Hırvatistan'da seçimleri SDP kazandı

Hırvatistan'da dün yapılan 7. parlamento seçimlerinin sonuçlarına göre, Sosyal Demokrat Parti (SDP) liderliğindeki ''Kukuriku'' koalisyonu seçimleri kazandı.

Hırvatistan'da seçimleri SDP kazandı
Hırvatistan'da seçimleri SDP kazandı
GİRİŞ 05.12.2011 11:37 GÜNCELLEME 05.12.2011 11:37

Eski Yugoslavya'dan 1991'de ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Hırvatistan'da, ülkenin 20 yıllık bağımsızlık tarihinde 16 yıl iktidarda kalan Hırvat Demokrat Birliği'nin (HDZ), seçimlerde mağlubiyet yaşadığı bildirildi.

Merkezi Seçim Kurulunun (DIP) açıkladığı ve resmi olmayan sonuçlara göre, 151 milletvekilinden oluşan Hırvatistan Meclisi'nde ''Kukuriku'' koalisyonu 79, HDZ ise 47 koltuk kazandı.

DIP'in açıklamasında, oyların yaklaşık yüzde 90'ının sayıldığı, Hırvatistan'ın Slavoniya ve Baranja Koalisyonu'nun 6, Laburist İşçi Partisi'nin 6, ''İvan Grubişiç'' bağımsız adayların listesinin 2, Hırvat Köylü Partisi'nin (HSS), Hırvat Hak Partisi'nin (HSP), HCSP ve ''Ladonja'' bağımsız aday listesinin birer koltuk kazandığı, Sırp parti SDSS'nin 3 ve diğer azınlık temsilcilerinin 5 koltuk kazandığı belirtildi.

DIP'in açıklamasının ardından Hırvatistan medyası, yeni Başbakan'ın SDP Genel Başkanı ve ''Kukuriku'' koalisyonunun lideri Zoran Milanoviç'in olacağını duyurdu.

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından açıklama yapan HDZ'nin Genel Başkanı, Başbakan Yadranka Kosor, partisine oy veren tüm seçmenlere teşekkür ederek, partisi HDZ'nin ''yapıcı bir muhalefet olacağını'' ifade etti.

Seçimleri kazanan Sosyal Demokrat Parti'nin (SDP) etrafında toplanan Hırvat Halk Partisi (HNS), İstra Demokrat Meclisi (IDS) ve Hırvat Emeklileri Partisinden oluşan ''Kukuriku'' koalisyonunun lideri Zoran Milanoviç, seçim sonuçlarından dolayı duyduğu mutluluğu dile getirerek, kendilerini daha çok iş beklediğini ifade etti.

Milanoviç'i, seçimdeki başarısından dolayı Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç de tebrik etti.

-Zoran Milanoviç-

30 Kasım 1966 tarihinde Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de doğan Zoran Milanoviç, 1993 yılında Hırvatistan Dışişleri Bakanlığında, 1996 yılında ise Hırvatistan'ın AB ve NATO misyonunda danışman olarak görev yapmış, 2007 yılında Sosyal Demokrat Parti'nin başkanlığına seçilmişti.

2007'deki seçimlerde Hırvatistan Meclisi'ne milletvekili olarak giren Milanoviç, 2008 yılında SDP'nin başkanlığına yeniden seçilmişti. 2010 yılının Aralık ayında kurulan ve başkanlığını yaptığı SDP'nin etrafında toplanan Hırvat Halk Partisi (HNS), İstra Demokrat Meclisi (IDS) ve Hırvat Emeklileri Partisinden oluşan ''Kukuriku'' koalisyonunun da lideri olan Zoran Milanoviç, evli ve iki çocuk babası.

-''Kukuriku''nun anlamı-

''Kukuriku'' koalisyonunun ismi ile ilgili, koalisyonun resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, bu ismin Hırvatistan'ın ''uyuyan potansiyellerin uyandırılması için'' kullanıldığı belirtildi.

Bu arada, ''Kukuriku'' Hırvatça'da horoz sesi anlamına geliyor.

-16 yıl iktidarda kalan HDZ'nin tarihçesi-

1999 yılında ölen Hırvatistan'ın ilk Cumhurbaşkanı Franjo Tudzman tarafından 1989 yılında kurulan Hırvat Demokrat Birliği (HDZ), ülkede 1990'da yapılan ilk çok partili seçimlerden 2000 yılına kadar iktidarda kalmıştı. Franjo Tudzman, Vladimir Şeks, İvo Sanader ve Yadranka Kosor olmak üzere kuruluşundan günümüze kadar 4 Başkanı olan HDZ, 1991 yılında eski Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Hırvatistan'ın 20 yıllık bağımsızlık tarihinde ilk kez 2000 yılında seçimlerde mağlubiyet yaşamıştı. 2003 yılındaki seçimleri kazanan HDZ, Hırvatistan'ın 20 yıllık bağımsızlığının 16 yılını iktidarda geçirerek günümüze kadar iktidarda kaldı. Başbakan Yadranka Kosor ve başında bulunduğu hükümet Hırvatistan'ın AB ile müzakerelerini de tamamladı.

-İvo Sanader'in dönemi-

HDZ'nin eski Başkanı ve eski Hırvat Başbakanı olan ve şu anda Hırvatistan Mahkemesince yolsuzluktan yargılanan İvo Sanader'in yargı sürecinin, eski partisi HDZ'nin bu seçimdeki sonucunu olumsuz yönde etkilediği düşünülüyor.

Hırvatistan Yolsuzlukla Mücadele Kurumunun (USKOK) kendisine karşı soruşturma başlattıktan sonra 2009 yılında başbakanlık görevinden istifa eden Sanader, 2010 yılında meclise bağımsız milletvekili olarak dönmüştü.

İvo Sanader, ''Hypo'' bankasından rüşvet almanın yanı sıra ülkenin ulusal gaz ve petrol şirketi INA'nın yönetim haklarının Macaristan'ın MOL şirketine devredilmesi için 10 milyon avro rüşvet almak, yetkisini kötüye kullanmak ve yolsuzluk yapmakla da suçlanıyor.

Hırvatistan'da 2003-2009 yılları arasında başbakanlık yapan İvo Sanader, hakkındaki ''yolsuzluk ve yasa dışı kazanç'' iddialarının ardından görevini bırakmış, iktidardaki partisi HDZ'den de ihraç edilmişti.

Sanader, 9 Aralık 2010 yılında parlamentoda dokunulmazlığının kaldırılması görüşülürken karayoluyla Hırvatistan'dan Slovenya'ya gitmiş, daha sonra geçtiği Avusturya'da polis tarafından yakalanmış, 18 Temmuz 2011'de Hırvatistan'a iade edilmişti. Sanader'in yargılanmasına seçimlerden birkaç ay önce başlanması ve HDZ'nin bazı yetkililerine karşı soruşturma başlatılacağı ile ilişkin iddiaların bu partinin seçim sonucunu olumsuz yönde etkilediğini iddia ediliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Fidan'dan PKK açıklaması: Artık Irak'ın sorununa dönüştü!
Süper Lig'de ilk iki haftanın programı belli oldu