Amasya'da 800 yıllık mozaik bulundu
Amasya'da yapılan bir kazıda Roma dönemine ait yaklaşık bin 800 yıllık elmalı mozaik bulundu.
İl merkezine bağlı Yavru köyü yakınlarında bir mevkide daha önce kaçak kazı yapılan alanda başlatılan kurtarma kazısında yaklaşık bin 800 yıllık tapınak ile 20 metrekare genişliğinde ortası 1,5 metrekare çapında elma ağacı figürlü mozaik bulundu.
Kazı yerinde inceleme yapan Amasya Valisi A. Celil Öz, "Amasya'da belki ilk örneklerden birisi olan bir mozaikle karşı karşıyayız" dedi.Mozaiğin milattan sonra 3. yüzyıla ait olduğunun tahmin edildiğini ve Gaziantep'te bulunan Zeugma mozaiklerine benzer özellikler gösterdiklerini vurgulayan Öz, "Büyük ihtimalle aynı çağdaş mozaikler ve aynı nitelikte mozaikler. Onun için Amasya tarihine farklı bir sayfa ve farklı bir başlık açacak bir çalışma" diye konuştu.
Amasya'nın misket elmasıyla markalaştığını anımsatan Öz, "Bin 700, bin 800 yıllık bir geçmişte de bu mozaiğin ortasında misket elması, Amasya elmasının figürünü görüyoruz. Keklik figürlerini görüyoruz ve o dönemin farklı motiflerini görüyoruz" şeklinde konuştu.
Vali Öz, mozaiğin korunması için her türlü tedbiri alacaklarına da değindi. Çorum Hitit Üniversitesi Karadeniz Arkeolojisini Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Esra Keskin de oldukça realist bir üslupta yapılmış tasvirin ünik bir örnek olduğunu söyledi.
Vali Öz'ün incelemelerine Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Kaya, Müze Müdürü Celal Özdemir ile diğer yetkililer de katıldı.