Güçlü Şehirler Ağı 1. Küresel Zirvesi
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Güçlü Şehirler Ağı 1. Küresel Zirvesi'nin ilk defa Antalya'da başlayacağını belirterek, "Terör daha çok BM işi olarak ele alınmıştı. Oysa artık hem küresel düzeyde işbirliğini hem de yerel yönetimler ile topyekün bir mücadelenin gerekliliğine ihtiyaç duyulmuştur." dedi.
Türel, düzenlediği basın toplantısında, "Güçlü Şehirler Ağı 1. Küresel Zirvesi"nde, dünyadaki yerel yönetimler arasında küresel işbirliği ile terör ve terör destekçilerinin şiddete varan aşırılıklarına karşı yeni bir oluşumu ortaya koymayı hedeflediklerini söyledi.
Bu oluşumun Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında toplanan bir yapı olduğunu dile getiren Türel, "Aslında fikir ABD başkanı Barack Obama'nın destekleri ile ortaya çıkan bir projedir. Güçlü Şehirler Ağı, yerel yönetimler arasında küresel işbirliğini öngörüyor. Şiddete varan aşırılıklarında terör örgütleri din, ırk, etnisite, ideolojik ve siyasi gibi farklı pozisyonları değerlendirebiliyor." diye konuştu.
Türel, "şiddete varan aşırılık"ların terörün beslediği temel kaynak olduğunu vurgulayarak, bu yolla özellikle gençlerin terör örgütlerinin etkisi altına girdiğini kaydetti.
- "Terör daha çok BM işi olarak ele alınmıştı"
Terör örgütlerinin ilk aşamada gençlere "beyin yıkama" politikası uyguladığını belirten Türel, şöyle konuştu:
"Terör örgütleri gençleri kendi etkisi altına alarak bir taban bulmaya çalışıyor. Bu radikalleşme süreci daha sonra terör örgütü mensubu haline gelme ve terörist olma sürecini tetikliyor. Yani aşırılık ve radikalleşme, terörün bataklığına benzetilebilir. Yani bu bataklık, çeşitli sosyolojik etkilerle terör örgütlerinin taban bulmasına imkan sağlayan bir bataklıktır. Bizler de güçlü şehirler ağı ile şehirlerde oluşan bu bataklıkla mücadeleyi, bataklıkların mümkün olduğunca kurutulmasını hedef alan bir işbirliğini ön görüyor. Güçlü şehirler ağının kurulmasının nedeni terörle mücadelede, yerel yönetimlerin bu mesele ile mücadele edilmesini sağlamak. Terör daha çok BM işi olarak ele alınmıştı. Oysa artık hem küresel düzeyde işbirliğini hem de yerel yönetimler ile topyekün bir mücadelenin gerekliliğine ihtiyaç duyulmuştur."
Türel, Türkiye'nin terör mağduru bir ülke olduğunu ve uzun yıllar bu oluşumun gerekliliğini dile getirdiğine işaret ederek, özellikle batı dünyasının terör olaylarının kendi ülkelerinde yaşanmaya başlaması ile işin ciddiyetinin farkına vardıklarını anlattı.
İletişim teknolojilerinin gelişmesi, internet ile sosyal medyanın kullanılmasının terör hareketlerinin küreselleşmesine neden olduğunu belirten Türel, "Bir kısım gençler internet ve sosyal medya ortamında terör örgütlerinin veya radikal hareketlerin etkisi altına girebilmektedir. Gençler radikal hareketlere meyil gösteriyor. Böyle bir küresel fenomen ile mücadele küresel işbirliğini kaçınılmaz hale getirmiştir. Hem milli hükümetler hem de şehirler düzeyinde bir işbirliğine ihtiyaç duyulmuştur." diye konuştu.
Şiddete varan aşırılıkların sadece devletlerin değil, topluluklar ve ailelerin bir sorunu haline geldiğini belirten Türel, "Aileler ve toplumlar bu sorundan ciddi anlamda etkilenmektedir. Beyni yıkanan bir genç, ailesinin kontrolünden çıkmaktadır, ailenin çaresiz kaldığı bir durum ortaya çıkmaktadır" ifadesini kullandı.
Türel, dünyada bazı şehirlerin ve kurumların şiddete varan aşırılıklar konusunda kötü örnekler yaşadıkları için tecrübe kazandıklarını belirterek, buna karşılık Antalya'nın böyle bir kötü örnek yaşamadığını, tecrübeli uygulamalar ortaya koyduğu için Güçlü Şehirler Ağı içinde yer aldığını söyledi.
Güçlü Şehirler Ağı 1. Küresel Zirvesinin 11-12 Mayıs tarihlerinde Antalya'da gerçekleştirileceğini dile getiren Türel, bu zirveye katılan ülke şehirlerinin hiçbir ayrım yapmadan terörle mücadele konusunda birlikte hareket edeceklerini ve ortaya konulan prensipleri uygulayacaklarını belirtti.
Türel, zirveye öncelikle 20 ülke şehrinin katılacağını ve bu zirvenin ilk ayağının Antalya'da yapılıyor olmasını büyük bir gurur kaynağı olduğunu dile getirdi.
YORUMLAR