"Roman Ateşi" sınırları aşacak
OKTAY ÖZDEN - Anadolu Ateşi Dans Topluluğu Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan, bir proje kapsamında Roman gençlerin profesyonel dansçılarla aynı sahneyi paylaştığını belirterek "Önümüzdeki ay Sırbistan'a yapacağımız yurt dışı turnesinde de bizimle olacaklar. Yetenekli arkadaşların grupta dansçı olarak kalmalarını sağlayacağız." dedi.
Avrupa Birliği'nin finanse ettiği "Dans Romanlarla Buluşuyor Projesi" kapsamında 11 farklı bölgeden seçilen 50 Roman genç, Anadolu Ateşi Dans Topluluğundan ücretsiz eğitim alma fırsatı buldu.
Eğitimler sonunda Roman gençler arasından seçilen 8 dansçı, Anadolu Ateşi Aspendos Arena gösterisinde 100 profesyonel dansçıyla aynı sahneyi paylaşmanın heyecanını yaşadı. Roman gençlerin Anadolu Ateşi ile sergilediği dans figürleri, izleyicilerden yoğun alkış aldı.
Mustafa Erdoğan ve profesyonel dansçılarla sahneye çıkan Romanlar, göbek atarak hem eğlendi hem eğlendirdi.
Anadolu Ateşi Dans Topluluğu Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Dans Romanlarla Buluşuyor"un sosyal sorumluk projelerinden biri olduğunu belirtti.
Bir yıl önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve topluluklarının projeyi ortaya çıkardığını ifade eden Erdoğan, nisan ayında çalışmalara başladıklarını, Romanların Türkiye turnesinde yer aldığını ifade etti.
Erdoğan, "Önümüzdeki ay Sırbistan'a yapacağımız yurt dışı turnesinde bizimle olacaklar. Onlarla çalışmak bizim için büyük eğlence. Yetenekli arkadaşların grupta dansçı olarak kalmalarını sağlayacağız. Roman arkadaşlarla 50 kişilik bir kadroyla çalışıyoruz. Ağırlıklı olarak İstanbul'un muhtelif yerlerinden topladığımız arkadaşlarımız. Kırklareli ve Edirne'den de gelen arkadaşlarımız oldu." diye konuştu.
Mustafa Erdoğan, Romanların kendi repertuvarları olduğunu, modern dans, bale, stretching, kondisyon dersleri verildiğini anlattı.
- "Hayallerim gerçek oldu"
Roman gençlerden Gizem Nalbant, Anadolu Ateşi'yle aynı sahneyi paylaşmalarının kendileri için çok heyecan verici olduğunu söyledi.
İstanbul'un Sulukule semtindeki Roman Atölyesi'ndeyken Anadolu Ateşi görevlilerinin kendisine ulaştığını anlatan Nalbant, "(Anadolu Ateşi bir fırsat, buna gitmemiz lazım) diye düşündük ve projede böyle yer aldık. Kalabalık bir dans topluluğu arasında olmak müthiş bir duygu. Bu topluluk Anadolu Ateşi olunca, heyecan daha çok katlanıyor." ifadesini kullandı.
Ömer Koşucuoğlu da projeden internet aracılığıyla haberdar olduğunu belirterek "Anadolu Ateşi'nde dans etmek çok güzel. Çok mutluyum, hayallerim gerçek oldu. Dansta başarılı olduğumu düşünüyorum. Anadolu Ateşi'yle seve seve dünyayı dolaşmak isterim." dedi.
Üniversite öğrencisi Onur Kopağan da büyük bir organizasyonda yer almanın önemli fırsatlar sağladığına dikkati çekerek "Roman dansları ile Anadolu Ateşi koreografisini harmanlayıp kendimiz bir şeyler oluşturduk. İleride daha iyi bir dansçı olmak ve yurt dışı seyahatlerinde bulunmak istiyorum." diye konuştu.
- "Biz de Roman danslarını onlardan bir parça öğreniyoruz"
Topluluğun eğitmenlerinden Kemal Gemici de Roman gençlerin yaşadıkları semtlere, bağlı bulundukları derneklere ulaşılarak keşfedildiğini anlattı.
Roman gençlerin çalışma stüdyolarına toplanarak hazırlıklara başlandığını dile getiren Gemici, kendilerine birçok alanda eğitim verdiklerini aktardı.
"Vücutlarını keşfettiler, yeniden öğrendiler. Esnediler, kondisyon dersleri aldılar. Vücutlarının biraz şekli değişti. Daha kaslı oldular. Dansçılığın gerekliliği neyse onunla ilgili eğitimler aldılar." diyen Gemici, eğitimden sonra gençlerin dansa bakışlarının, gelecekle ilgili planlarının değiştiğini vurguladı.
Gemici, "Biz de Roman danslarını onlardan bir parça öğreniyoruz. Bunu kendi içimizde farklılaştırıp, genelde kendi içinde yapacakları koreografilere dokunmadan biraz müzikle birleştirip, farklı bir sentez ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Anadolu Ateşi de bu sayede farklı bir yöne doğru dansı taşımış olacak." dedi.
YORUMLAR