İçkale resterasyonu Günay'ı isyan ettirdi

Şanlıurfa'dan karayoluyla Diyarbakır'a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İçkale'deki gecikmeye isyan ederken terörün bölgeye verdiği zarara dikkat çekti.

İçkale resterasyonu Günay'ı isyan ettirdi
İçkale resterasyonu Günay'ı isyan ettirdi
GİRİŞ 10.09.2011 21:30 GÜNCELLEME 10.09.2011 21:30
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Bu yıl 30 milyon milyondan fazla ziyaretçi ağırlayacağız. 10 milyonu sadece Antalya'nın taşıyor. Bu bölge de 10 milyonu taşıyabilir. Daha fazlasını taşıyabilir'' dedi.

Şanlıurfa'dan karayoluyla Diyarbakır'a gelen Bakan Günay, restorasyon çalışmaları süren tarihi İçkale'de yapılan çalışmaları inceledi. Restorasyonu eleştiren Günay, yanlışların düzeltilmesini ve çalışmaların hızlandırılmasını istedi.

Bakan Günay, bir gazetecinin, ''İçkale'de neden çalışmalar yavaş ilerliyor?'' yönündeki sorusu üzerine, ''Benim ömrümü kısaltmaya başladı. Bölgede nitelikli iş yapma konusunda ciddi sıkıntılarımız var. Çalakalem iş yaparsanız, denetlemezseniz, hangi malzeme kullanılmış, imalat iyi mi, 2-3 sene sonra yeniden yapma ihtiyacı doğacak mı? diye bakmazsanız bütün bunları bitirebilirsiniz'' dedi.

Devletin her kuruşunu dikkatli bir biçimde kullandırmak, çarçur ve talan ettirmemek gibi bir dertleri olduğunu, buraya 3 ayda bir geldiğini vurgulayan Günay, buradaki her türlü ayrıntıyı bildiğini, ama çok ağır ilerlemekten kendisinin de ciddi şekilde şikayetçi olduğunu söyledi.

Çalışacaklarını, çalıştıklarını, ama kontrolü azaltmayacaklarını dile getiren Günay, Gaziantep'te 2008 yılında temelini attıkları dünyanın en büyük Mozaik Arkeoloji Müzesi'ni açtıklarını, Şanlıurfa'da çok sayıda çalışmanın bulunduğunu bildirdi.

Günay, şöyle devam etti:

''Birkaç saatim kaldı. Şanlıurfa'da güzel bir sofra başında oturmak yerine Diyarbakır'a gelmeyi tercih ettim. Diyarbakır'da arkadaşlarım ilgileniyor. Ama işlerimiz maalesef bir miktar ağır gidiyor. İnşallah yeni ihalelerimizle daha dikkatli bir şekilde uğraşacağız. Bir işi bir kırımla vermek bir sonuç yaratmıyor. Yapabilenin işi alması, yaptığı işi bilmesi ve sahiplenmesi gerekiyor. Diyarbakır'da kültür merkezi inşaatında da çok sıkıntı çektim. İmalatta hangi sorunlar olduğunu siz gördünüz. 'Bakan kızdı' diye haber de yaptınız. Ama biz kendi paramızı kullanmıyoruz arkadaşlar. Devletin parasını kullanıyoruz. Diyarbakır, Edirne, Trabzon, Mardin halkının vergisini kullanıyoruz. Her kuruşu dikkatle takip etmek zorundayız. Yapılan işin de hiç olmazsa 10 yıl, 20 yıl yeniden bir bakım, onarım, restorasyon işi göstermeden devam etmesini sağlamak zorundayız. Zaman zaman kendimiz için öfkelenmiyoruz, millet için öfkeleniyoruz. Bugün öfkelenmemeye çalışıyorum.''

-''TERÖR, BÖLGE HALKINA ZARAR VERİYOR''-

''İçkale'deki çalışma ne zaman bitecek?'' sorusuna Bakan Günay, artık gelecek yıl bitmesini istediğini, bölgede yapacak çok işleri bulunduğunu, bölgenin bütün coğrafyasının son derece önemli kültür potansiyeli olduğuna inandığını bildirdi.

Diyarbakır'da surlarla ilgili çalışmalarının bulunduğunu aktaran Günay, şunları söyledi:

''Burada eğer esenlik içerisinde çalışmaya devam edersek, iş alanları işlerini ciddiyetle yapmaya çalışır. Bölge halkı asayişin, güvenliğin, barışın sağlanması konusunda hep birlikte bizimle iş birliği yapar ve Türkiye coğrafyasının gelişen bir parçası haline getirmek konusunda irademizi, kardeşliğimizi pekiştirir yürürsek, bu coğrafya gelecek yıllarda Türkiye'nin çok bilinen, sevilen, dünya tarafından ziyaret edilen bir mekanı haline gelecek. Harran'da ABD ve Japonya'dan gelmiş kafileler vardı. Harran'da çok eksiğimiz var, ama dünya bilmeye başladı. Bir tek şeye ihtiyacımız var. Dayanışmaya içerisinde, iyi niyetle barışa, kardeşliğe, dostluğa. Terör bu bölgenin en birinci düşmanı. Biz dünyada şu an turizmde 7. ülke haline geldik. Bu yıl 30 milyon milyondan fazla ziyaretçi ağırlayacağız. 10 milyonu sadece Antalya taşıyor. Bu bölge de 10 milyonu taşıyabilir. Daha fazlasını taşıyabilir. Milyonlarca çocuğumuz, esnafımız, ailemiz burada turizmin bereketinden yararlanabilir. Sadece turizm bu bölgenin insanca yaşaması, çok iyi bir hayat sürmesini sağlayabilir. Bölgenin herhangi bir kesiminde mayın patladığında, bir serseri kurşun bir çocuğumuzun, yurttaşımızın, insanımızın canını aldığı zaman bunun bedelini hep beraber ödüyoruz. Dışarıdan bakanlar Şırnak'ta mı, Tunceli de mi Şanlıurfa'da mı, Diyarbakır'da mı oldu onu bilmiyor ki. 'Türkiye'de, Güneydoğu'da' diyor ve Türkiye'de Güneydoğu'da olan ilgiyi bir burukluğa, sonra bir karamsarlığa dönüşüyor. Onun için birinci şartımız bölgede barış, kardeşlik olmasıdır. Güvenlik içerisinde burayı Türkiye'nin en gelişmiş bölgesi haline getirebiliriz. Ama yıllardan beri burada çektiğimiz terör sıkıntısı en fazla bu bölgeye, Güneydoğu halkına zarar veriyor. Biz bir yandan bununla uğraşıyoruz, bir yandan da işte gördüğünüz gibi ben buraya 12 Eylül'den sonra geldim. Burası bir sıkıyönetim nezarethanesiydi ve sıkıyönetim savcılığıydı. Bugün bu mekanı bir kültür merkezi haline getirmeye çalışıyoruz. Ne kadar güzel bir noktaya geldiğinin göstergesidir. Diyarbakır'da herkes bize yardım etsin. Diyarbakır'ı barışın, kardeşliğin, dostluğun, hem geçmişteki acılarımızla yüzleşebildiğimiz özgürce, dostluğun, gelişmenin şehri haline getirelim.''

-DİYARBAKIR CEZAEVİ-

Günay, ''Diyarbakır Cezaeviyle ilgili çalışma ne olacak?'' yönündeki soruya, cezaevinin bir badede boşaltılacağını, orada da bir ibret müzesi yapma konusunda niyetlerinin olduğunu belirtti.

Cezaevi boşaltıldıktan sonra yapılara bakmaları gerektiğini dile getiren Günay, ''Ama Diyarbakır'daki işlerin ağır ilerlemesi doğrusu beni ürkütüyor. Ben istiyorum ki Gaziantep'te 2008 yılında temel attık dün de açılışını yaptık. 2.5 yılda dünyanın en güzel müzelerinden birini yaptık. Diyarbakır'da işler biraz daha hızla ilerlesin. Diyarbakır surlarının dünya kültür mirasına gireceği kanaatindeyim. Diyarbakır surları İstanbul surları kadar önemli. Ama Diyarbakır'ın bir kardeşlik, barış ve esenlik şehri olması gibi temel şartı var. Bunu gerçekleştirin. Arkasından ne isterseniz isteyin'' diye konuştu.

Bakan Günay, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yıldız'a İçkale'ye giriş yolunun düzenlenmesi gerektiğini belirterek, ''Girişe bir çeki düzen versinler. Bak Diyarbakır'la uğraşıyoruz. İyi şeyler yapıyoruz. Bir de yardımınızı göreyim yani'' dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • hasan koçlar 13 yıl önce Şikayet Et
    helal sayın bakanım. sizi gönülden tebrik ederim sayın bakanım helal olsun size birde bu yaptıklarnızı diyarbakır belediye başkanı görse onun işi gücü pkk vatan hainliği ah diyarbakırlı kardeşlerim bu beladan kurtulun sonunuz hayır olmaz siz hangi dünyada yaşıyorsunuz...
    Cevapla
  • erdal 13 yıl önce Şikayet Et
    yav bu akp yanliz ekonomiyi degil turizmi de patlatmis. turkiyeye gelen turist sayisi diye bi arattim ne goreyim 2000 yilinda 10.458000 olan turist sayisi bugun 30.000.000 a ulasmis yani 3 e katlamis gelir de 21 milyari coktan asmis helal olsun akp ye laf ile degil rakamlar ile yapa yapa bu isleri bize anlatiyolar yoksa ben gelir isem para vericem is bulacam demiyolar peki nasil vericen kimden alip da vericen dedinmi adim kemal de demiyolar yapiyolar iste helal
    Cevapla
  • ahmet dinç 13 yıl önce Şikayet Et
    ah be bakanım. Cumhuriyet tarihinde görmediği yatırımı bu hükümet sayesinde görüyor doğu ve güneydoğu. Ama gel gör ki yaranılmıyor işte. Ben kendim Bingöllüyüm. Bingöl Diyarbakır yolunu bilenler bilir. Bingöl tarafı dağlıktır. O dağlar duble yol yapmak için yerlebir edilmiş, düzeltilmiş ama gelip şantiye yakıp işçileri tehdit edilmiş. Çalışmalar durmuş. Sanki o yolu İstanbul Ankara yolcusu kullanıyor. Pkk nın derdi kürt haklarını savunmak değil anlayacağınız...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
En fazla çay içen ülke belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?
Maliyeden yasa dışı bahis ve suç gelirlerinin aklanmasına karşı dört koldan mücadele