Anadolu'nun gizemli mumyaları

Mumya dendiği zaman akla ilk olarak Mısır mumyaları gelir. Ama buradakiler Anadolu Mumyaları ve Mısır mumyalarından pek çok açıdan farklılar....

GİRİŞ 08.03.2012 15:00 GÜNCELLEME 08.03.2012 15:00
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Dünyada bilinen, iç organlarıyla birlikte mumyalanan tek örnekler olma unvanına sahip İlhanlı soylularının mumyaları, Amasya Müzesi'nde sergileniyor.

Amasya müzesinde sergilenen Anadolu mumyaları, gerek yaşadıkları kültür dönemi, gerekse koruma yöntemleriyle benzersiz özellikler taşıyor.

Mumyalar bölümünün ziyaretçilerin en fazla ilgisini çeken kısımlardan biri olduğunu belirten Amasya Müzesi Müdürü Celal Özdemir, “Müzeye gelen ziyaretçiler ilk önce mumyaları görmek istiyor. Mumyalardan 4'ü çocuk, 4'ü yetişkin olmak üzere toplam 8 adet mumya sergiliyoruz. Mumyalarımızın diğer özelliği ise Müslüman olmaları ve iç organlarının içerilerinde bulunuyor olmaları. Müzemize 2002 yılında ‘National Geographic’ kanalı araştırmacıları geldi ve mumyalar üzerinde endoskopik incelemelerde bulundu ve röntgenleri çekildi. İnceleme esnasında iç organların hala mumyalar içerisinde olduğu tespit edildi. Özellikle çocukların yaşamış oldukları, beslenmeden kaynaklanan hastalıkları dahi tespit edildi. Mumya dendiği zaman akla ilk gelen Mısır mumyalarıdır. Ama buradakiler Mısır mumyalarından farklı. Çünkü onardaki mumyaların tamamının iç organları çıkartılmış. Bizdekilerin ise içi organları halen içerlerinde.” dedi.

Amasya Müzesi'nde mumyaların dışında, 6 bin civarında arkeolojik eser bulunduğunu aktaran Özdemir, “Müzemizde ve depolarda teşhir ettiğimiz 12 bin 500 civarında sikkemiz mevcuttur. Bunun yanında 4 bin 500 adet etnografik olmak üzere toplam 23 bin civarında eser sergilemekteyiz. Arkeoloji bölümünde burada görmüş olduğunuz, Orta Karadeniz bölgesinin neolitik diyebileceğimiz, milattan önce 6 bin 500 yıllarına ait, Doğantepe beldesinde 2006 yılında yapmış olduğumuz çalışmalar sırasında, şu anda Anadolu’nun 7 bin yaşındaki en yaşlı bebeğini bulduk. O kazıda elde ettiğimiz buluntuları ve aile mezarlığını tek bir vitrin halinde Amasya’ya gelen ziyaretçilerimizin beğenisine sunuyoruz. Ayrıca müzemizde arkeoloji vitrininde teşhir ettiğimiz en önemli eserlerden birisi de Hititler dönemine, milattan önce 1400 yıllarına ait. Yine Doğantepe beldesindeki çalışmalarda bulunmuş olan, Dünyada eşine nadir rastlanan fırtına tanrısı diye bilinen, ‘Teşup Heykelciği’ni de burada sergilemekteyiz. Amasya’nın kronolojisi milattan önce 6500’lü yıllardan başlayıp, Cumhuriyet'in başlangıç yıllarına kadarki eserleri müzemizde rahatlıkla gelip görebilirler. Amasya müzesine herkesi bekliyoruz." diye konuştu.

(CİHAN)

YORUMLAR 5
  • mermus 12 yıl önce Şikayet Et
    Anadolu'nun gizemli mumyaları. vayy be! 7000 sene önce ne ilim varmış anadoluda.3. resimdeki mumya hala canlı gibi duruyo.
    Cevapla
  • mete bilge 12 yıl önce Şikayet Et
    BEN ASKERKEN GÖRMÜŞTÜM. Ben askerliğimi amasyada yaparken bu mumyaları görmüştüm. o zaman korunak camları dikdörgendi, yenilemişler. lakin islamiyette mumyalama varmı ? bunların müslüman olduğu söyleniyor. Keza Hz. Mevlananın kabride bir oda içinde bir süyun üstünde yani toprakla temas ettirilmemiş.
    Cevapla
  • Sedat Dimiz 12 yıl önce Şikayet Et
    içim kalktı. ilk fotodaki oğlak çevirme gibi olmuş artık mumyalığı falan kalmamış.ben olsam hemen toprağa veririm hepsini ama tarihi önemi var bişey yapılamaz.
    Cevapla
  • ibrahim UZUN 12 yıl önce Şikayet Et
    anlatmak lazım. bu tür farklı tarihi zenginlikleri bütün dünya ya anlatmak lazım göstermek lazım sırf bunun için mısıra gidenler var
    Cevapla
  • kerem yılmaz 12 yıl önce Şikayet Et
    MÜSLÜMAN MUMYALANMAZ, SERGİLENMEZ.... cesetlerin böyle teşhir edilmesi hoş değil, uygun değil..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Discord'da çocuklara şantaj yapan grup ifşa oldu, devlete meydan okudular
TRT dizisinde Selçuk Bayraktar sürprizi! Oyuncu olarak yer aldı