Hamilelikte diş sağlığının önemi
Op. Dr. Parvana Seyidova, hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı hakkında merak edilenleri anlattı.
Ağız ve diş bakımı, hamilelik sürecinde anne ve bebek sağlığı açısından oldukça önem arz ediyor. Op. Dr. Parvana Seyidova, hamilelidöneminde ağız ve diş sağlığı hakkında merak edilenleri anlattı.
Her hamilelik diş kaybına yol açmıyor
Çoğu anne adayı hamilelik sürecinde diş ve diş eti sorunları ile karşılaşmakta ve bunu da genellikle hamilelik sürecine yormaktadırlar. Oysa bu dönemde bazı noktalara dikkat ederek ağız ve diş sağlığını korumak oldukça mümkün. En başta ise anne adayının kalsiyum kaynaklarını doğru tüketmesi yer almaktadır.
Süt ve sebzelerin tüketimi çok önemli
Tüm hamilelik dönemi boyunca A-C-D vitaminleri, fosfor ve kalsiyumdan zengin temel yiyecekler olan meyve ve sebzeler, tahıl, süt ve mandıra ürünleri, et, balık ve yumurta düzenli tüketilmelidir. Hamilelik döneminde bebeğin ve annenin kemiklerinin sağlıklı olabilmesi için anne adayının, günlük olarak 1200-1500 mg kalsiyum alması gerekir.
Bebeğin diş gelişimi de etkileniyor
Bebeğin diş gelişimi anne karnında başlamaktadır. Hamilelik süresinde bebeğin diş gelişimi 5. ve 6. haftalarda başlar. Anne bu dönemde hem kendi sağlığına hemde bebeğinin sağlığına dikkat etmelidir. Bu dönemde iyi beslenen ve yeterli ağız diş bakımı uygulayan anne adayı, ileride diş sorunları ile karşılaşmaktan kurtulabilir.
Ağız hijyeni çürük problemini önler
Hamilelik döneminde tükürükte artan asit miktarı dişlerin çürümesine yol açıyor. Hamilelikte görülen kusma sonrasında, ağız hijyenine dikkat etmemek de çürük riskini arttırmaktadır. Bunun için diş etlerinde sorun olan anne adayları ağız hijyenine mutlaka dikkat etmelidir aksi takdirde hormonal değişime bağlı olarak diş eti sorunları artar.