Tarihi caminin mihrabındaki kadın silüetinin sırrı

Kayseri’de, Miladi 1280 yılında Sivasi Hatun tarafından yaptırılan Develi Ulu Cami'nin mihrabındaki kadın silüeti görenleri şaşırtıyor.

GİRİŞ 09.11.2014 13:23 GÜNCELLEME 09.11.2014 13:33
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

1. Kılıçarslan Gıyasettin Keyhüsrev döneminde, Hicri 680, Miladi bin 280 yılında, Hayır seven kadın Sivasi Hatun tarafından inşa ettirilen Develi Ulu Cami 734 yıldır dimdik ayakta. Cami’nin mihrabında, Sivasi Hatun’un Silüeti olduğu sanılan taş işlemesi, cami ziyaretçilerini büyülüyor.

Mihrapta bulunan, kadın silüetini  yıllar önce cami cemaati tarafından keşfedildiği söyleyen Develi Ulu Cami İmam Hatip’i Oktay İşçi, ”Mihrabımızda gördüğünüz gibi bir peçeli kadın silueti var. Fotoğraf makinesi ile çektiğimizde, bir de uzaktan görünen peçeli ağzı yüzü bulunan bir  kadın silüeti var. O bayanı temsilen yapılmış bir silüettir. Yetkilere de sordum da, 'hayırsever kadının imzası gibi düşünün' dediler. Camimize birçok ziyaretçi geliyor, Ziyaretçilerimizin bir çoğu fark etmiyor. Fark edenlerde gerçekten çok muhteşem bir şey olduğunu anlıyorlar” ifadeler kulandı.

Mimarı bilinmeyen cami tamamen kesme taştan inşa edilmiş olup, mihraba dik beş sahından oluşmaktadır. Caminin mihrap önünde kubbe diğer bölümlerin tamamında sivri tonoz üst örtü elemanı olarak kullanılmış.

“MEVLANA BU CAMİ’DE VAAZ ETTİ”

Cami'nin Mevlana Celalettin Rumi döneminde hizmete açık olduğunu söyleyen, İmam Hatip Oktay İşçi, Mevlana’nın Develi Ulu Camii’de vaaz verip, namaz kıldırdığının bilindiğini söyledi.

İşçi ayrıca, “ Camimizin giriş kapısında, Hakan Müminlerin Emiri, 1. Kılıçarslan Gıyasettin Keyhüsrev  zamanında yapılması emir olundu. Yaptıran kişi Göçer oğlu Nasurullah’ın eşi, Sivasi Hatun şeklinde kitabemizde yazıyor. Bu hatun camimizi yaptırmıştır. Hatun’un 60 yaşında veya üzerinde olduğunu Sıtti kelimesinden anlıyoruz. Camimizin mihrabı bir çok ayetle süslenmiştir. Göründüğü gibi  manevi  bir yapı da var. Aynı dönemde yaşayan Mevlana Celalettin Rumi’de bu camiye gelmiş namaz kılmıştır. Camimizde o yıllarda senede 40 tane hafız çıktığı söyleniyor” dedi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 7
  • çavdari 10 yıl önce Şikayet Et
    beni de bu haber şaşırttı. zira bu şey kesinlikle bir kadın silüeti olamaz, bu resmen putperestlik olurdu. Asla bu amaçla böyle bir şey yapılmış olamaz.
    Cevapla
  • Mescid-i Aksa ne durumda? 10 yıl önce Şikayet Et
    hayal gücünüz yüksekmiş kardeş.
    Cevapla
  • Ahmed 10 yıl önce Şikayet Et
    Mason, ingilizce taşçı anlamına gelir. Şeytana taparlar. Bunları bilirsen tüm taş yapılarda şeytanı ararsın. Roma imparatorluğundaki yapıların girişinde hep Ra'nın gözünü görebilirsin. Ankara çankaya cem evi'nin girişi ve sağ tarafında yerde duran zion yıldızı.
    Cevapla
  • Ahmed 10 yıl önce Şikayet Et
    Tahtta oturan firavun'a benziyor. Ayrıca başında Ra'nın(Şeytan) gözü sembolü varmış gibi. 00:55'de çok net.
    Cevapla
  • Mümin 10 yıl önce Şikayet Et
    Benim merak ettiğim konu, acaba bir siluet karşısında namaz olur mu? İlgili kişiler bunu bir araştırsa!
    Cevapla
  • kerem 10 yıl önce Şikayet Et
    ayrica kadin silueti
    Cevapla
  • mustafa 10 yıl önce Şikayet Et
    Çok entersan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Zap kilidi kapatıldı! 'Artık Irak'tan Türkiye'ye saldırı yapılamaz'
Yıl 2035! İşte Dünyanın en güçlü ordusu! 'Türkiye'den rakiplerine tarihi fark!'