Bebeklerde diş çıkarma dönemi ve belirtileri...

Bebeğinizin diş çıkardığını hangi belirtilerden anlarsınız? Ağrılı, ateşli, sıkıntılı diş çıkarma dönemi en hafif şekilde nasıl atlatılır? Bebeklerde diş çıkarma dönemine dair tüm detaylar...

Bebeklerde diş çıkarma dönemi ve belirtileri...
Bebeklerde diş çıkarma dönemi ve belirtileri...
GİRİŞ 18.09.2017 15:13 GÜNCELLEME 18.09.2017 15:13
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Diş çıkarma döneminde olan bebekleri için endişe duyan anneler pek çok soruyla karşı karşıya kalırlar. Bunlardan ilki diş çıkarmanın ne zaman başladığıdır. Normal koşullarda 6 aylıkken başlayan diş çıkarma işlemi, bebekten bebeğe değişkenlik de gösterebilir. Bir diğer sorun ise bebeğin diş çıkarma döneminin anlaşılmasıdır. Bu sıkıntı içinde olan bebeğin ihtiyaçlarına cevap verebilmek açısından önemlidir. Peki, en çok bilinen diş çıkarma belirtilerinden olan ateş, salya, durmadan ağlama ve sıkıntı içinde olmak vs.nin yanında ne gibi bebeklerde ne gibi belirtiler gözlenir?

Bebeklerde diş çıkarma cetveli

diş çıkarma çizelgesi

Bebeklerde diş çıkarma kaç aylıkken başlar? 

Sağlıklı bir bebek normal koşullarda 6-7 aylıkken diş çıkarmaya başlar. Birkaç yaşına kadar süren diş çıkarma sürecinde en çok sıkıntı ilk dişler gelirken olur. Ayrıca bebeklerde diş çıkarma genetik durumla da yakından ilişkilidir. Anne ve babanın diş çıkarma zamanları bebek üzerinde de etkili olur. 3 aylıktan 12 aylığa kadar diş çıkarma dönemine yeni giren bebekler olabilir. Uzun bir süreç olan diş çıkarma dönemi 20 süt dişine tamamlanana kadar  27-28 aylığa dek devam edebilir. 

Diş çıkarma belirtileri nelerdir?

Bir problemi çözmek için önce onun ne olduğuna dair fikir sahibi olmak gerektiği için bebeklerin diş çıkarma döneminde olduğu da belirtiler takip edilerek saptanmalıdır. İşte, diş çıkarma döneminde bebeklerin gösterdiği belirtiler;

diş çıkarma belirti

-Bir türlü düşmeyen yüksek ateş

-Aşırı salya akıtmak

-Ağız çevresinde hafif döküntü

-İltihaplanmaya bağlı olarak diş eti ağrıları

-Dişin çıkma süreci boyuncu görülen huysuzluk

-Salya nedeniyle yanaklarda oluşan kızarılık ve tahriş

-Diş kaşıntısı ve her şeyi ısırma eğilimi

-Diş etinde kanama ve mavi benekler görülmesi

-Diş etinde şişme ve çıkan dişin ucunun çıkması

-Devamlı suretde görülen öksürük

-Diş ağrısına bağlı olarak uykusuzluk

-Kulak kaşıntısı ve kurcalama 

-İshal (Bir günden fazla devam edene dikkat!)

-İştahsızlık

Diş çıkarma döneminde bebek nasıl rahatlatılır?

-Kabaran ve kızaran diş etlerine soğuk bir pamuk ve ya bezle kompres yapın. Bu ağrı ve sızıyı biraz olsun rahatlatır.

-Diş etlerine sürülen hafifletici jeller de iyi bir seçenek olabilir. Ancak bunu mutlaka doktorunuzun tavsiyesi ile ve yemeklerden evvel kullanın.

-Klasik yöntemlerden biri olan diş kaşıyıcılar da hala en etkili yöntemlerdendir. Ancak diş kaşıyıcıların boyalı ve kötü plastikten olmamasına dikkat etmek gerekmektedir.

-Diş kaşıyıcı yoksa bebeğe sert bir şeyler de verebilirsiniz. Bu havuç, salatalık, kereviz sapı vb. gıdalar olabilir. Ancak bunlar bebeğinizin elindeyken yanında durmaya özen gösterin, aksi takdirde boğazına kaçma ihtimali yüksektir. 

diş çıkarma ağrısı için

Bu durumlara dikkat!

Diş çıkarma kimi zaman tehlike arz etmeyen bir durum olmasına rağmen neden olduğu semptomlar riskli boyutlara varabilir. Aşağıdaki durumlarda doktora başvurmanız önemlidir;

-Bebeğin ateşi 38 dereceye varırsa,

-Bir günden fazla süren ishal varsa,

Diş çıkaran bebeğin bağışıklığı azaldığı için hasta olmaya daha çok yatkındır. Bu nedenle de anne tarafından her an kontrol altında tutulması önemlidir.

Diş çıkarma döneminde çok hassaslaşan dişleri katı şeyleri reddeden bebeği sıvı gıdalarla beslemek önemlidir. Bu dönemde anne süt, katı olmayan mama, meyve püresi, su vb. gıdalar bebeklerin diş etini rahatlatacaktır. 

YORUMLAR 1
  • Suzan yavuz 4 yıl önce Şikayet Et
    Benim bebeğim çok kusuyor, 11 aylık acaba diş sorunu için mi.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yılın ilk MGK toplantısı sona erdi: Kırmızı kitap yenilendi!
Dünyanın en değerli otomotiv üreticileri belli oldu: İlk 50'de iki Türk firma var