Antalya

Siyanürden daha tehlikeli! Bu balığı karaya çıkaranın cebi yanıyor

17:36 17 Şubat 2025 3 Yorum Var
Siyanürden daha tehlikeli! Bu balığı karaya çıkaranın cebi yanıyor

Akdeniz'de popülasyonu hızla artan ve içeriğindeki toksin nedeniyle siyanürden daha tehlikeli olarak bilinen balon balığı satana 37 bin 770, işleyen tesislere 75 bin 553 lira ceza uygulanacak.

Zehirli ve istilacı balon balıklarının Akdeniz'de popülasyonu son yıllarda hızla arttı. İçerdiği tetrodotoksin adlı, siyanürden daha tehlikeli toksin sebebiyle insan sağlığına tehdit olan balon balıkları, ekosistemde hızla yayılıp balık popülasyonunu olumsuz etkiliyor.

Çene yapısıyla metali koparabilen balon balıkları, balıkçıların av gereçlerine de zarar vererek, insan sağlığı, ekosisteme zararının yanı sıra, ekonomik kayba da neden oldu.

Kıyıya ölüsü vurmuş balon balığı.

SAHİLLERDE BALON BALIĞI ÖLÜSÜ

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2020 yılında başlatılan balon balığı avcılığı desteklemesi kapsamında 5 yılda Antalya kıyılarında 88 bin 747 balon balığı avlandı.

Avcılık desteklemesiyle yakalanan balon balıkları sayesinde 6 milyon 656 bin 25 yeni bireyin ekosisteme girişi önlendi.

Bakanlık tarafından karaya çıkarılması yasak olan balon balığı, amatör balıkçıların tekneyle açılarak ya da kıyıda yaptıkları avcılıkta oltaya takılıyor.

ÇEVRE KİRLİLİĞİNE NEDEN OLUYOR

Amatör balıkçılar popülasyona karşı yakaladığı balığı öldürüp, denize atarak tedbir almaya çalıştı. Dalgayla sahile ulaşan veya kıyıdan avcılık yapanların oltasına takıldıktan sonra plajlarda bırakılan balon balıkları, çevre kirliliğine neden oldu.

Antalya sahillerinde kıyıdan balık avlayanların bulunduğu bölgelerin yakınında çok sayıda ölü balon balığına rastlandı. Avcılardan bazılarının imha etmek yerine balıkları plajlara bıraktığı, kum ve çakıl arasına gizlediği görüldü. Balon balıklarının oluşturduğu çevre kirliliğine plajda yürüyüş yapan ve denize girenler tepki gösterdi.

BALON BALIĞININ CEP YAKAN CEZALARI 

Balon balığının zararının önlenmesi için sahile bırakan ya da teknesinde limana getirene ceza uygulanacak. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından balon balığına ilişkin cezalar şöyle:

"Balon balığını karaya çıkaran amatör balıkçıya 3 bin 770 lira, tekne sahibine 5 bin 662 lira, ticari balıkçıların izin almadan balon balığını karaya çıkarması halinde kişiye 12 bin 835 lira, tekne sahibine 18 bin 880 lira, balon balığı satana 37 bin 770, balon balığını işleyen tesislere 75 bin 553 lira."

Amatör olta balıkçılarının kıyıda ya da teknede balon balığı yakalaması halinde öldürüp açık denize bırakması gerektiği belirtildi. 

YORUMLAR

3 Yorum Var
  • Ali 2 gün önce Şikayet Et
    Fıkralar olmasa nasıl gülerdik.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • ossai samuel 2 gün önce Şikayet Et
    laz haberi iyi oku da..en son kısımda belirtilmiş...
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • laz 2 gün önce Şikayet Et
    ne yapacak balıkçılar onu da söyleseydiniz ya
    Cevapla İlk beğenen sen ol
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.