800 yıllık tarihi han restore edildi

Samsun-Ankara karayolu Çakallı mevkiinde bulunan 800 yıllık tarihi Çakallı Han, İl Özel İdaresi tarafından 1 milyon 120 bin liraya restore edildi.

800 yıllık tarihi han restore edildi
800 yıllık tarihi han restore edildi
GİRİŞ 10.04.2013 12:51 GÜNCELLEME 10.04.2013 12:51

Çakallı Han'ın tarihte İpek Yolu'nda seyahat eden kervanların konakladığı yer olarak hizmet verdiğini belirten Kültür ve Turizm İl Müdürü Yüksel Ünal, restorasyonla birlikte tarihi yapının turizme kazandırıldığını söyledi.

800 yıl önce Anadolu Selçuklu Devleti hükümdarı 2'nci Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde yapılmış olan ve tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Çakallı Han'ın restorasyon çalışması tamamlandı. İl Özel İdaresi tarafından Ağustos 2011'de başlatılan restorasyon çalışmaları 1 milyon 120 bin TL'ye mal oldu. 'İpek Yolu'nda Bir Durak Çakallı Han' projesiyle restore edilen bölgenin bahçesindeki kalıntılarla birlikte bin 541 metrekare alanı kapladığı, 800 metrekare kapalı alana sahip olduğu, taştan yapılan hanın içerisinde 24 ayrı bölme bulunduğu belirtildi.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Yüksel Ünal, Çakallı Han'ın 2001 yılında Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescil altına alındığını söyledi. Ünal, "Bu tarihi yapı kentimizin turizmi için çok önemli. Bölgemizde ayakta kalmış nadir hanlardan birisi Çakallı Han. Restorasyon çalışmasıyla birlikte adeta yeniden ayağa kalktı. Kentimizin turizmine çok büyük katkısı olacak. Şimdiden vatandaşlar ilgi göstermeye başladı. Çakallı Han'ın tanıtımına büyük önem veriyoruz. Böyle devasa büyük heybetli bir tarihi bir taş yapıyı gören turistler mutlaka büyük bir hayranlık duyacaklar. Tanıtımına paralel olarak hanı ziyaret eden turist sayısında da artış yaşanacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yetkilileri harekete geçiren virüs! Tedavisi de aşısı da yok
"Özgür Filistin" diye bağıran milli futbolcumuza saldırı!