Hoşap Kalesi ilgi ve destek bekliyor

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, beraberindekilerle birlikte Hoşap Kalesi'nde 5 sezondur devam eden kazı çalışmalarını yerinde inceledi.

Hoşap Kalesi ilgi ve destek bekliyor
Hoşap Kalesi ilgi ve destek bekliyor
GİRİŞ 20.07.2011 13:02 GÜNCELLEME 20.07.2011 13:02

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, beraberindeki Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli, bir toplantı için bölgede bulunan Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlyas Doğan, YÖK üyeleri ile birlikte başkanlığını Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top'un yaptığı kazı alanında incelemelerde bulunuldu.

Bölgede Osmanlı mirasına ilişkin ilk kazı çalışması olan ve mimar, arkeolog, sanat tarihçisi ve öğrencilerden oluşan 15 kişilik bir ekibin çalıştığı kazının bu yıl 5. ve son yılı olacağı belirtildi.

Mahmudi aşireti beylerinden Sarı Süleyman tarafından 1643 yılında yaptırılan Hoşap Kalesi'nde kazılar 3 alanda yürütülürken, eski bir Urartu Kalesi'nin temelleri üzerinde kurulmuş olan Hoşap Kalesi'nde çok sayıda eski hamam, medrese, çeşme, su sarnıcı, zindan ve oda bulunuyor.

Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, kalenin içindeki mekanların ortaya çıkarılmasına yönelik bu çalışmada çok yol kat ettiklerini belirterek, "Şu ana kadar iki hamam, seyir köşkü ve harem kısımları ortaya çıkarıldı. Özellikle harem kısmında alçı ve kalem süslemelere, mimari özelliklere rastlandı. Gün yüzüne çıkarılan bu alanların korunması için desteğe ve ilgiye ihtiyacımız var. Kazı sayesinde kaleye ilgi arttı ve 2005 yılından bu yana kapalı olan kale ziyarete açıldı. Zaten bizim amacımız Van Gölü havzası için önemli bir kültürel miras olan kaleyi kültür turizmine kazandırmaktı" şeklinde konuştu.

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, kazıyı yerinde gördüklerini ve yapılan çalışmalardan çok memnun olduklarını söyledi. Prof. Dr. Battal, "Böyle bir çalışmayı öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimizin yapması, üniversitemizin destek vermesi çok önemli. Hoşap Kalesi kültürel miraslarımızdan biri. Kaleyi korumak ve bölgenin kültür turizmine kazandırma amacı, kazının önemini bir kat daha arttırmaktadır. Biz bu tür çalışmaları görev olarak bilip, üniversite olarak her zaman destek vereceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün himayesinde bulunan Eski Ahlat Şehri Kazısı bu dönemden itibaren üniversitemiz Sanat Tarihi Bölümü'ne verilmiştir. Ben eminim ki bu kazıyı da diğer işlerinde olduğu gibi arkadaşlarım başarı ile yapacaklar" dedi.

(İHA)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
MSB'den hava harekatı! Çok sayıda terörist öldürüldü
Türkiye'de on binlerce vatandaş Filistin'deki soykırım için bir arada