Melbourne'un tarihi de yok, sembolü de

Dünyanın en yaşanabilir kenti Melbourne'un belediye başkanı Robert Doyle önemli açıklamalar yaptı.

Melbourne'un tarihi de yok, sembolü de
Melbourne'un tarihi de yok, sembolü de
GİRİŞ 18.09.2015 12:48 GÜNCELLEME 18.09.2015 12:48

Dünyanın en yaşanabilir kenti Melbourne'un belediye başkanı Robert Doyle, Sydney'in aksine sembolü, Viyana'nın aksine tarihi kültürü olmamasına rağmen Melbourne'un bir fotoğraf karesine sığmayacak kadar güzel bir şehir olduğunu söyledi.

Ekonomik analizler yapan ve öngörülerde bulunan bağımsız Economist Intelligence Unit adlı kuruluş tarafından "dünyanın en yaşanabilir kentleri" listesinde üst üste 5 yıl ilk sırada yer alan Avustralya'nın güneyindeki Melbourne'ün belediye başkanı Robert Doyle, şehrinin gözde olmasını sağlayan unsurları AA muhabirine anlattı.

SEMBOLÜ YOK

Başkan Doyle, dünyanın birçok kentinin aksine Melbourne'u tanımlayacak bir sembolün bulunmadığını hatırlatarak, "Kuzeydeki komşumuz Sydney'i düşünürsek çok güzel Liman Köprüsü ve Opera Evi'nin fotoğrafını çekebilirsiniz ve o resmi birine gösterdiğinizde direk burası Sydney der. Melbourne'da pek öyle yapamıyorsunuz. Melbourne olduğunu belirleyecek göze çarpan bir sembol yoktur. O da bizim güzelliğimiz" dedi.

- "Melbourne'da 200 millet, 240 dil ve 105 inanç bir arada yaşıyor"

Şehirlerinin herkese açık bir kent olduğuna vurgu yapan Doyle, "Nereden gelirseniz gelin, biz burada 200 farklı milletten oluşmaktayız, hangi dili konuşursanız konuşun, biz 240 tane dil konuşmaktayız, hangi dinden olursanız olun, biz 105 farklı dinden oluşmaktayız fakat hepimiz tek bir Melbourne'uz" ifadelerini kullandı.

Başkan Robert Doyle, şehrin en önemli özelliğininin tek bir hikayeden değil, yüzlerce hikayeden oluşması olduğunu ifade ederek, kente gelenlerin mutlaka Melbourne'a ait bir özelliği keşfedeceğini ileri sürdü. Doyle, "Bizi tek bir fotoğrafta bulamazsınız. Bence insanların Melbourne'u güzel buldukları taraf budur" dedi.

- "Viyana'nın tarihi, Vancouver'ın alt yapısı" 

Dünyanın en yaşanabilir kentleri sıralamasında kendilerini izleyen Viyana ve Vancouver'a da vurgu yapan Melbourne Belediye Başkanı, ikinci sıradaki Viyana'nın bin senelik kültürü, üçüncü sıradaki Vancouver'ın ise sürdürebilirlik ve altyapı alanında başarılı olduğunu hatırlattı. Başkan sözlerini şöyle sürdürdü, "Ama Melbourne'a baktığımda bütün kategorilerde başarılı olan tek şehiriz. Yani her şeyde iyiyiz. Bizim sıralamamamızı düşürecek zayıf bir noktamız yok. Bence bu da bizim şehrimizi çok özel yapıyor."

- "Çokkültürlülük kentimizin zenginliğidir"

Bu yıl 80'inci kuruluş yıldönümünü kutlayan Melbourne, Avustralya'da çokkültürlülüğün yaşandığı en önemli kent konumunda. Farklı millet, inanç ve kültürden gelen insanların bir arada uyum içerisinde yaşamalarının kentin en önemli 3 zenginliği olarak değerlendiren Doyle, "O yüzden çok ahenkli bir şehiriz. Yani şehrimizin o çok güzel üç özelliğini düşünürsek onlar bizi bugün biz yapan şeylerdir. Kafamda en ufak bir şüphe yoktur ki, çokkültürlülüğün çiçek gibi açması, Melbourne'un dünyadaki en çeşitli, hoşgörülü, uyumlu ve sofistike şehirlerden biri olmasına yardımcı olmuştur" dedi.

- "Melbourne'da çok çok güçlü bir Türk toplumu var"

AA muhabirine şehirlerindeki Türk toplumu ile ilgili görüşlerini de açıklayan Başkan Doyle, Çanakkale Savaşları'na dayanan 100 yıllık bir dostluğun olduğuna işaret ederek, "Melbourne'da çok çok güçlü bir Türk toplumu var" dedi.

Türk toplumunun kente yaptıkları katkılardan övgü ile söz eden Doyle, memnuniyetini şu sözlerle dile getirdi:

"Melbourne'u evleri yaptıkları için ve gururla Avustralyalı oldukları için onları seviyoruz. Ama onlar Türk köklerini ve kültürlerini geride bırakmıyorlar, onlar aslında bunları Melbourne'da harmanlıyorlar. Biz insanların Türk kökenleri için çok gurur duymalarını istiyoruz ve onların kültürlerini, geleneklerini, müziklerini ve özellikle yemeklerini, hepsini getirmelerini istiyoruz ama aynı zamanda onların çok gururlu Avustralyalı ve Melbourne'lu olmalarını istiyoruz. Türk toplumu bunu yapıyor ve bence bu da Melbourne'u çok özel yapan şeydir." 

- Melbourne

Economist Intelligence Unit tarafından sağlık, eğitim, istikrar, altyapı, suç oranları, sosyal kalkınma, kültür ve çevre gibi 30 ayrı kritere göre puanlanan, 140 şehrin yer aldığı listede beş yıldır ilk sırayı kaptırmayan Avustralya'nın Melbourne şehri aynı zamanda Victoria eyaletinin başkenti.

Melbourne, yaklaşık 4,4 milyon nüfusu ile 4,8 milyon nüfuslu Sydney'in ardından Avustralya'nın ikinci büyük kenti konumunda. Özellikle Asya ülkelerinden gelen uluslararası öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği kentin, 2056 yılında 9 milyona ulaşarak Sydney'i geçmesi bekleniyor. Avustralya Açık Tenis Turnuvası ve Formula1 gibi dünyanın önemli spor organizasyonlarına ev sahipliği yapan Melbourne'da resmi rakamlara göre 60 bin Türk yaşıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika! Soruşturma başlatılmıştı! İstanbul Barosu'ndan kritik karar
Siyaset bilimci Erdoğan'a övgüler yağdırdı! Nevşin Mengü şekilden şekle girdi