Biga'daki Roma dönemi lahitleri müzeye taşındı
Çanakkale'nin Biga ilçesinde Antik (Roma) ve Osmanlı dönemine dayanan tarihi taşların Çanakkale Müze Müdürlüğü tarafından toplanarak Çanakkale'ye götürüldüğü bildirildi. Lahitler (mezar) şu anda müze bahçesinde sergileniyor.
Samet Tunçer'in haberi
Biga'nın Dikmen, Dereköy ve Sarıköy köylerinde bulunan Antik (Roma) dönemine ait tarihi taşlar güven altına alınarak Çanakkale'ye götürüldü. Çanakkale Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Çağman Esirgemez, konuyla ilgili soruları cevapladı ve lahitlerin koruma altına alındığını söyledi.
Biga'nın çeşitli köylerinde antik döneme dayalı tarihi taşların daha önce su yalağı, yemlik, musalla taşı yapıldığı yönünde bilgiler ortaya çıkmıştı. Biga'da Arkeoloji Müzesi kurulması ve bu taşların burada toplanması yönünde mücadele gösterdiğini ayrıca Biga Savcılığı'na suç duyurusunda dahi bulunduğunu belirten Pegai kitabı yazarı tarih araştırmacısı Engin Gürsu, "2001 yılından bu yana Biga'da Arkeoloji Müzesi kurulmalı, kurulsun diye uğraştım. Gün gelir, bu eserler Çanakkale'ye Müzeye götürülür, Biga'daki tarihi eserler Biga'da kalsın dedim. Kimse sahip çıkmadı. Üstelik tüm tarihi eserler de korunmasızdı. Şimdi bu tarihi eserler Çanakkale Müze Müdürlüğünce toplanınca faturası ben Engin Gürsu'ya çıkıyor" dedi.
LAHİT ALINDI
Biga'nın çeşitli köylerinde Roma dönemine ait taşların olduğunu ifade eden Gürsu, "Biga'ya bağlı Dikmen Köyü'nde bulunan ve tahmini 1500 yıllık olduğu ileri sürülen Roma dönemine ait Lahit mermer kapak, köyün mezarlığında musalla taşı olarak kullanılıyordu. Korunmasız ve çalınmaya çok uygundu. Lahdin kendi ise Dereköy'de köy kahvesinin bitişiğindeki parkta ilkel bir şekilde korunuyordu. Yazın sıcağından, kışın soğuk karından korumak için hiçbir korunağı yoktu. Şimdi Lahit alındı diye beni Dereköy Muhtarı Recep Gözcan arıyor ve sen uğraştığın için böyle oldu diyor. Buna kimsenin hakkı yok" diye konuştu.
LAHİTLER KORUMA ALTINA ALINDI
Roma dönemine ait lahitler'in alındığını ve şu anda Çanakkale'de sergilenmeye başladığını belirten Çanakkale Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Çağman Esirgemez, "Kültür ve Turizm Bakanlığı 24 Mayıs Cuma gününe kadar lahitlerin alınması gerektiğini bildirmişti. Böylece Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kararıyla müzeler, bölgelerinde bulunan tarihi taşları koruma altına aldı. Bizde Biga'ya bağlı Dereköy, Dikmen ve Sarıcaköy'den iki lahit teknesi ve bir tane de lahit kapağı aldık" dedi.
SERGİLENMEYE BAŞLANDI
Köylerdeki lahitlerin bilinmesinde Pegai kitabı yazarı Engin Gürsu'nun da katkısının olduğunu ifade eden Esirgemez, "Lahitler bu köylerde su yalağı veya su teknesi olarak kullanılıyordu. Biga Belediyesi'nin kepçe yardımıyla birlikte lahitleri bulundukları yerden aldık. Temizlenme ve bakım işlemlerinin ardından şu anda Çanakkale Arkeoloji Müzesi bahçesinde koruma altına aldık ve sergiliyoruz" diye konuştu.