pahalı olduğu ülke açıklandı! Türkiye'den tam 8 kat daha pahalı...
Son dakika: Hakan Fidan'dan 'beşinci savaş cephesi' uyarısı! Türkiye'den çok kritik adım..