Yazın ayakkabılarda oluşan koku nasıl önlenir?
Yazın çorapsız giyilen ayakkabılar kokuya sebep oluyor. Peki, ayakkabı ve ayak kokusu nasıl önlenir?
Yaz ayları geldiği zaman babet veya spor ayakkabı gibi ayakkabılarımızı çorapsız giymeye başlıyoruz. Yazın gelmesiyle birlikte ayaklarımızda hafifleme hissi yaşasak da aslında bu durum ayakta koku oluşmasına sebep oluyor. Çorapsız giydiğimiz ayakkabılar yüzünden meydana gelen ayak kokusunu önlemek için de birçok yöntem var.
Ayak kokusu nasıl meydana gelir?
Tüm vücudumuzda olduğu gibi ayaklarımızda da ter bezleri bulunuyor. Yazın sıcak havalarda, hareket ettiğimizde ya da egzersiz sırasında ayaklarımız daha çok terliyor. Kokuyu oluşturan ise terle birlikte ayaklarımızda çoğalan bakteri ve mantarlar. Bu küçük organizmalar özellikle karanlık yerlerde ve parmak aralarında çoğalmayı seviyorlar. Bu yüzden ayakları mümkün olduğunca temiz ve kuru tutmak ve en önemlisi de teri emecek bir çorap giymek gerekiyor.
Çorapsız giyilen ayakkabı kokusunu önlemek için yöntemler
Yaz aylarında çorapsız giydiğiniz ayakkabılarda oluşabilecek kokuyu önlemek için yöntemler şunlar:
1. Yıkayın ve kurutun
Her gün ayaklarınızı su ve sabunla yıkayın ve ayakkabınızı giymeden önce ayaklarınızın tamamen kuruduğundan emin olun. Bu şekilde ayaklarınızın daha uzun süre terlemeden ve kokmadan kalmasını sağlayabilirsiniz.
2. Bakterileri yok edin
Ayağınızdaki bakterileri yok etmek için uygulayabileceğiniz karışımlar bulunuyor. Örneğin, beslenmeden temizliğe birçok alanda kullanılan beyaz sirke, ayağınızdaki bakterileri yok etmede de işe yarayan bir yöntem. Bir miktar beyaz sirkeyi spreyli bir şişeye doldurun ve her duştan sonra ayak altınıza sıkın, kurumaya bırakın. Ayakkabılarınızı giymeden önce de uygulayabilirsiniz.
3. Hindistan cevizi yağı
Faydalarını sıkça paylaştığımız Hindistan cevizi yağı da ayak kokusunu önlemeye yardımcı olan doğal yöntemlerden biri. Sirkeyi uyguladıktan sonra akşamları yatmadan önce ayaklarınızı Hindistan cevizi yağı ile ovabilirsiniz. Bu yöntem hem bakterilerin azalmasına hem de ayaklarınızın yumuşak olmasına yardımcı oluyor.
4. Ayakkabılarınızı havalandırın
Ayakta oluşan bakteri ve mantarlar karanlık ve kapalı ortamları seviyorlar. Bu yüzden ayakkabılarınızı giydikten ve spor yaptıktan sonra spor çantanıza veya kapalı kutulara koymak yerine havalandırın. Aynı şekilde bir süre ayaklarınızı da bir şey giymeden havalandırabilirsiniz.
5. Silikajel paketleri
Yeni bir ayakkabı veya çanta aldığınız zaman içinde minik jel topları olan torbalara rastlamışsınızdır. Bu torbaların görevi nemi hapsetmek. Silikajelleri atmak yerine daha sonra kullanmak üzere saklayabilirsiniz. Egzersizden sonra terlemiş olan ayakkabınızın içerisinde silikajel paketlerini koyun fakat mutlaka hava alacak bir ortamda bekletin ki böylece ayakkabının içerisindeki nemi rahatça emebilsinler. Özellikle uyarmak istiyoruz, silikajel paketlerini kullanırken dikkatli olun. Yutma, boğulma ve zehirlenmelere karşı silikajel paketlerini bebek ve evcil hayvanlardan uzak tutun.
6. Gazete
Ayaklarda oluşabilecek bakterileri önlemenin en iyi yöntemlerinden biri de onları yıkamak. Yıkanmış ayakkabılarınızı daha iyi kurutmak için gazete kağıdına sarabilirsiniz.
7. Günışığı
Yıkadığınız ayakkabılarınızı kurutmanın bir diğer en iyi doğal yöntemi de güneş ışığı ve temiz hava. Ayakkabılarınızı temiz havada kurutabilirsiniz.
8. Alkol
Alkol bakterileri öldüren en etkili maddelerden biri. Ayakkabılarınızın içini izopropil alkolle temizleyebilirsiniz. Fakat bunu uygularken öncelikle ayakkabınızın kullanım talimatlarını okuyun ve ayakkabınızın dış yüzeyini kesinlikle alkolle temas ettirmeyin.
9. Her gün aynı ayakkabıyı giymeyin
Ayakkabınızı her gün üst üste giymek yerine iyice kuruması ve havalanması için bir-iki gün boşluklar bırakın. En sevdiğiniz ayakkabılarınız spor ayakkabılarınızsa, alternatif bir veya iki çift bulundurabilirsiniz.
10. Ayakkabı tabanlığınızı değiştirin
Ayakkabı tabanlığı ayak terinizi en fazla emen bölümlerden biri. Kullandığınız ayakkabı tabanlığını periyodik olarak değiştirebilirsiniz ve hatta ayak kokusunu önleyici olanları tercih edebilirsiniz.
11. Tuz, pudra, karbonat
Suyu emme özelliği olan tuz ayakkabınızın içindeki nemi hapsederek dolayısıyla bakterilerin çoğalmasına engel oluyor. Aynı şekilde ayakkabınızın içine pudra veya karbonat da sürebilirsiniz.