Bebeklerde alerji ve alınabilecek önlemler

Bebeklerde alerjiye karşı alabileceğiniz önlemleri biliyor musunuz? İşte her ailenin mutlaka öğrenmesi gereken ipuçları…

Bebeklerde alerji ve alınabilecek önlemler
Bebeklerde alerji ve alınabilecek önlemler
GİRİŞ 01.08.2017 11:05 GÜNCELLEME 01.08.2017 11:05

Alerji, alerjen adı verilen ve vücuda zarar verebilen maddelere karşı vücudun gösterdiği aşırı tepki olarak ifade edilir. Normal şartlarda vücudun savunma mekanizmasının bir parçasıdır. Ancak bazı bebeklerde bu savunma mekanizması abartılı olarak çalışır. Vücut kendine zarar vermeye başlar ve sonrasında alerjik hastalıklar ortaya çıkar.

Anne Sütü Alan Bebeklerde Daha Az Rastlanır

Alerji problemine anne sütü alan bebeklerde rastlanmamakla birlikte besin alerjisi olan bazı bebeklerde anne sütüne karşı alerji gelişebilmektedir. Bu sorunu yaşayan bebeklerin annelerine alerji yapan yiyecekleri tüketmemeleri tavsiye edilir. Bebeklerde görülen alerjide en çok genetik yatkınlık öne çıkar. Anne ya da babasında alerji problemi olan bebeklerin alerji riski altında doğdukları belirtilir.

Çevre Kirliliği Alerjik Reaksiyonları Etkiler

Bazı kişiler özellikle genetik olarak diğer kişilere oranla alerjik hastalıklara daha yatkındırlar. Alerjen toleransların artması alerjik hastalık şeklinde kendisini gösterir. Son dönemlerde çevre ve hava kirliliği, çevrede bulunan kimyasalların artması, hızlı endüstriyel gelişmeler alerjinin ciddi bir soruna dönüşmesine neden olarak kabul görür. Bununla beraber uzmanlar, alerjinin oluşmasında genetik faktörün öncelikli olduğunun altını çizerler.  

Bebeklerde En Sık Besin ve Solunum Sistemi Alerjileri Görülür

Bebeklik döneminde en sık görülen alerji türünün besin ve tekrarlayan solunum sistemi alerjileri olduğu belirtilir. Bebekte görülen hırıltılı bir solunumun alerjinin belirtisi olabileceği ifade edilir. Bu gibi durumla karşılaşıldığında öncelikle sorunun altında başka bir sebebin olup olmadığı araştırılmalıdır. (bebeğin boğazına kaçan cisim ya da yiyecek gibi)

Besin Alerjisinin Tedavi Edilme Şansı Yüksektir

Uzmanlar bebeklerde görülen besin alerjisinin zamanla düzelme şansının yüksek olduğu grup arasında olduğunu ifade ederler. Bebeklerde besin alerjisine neden olan besinler;  balık, yumurta, portakal, muz, çilek ve fındık sayılabilir. Bebeğin hangi besinlere alerjisi olduğu yapılacak kapsamlı alerji testiyle belirlenir. Besin alerjisinin belirtileri; genellikle deride kızarıklık, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonu ve ishal olarak tanımlanır.
Bebeklerde Alerji Riskini Azaltacak Önlemler

Bebeğinizin genetik faktörü dışında alerjik hastalıklara yakalanmasını önlemek için bazı tedbirleri almanızın faydalı olacağı belirtilir. Bu tedbirler;
Bebeğinizi mümkün olduğunca anne sütüyle besleyin, ailede alerji varsa bu riski azaltmak için ek ve katı gıdalara olabildiğince geç başlayın. Annenin alerjisi olsa da sütünde alerjen bulundurmaz bu nedenle de bebeğe zararı dokunmaz. Alerjiyi önlemede anne sütüne uzun bir süre devam edilmesi önerilir.

Evde hiçbir zaman, hiçbir odasında bebek olduğunda ya da yokluğunda sigara içmeyin ve içilmesine müsaade etmeyin.

Evin aşırı kirli, tozlu olmamasına ve bebeğin yattığı odanın rutubet ve küf barındırmamasına özen gösterin.

Bebeğiniz doğana kadar evde beslediğiniz hayvanların herhangi bir zararı olmamaktadır. Ancak bebeğinizin doğumundan sonra alerjik sorunlar ortaya çıkması durumunda evde havyan beslemeniz bebeğin sağlığını etkileyebilir.

Bebeğinizin ek gıdaya geçişinde her gıdaya teker teker başlamanız önerilir. Bu şekilde bebeğinizin herhangi besine karşı alerjisi varsa hangi besinin alerjiye neden olduğunu ayırt etmeniz kolaylaşacaktır.

Bebeğinizde gördüğünüz normal olmayan bir durum karşısında mutlaka doktora danışmanız tavsiye edilir.
 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Beşiktaş otel faciasını unutmadı! Athletic taraftarları kayıtsız kalmadı
Kartalkaya'da şaşkına çeviren iddia: AFAD ekiplerinden ücret istediler!