Filistin bayrağı BM'ye asılacak
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi'ne Filistin bayrağının asılmasına ilişkin tasarı kabul edildi.
New York'taki BM Genel Merkezi'ne Filistin bayrağının asılmasını içeren karar tasarısı İsrail'in itirazına rağmen BM Genel Kurulu'nda oylandı.
Karar 119 'evet' oyuyla kabul edildi. Aralarında ABD ve İsrail'in de bulunduğu 8 ülke tasarıya 'hayır' dedi.
Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur da tasarıyı, "bağımsız bir devlet olarak tanınma yolunda önemli ve yeni bir adım" olarak niteledi.
Türkiye Filistin kararından memnun
TÜRKİYE: FİLİSTİN DEVLET OLARAK TANINMALI
Toplantıda söz alan üye ülke temsilcilerinin birçoğu, "üye olmayan gözlemci devlet" statüsündeki Filistin'in bayrağının BM'ye çekilmesinin yeterli olmayacağını, Filistin'in BM'ye tam üye olmasını desteklediklerini bildirdi.
Türkiye adına toplantıda konuşan BM Daimi Temsilci Yardımcısı Levent Eler, tasarının kabul edilmesiyle, Filistin halkına karşı haksızlığı gidermek için tarihi ve sembolik anlamda önemli bir adım atıldığını söyledi. Eler, tasarının, "Filistin'in BM'ye tam üyelik yolunda önemli bir dönüm noktası" olarak kabul edildiğini kaydetti.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da "Birleşmiş Milletler’in New York’taki merkez binası ve diğer merkezlerine üye ülke bayraklarıyla birlikte Filistin Devleti bayrağının da çekilmesinin kabul edilmiş olmasından memnuniyet duymaktayız" ifadesi yer aldı.
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power ise BM'ye Filistin bayrağının çekilmesinin müzakerelere bir alternatif olmayacağını ve ABD'nin tasarıya karşı olduğunu bildirdi.
KENDİ KADERİMİZİ BELİRLEME HAKKIMIZI KULLANDIK
BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Büyükelçi Mansur, söz konusu tasarıyı barışa engel görenlerin olduğuna ilişkin soru üzerine, "Kendi kaderimizi belirleme hakkımızı kullandık. Bayrağımızı BM'ye asmak için veya bu konuyu müzakere etmek için İsrail'den ya da herhangi birinden izin almayı beklemeyeceğiz" ifadesini kullandı.