Antalya'da bulundu! O dönem ilk kez belgelendi

Patara antik kentinde bu yılki kazılarda bulunan M.Ö. 5'inci yüzyıla ait at kabartması ile bölgedeki Pers dönemi ilk kez belgelendi.

Antalya'da bulundu! O dönem ilk kez belgelendi
Antalya'da bulundu! O dönem ilk kez belgelendi
GİRİŞ 15.08.2016 12:24 GÜNCELLEME 15.08.2016 17:05
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Prof. Dr. Fahri Işık tarafından 1988 yılında başlatılan Patara antik kentindeki kazı çalışmaları, 28'inci yılında. 11 Temmuz'da başlayan kazının heyeti, yerli ve yabancı 48 bilim insanı ve arkeologdan oluşurken, çalışmalarda 7 öğrenci ve 16 işçi de görev alıyor. Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık tarafından sürdürülen çalışmalar bazilikada devam ederken, konservasyon/restorasyon çalışmaları da sürüyor. Noel Baba'nın Pataralı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. İşkan Işık, kentte bugüne kadar 13 kilisenin tespit edildiğini ve bunların büyük kısmının Hristiyanlık inancının Anadolu'da yaygınlaşmaya başladığı erken dönemlerin yapıları olduğunu belirtti.

AT KABARTMASI HEYECAN YARATTI

Prof. Dr. Işık, bu sezon yürütülen çalışmalarda Likya'nın en erken ve büyük birkaç Hıristiyanlık yapısından biri olan bazilikada çok sayıda sütun ve mimari parçanın bütünlenerek yerlerine konulduğunu belirterek, bazilika kazısında ele geçen M.Ö 5'inci yüzyıla ait küçük bir at kabartmasının ise heyecan yarattığını söyledi.

BİR TÖREN YÜRÜYÜŞÜNÜ BETİMLİYOR OLMALI

Bir yapıya ait olan at kabartması ile Patara'da Pers Dönemi'nin ilk kez belgelendiğini aktaran Prof. Dr. Havva İşkan Işık, buluntunun özellikle Kıyı Likya'nın tarihi açısından önem taşıdığını kaydetti. Prof. Dr. Işık, “At kabartmasının üzerinde eyer değil, Pers atlarına özgü örtü var. Buluntunun bir Pers kabartması olduğunu, bu örtüden anladık. Bir tören yürüyüşünü betimliyor olmalı. Bu at kabartmasıyla Patara'nın tarihindeki çok önemli bir boşluk dolmuş oluyor" diye konuştu.

KIRMIZI BOYA İLE YAZILMIŞ YAZIT

Prof. Dr. Işık, çalışmalarda ortaya çıkarılan diğer önemli buluntunun bazilikanın bir taş bloğu üzerinde tespit edilen kırmızı boya ile yazılmış yazıt olduğunu sözlerine ekledi. Prof. Dr. Işık, “Bu yazıt bir yapı bloğunun üzerinde birkaç harfi ile görünüyordu. Üzerindeki sıvayı kaldırdık. M.S. 5. yüzyılda kilisenin ilk yapıldığı zamana ait bir yazıt. Daha önceki yıllarda da bazı kiliselerde birkaç boyalı yazıt tespit edilmişti, ancak çok silik durumdaydılar. Şimdi bu yazıtın tamamını okuyabilecek duruma getiriyoruz" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • memmet 8 yıl önce Şikayet Et
    bu kazılar iyide ilerde bunlar bizim için sorun olmasın gavurların atalarını buluyor çıkarıyoruz zaten barbar işgalci türkler diye bakıyorlar bize hak idda etmesinler sakın yakında.Bence tarih toprak altında kalsın geçmiş işde adı üstünde geçmiş gitmiş.turz.için yeni farklı projeler yapılsın örnekleri mevcut dünyada tarih turz.gerek yok çağdaş moden turz desteklenmeli.
    Cevapla
  • hüseyin 8 yıl önce Şikayet Et
    o zaman bizde dünya için hak iddia edelim dünyanın çoğu yerinde Türk ve Osmanlı eserleri var
    Cevapla
  • hyr 8 yıl önce Şikayet Et
    bunların turistten başka hiç bir anlamı yok
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ön rapor tamamlandı! Grand Kartal Otel için karar verildi
Beşiktaşlı futbolculardan anlamlı duruş! Galibiyet üçlüsü olmadı