8 bin yıllık ayak izi müzeye taşınacak

Marmaray kazılarında geçen yıl gün ışığına çıkarılan 8 bin yıllık ayak izleri, taşınarak müzede sergilenecek. Ancak taşıma işlemi için kışın geçmesi ve gece sıcaklığının 10 derece üzerine çıkması bekleniyor

8 bin yıllık ayak izi müzeye taşınacak
8 bin yıllık ayak izi müzeye taşınacak
GİRİŞ 02.04.2012 07:22 GÜNCELLEME 02.04.2012 07:22

Hasan Ay'ın haberi

Marmaray ve İstanbul Metrosu kapsamında Yenikapı'da yaklaşık 8 yıldır devam eden arkeolojik kazılarda ortaya çıkartılan ve neolitik çağa ait olan yaklaşık 8 bin yıllık ayak izleri taşınıyor. Arkeolog Sırrı Çömlekçi, alanda bulunan 390 ayak izinden 88'inin taşındığını belirterek, "Gece hava sıcaklığı 10 derece üzerine çıktığında, ayak izlerini taşıma işlemini başlatacağız. Ayak izleri daha sonra bir araya getirilecek ve müzede sergilenecek" dedi.

390 ADET AYAK İZİ...
İstanbul Arkeoloji Müzesi denetimine yapılan kazılarda, geçen yıl deniz seviyesinden 8.2 metre aşağıda 390 adet ayak izi bulunmuştu. Neolitik çağa ait olan yaklaşık 8 bin yıllık ayak izlerinin 88'i, geçen eylül ayında kaldırılarak korumaya alındı.

DERE TAŞKINI KORUMUŞ

Marmaray kazılarının alan sorumlusu İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde görevli arkeolog Sırrı Çömlekçi, metro kazı alanında bulunan ayak izleriyle ilgili olarak şunları söyledi: "İnsanlar çamur üzerinde yürümüş ve ayak izlerini bırakmışlar. Daha sonra bırakılan ayak izleri kurumuş ve kalıp haline gelmiş. Onun yanında eski bir dere yatağı var o dere yatağı taşkın yapmış. O taşkın, kurumuş ayak izlerinin üzerini sarı deniz kumuyla örtmüş. Onun üzeri daha sonra kat kat örtülmüş. Bu ayak izleri doğanın İstanbul'a bir armağanı. Oradaki insanların enerjilerini görebiliyoruz. Dere kumu dolunca iki farklı malzeme oluyor. Dere kumu taşlı çakıllı, diğeri kil. Dolayısıyla bunlar birbirine yapışmıyor. Bu sayede şeklini muhafaza ediyor."

HAVANIN ISINMASI LAZIM

Kış şartlarından dolayı ayak izlerinin kaldırılamadığını kaydeden Çömlekçi, "Gece sıcaklığının 10 gün boyunca 10 derece üzerinde olması gerekiyor. Şu an hava durumunu takip ediyoruz. Havalar düzeldiği zaman kaldırma işlemini gerçekleştireceğiz. Yaz döneminde tamamen kaldıracağız. Hava durumu şu an çok değişken, bunun stabil hale gelmesi lazım" dedi. Ayak izlerinin yaklaşık 8 bin yıllık olduğunu belirten Sırrı Çömlekçi, "Aynı seviyede bulunan malzemelerin 'karbon 14' testi sayesinde tarihlemesini yaptık" diye konuştu.

AYAK İZLERİ NASIL TAŞINIYOR?
Sırrı Çömlekçi, ayak izlerinin kaldırılma işlemini şöyle anlattı: "Her ayak izi ölçülüyor, fotoğraflanıyor, çizimleri yapılıyor. 'Yürüyen kişinin sırtında yük var mı, ağırlığı neydi, çıplak ayakla mı basmış, izler kaç bireye ait?' Bu gibi detayları tespit etmek için antropolojik çalışma yapıyoruz. Ayak izlerinin bulunduğu toprak, çeşitli kimyasallarla sertleştiriliyor. Ardından üzerine silikon dökülüyor. Silikon donduktan sonra alandaki görüntüsünün pozitifini almış oluyoruz. Bu sayede istasyon içinde veya bir müzede sergilenecekse bunun kopyaları yapılabilir. Daha sonra metal kasalar hazırlanıyor. Tek tek ayak izleri uygun ebatlarda o kasalar çakılarak kaldırılıyor. Müzede de konservasyon işlemine alınıyor. Daha sonra kaldırılan bütün ayak izleri sergileneceği müzede alandaki hali gibi birleştirilecek ve sergilenecek. Meşakkatli bir iş, uzmanlık ve dikkat istiyor."

(Sabah)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Maliyeden yasa dışı bahis ve suç gelirlerinin aklanmasına karşı dört koldan mücadele
Artık satanlara hapis cezası! Yeni kanun geliyor