Haydar Kadı Camii 104 yıl sonra ibadete açıldı

Makedonya’nın Manastır kentindeki Haydar Kadı Camii, 104 yıl sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün restorasyonu sonrası ibadete açıldı.

Haydar Kadı Camii 104 yıl sonra ibadete açıldı
Haydar Kadı Camii 104 yıl sonra ibadete açıldı
GİRİŞ 06.11.2016 11:17 GÜNCELLEME 06.11.2016 11:17
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Makedonya’nın Manastır kentinde bulunan, Osmanlı döneminde merkezi bir konuma sahip Haydar Kadı Camisi, 104 yıl sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün restorasyonunun ardından yeniden ibadete sunuldu. Başbakan Yardımcı Veysi Kaynak, açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Bir ecdat yadigârı, 450 yaşını idrak etmiş bu eser, ibadete kapatıldıktan 104 yıl sonra yeniden Allah’ın kelamının, söyleminin yeri haline geliyor” dedi. Balkanlar’da olmanın heyecanını yaşadığını vurgulayan Kaynak, 600 yıllık Osmanlı Devleti’nin 550 yıl Balkanlarda hüküm sürdüğünü, Türkiye’nin her yerinde yaşayan vatandaşların Balkan göçmeni komşusu, akrabası ya da hatırası olabileceğini söyledi. Kaynak, Balkanlar coğrafyasının dünyanın örnek alması gereken bir yer olduğuna dikkati çekerek, “Üç kıtada 600 yıl hüküm sürmüş Osmanlı Devleti her milletten, ırktan, dilden, dinden insanları yönetmiş ama hiçbir yerde emperyalist, sömürgeci olmamış, soykırım yapmamış. Fethettiği yerlerde insanlar kendi dillerine kültürlerine sahip çıkarak yaşayabilmişler.” değerlendirmesinde bulundu. Kaynak, Fatih Sultan Mehmet’in Bosna’yı terk ederken, kimsenin rahatsız edilmemesi yönündeki fermanının buna örnek olduğunu söyledi.

“Türkiye huzur odası olmaya devam ediyor”

Aynı anlayışı günümüzde Türkiye Cumhuriyeti’ni yönetenlerin yerine getirdiğini ifade eden Kaynak, şöyle dedi: “Biz, bugün Manastır’daki Haydar Kadı Camii’nin yeniden ibadete açılmasının sevincini yaşarken, Vakıflar Genel Müdürlüğü’müz Edirne’de Yahudilerin Avrupa’daki en büyük sinagogunu, Diyarbakır’daki en büyük Ermeni kilisesini de restore ediyor. Çünkü biz böyle bir medeniyetin mirasçılarıyız ve nerede bir ata yadigârı eser kalmışsa onun tamamını bizim yeniden hayata geçirmek, ihya etmek borcumuz.” Kaynak, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Makedonya’da kimseye ayrım yapmadan gıda yardımı dağıttığını, Makedon hastaların Türkiye’nin en iyi hastanesinde tedavi ettirildiğini, öğrencilere de burs verildiğini anlatarak, “Bütün dünya mezhep savaşları, göçler, açlıklar ve yokluklarla boğuşurken Türkiye, yine ecdadına layık bir şekilde sizlerle birlikte yine huzur adası, yine emniyet odası olmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

“Bizi birbirimize bağlayan çok şey var”

Makedonya Başbakan Yardımcısı Festim Halili yaptığı konuşmada, iki ülkenin ve halklarının dost olduklarını vurguladı. Halili, “Tarihi olarak da bizi birbirimize bağlayan çok şey bulunmakta. Makedonya Cumhuriyeti adına bu caminin bugünkü haline kavuşmasından dolayı yaptığınız yardımlar için teşekkür ederim. Bu tür iş birliklerine her zaman açık olacağız. Bu caminin restore edilen son cami olmaması ümidiyle” diye konuştu. Makedonya İslam Birliği Başkanı Süleyman Recepi tarihi camide bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Recepi, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a selam göndermek istiyoruz. Allah’a ona sıhhat, güç, pozitif enerji vermesi için dua ediyoruz. Tüm düşmanlarına bildiği şekilde karşı gelsin. Tüm Müslümanlar onun arkasında” sözlerine yer verdi. “Balkanların prensesi” olarak anılan Haydar Kadı Camii, konuşmaların ardından kılınan cuma namazıyla 104 yıl sonra yeniden ibadete açıldı. Manastır’daki tarihi caminin açılışına, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın yanı sıra Makedonya Başbakan Yardımcısı Festim Halili, Makedonya İslam Birliği Başkanı Süleyman Recepi, AK Parti İstanbul Milletvekili ve Türkiye-Makedonya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Hüseyin Bürge ile Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem ve diğer ilgililer katıldı.

Seçim heyecanı artıyor

Öte yandan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi’nin (ODİHR) Seçim Gözlem Misyonu, Makedonya’da 11 Aralık’ta yapılacak erken genel seçimlerle ilgili gözlem misyonunu resmen başlattı. Seçim Gözlem Komisyonu Şefi Tani de Zulueta, başkent Üsküp’te düzenlenen basın toplantısında, komisyonun yetkili makamlardan yapılan resmi davet üzerine geldiğini kaydederek, “Gözlem ekibinden Üsküp’te 14 ana uzman bulunmakta. 9 Kasım’dan itibaren çalışma yapan, üyeleri ülke genelinde ikişer kişilik gruplara ayrılmış 20 uzun vadeli gözlemcilerimiz de var” şeklinde konuştu. Kısa vadeli çalışmalar yapacak gözlemcilerin ülkeye seçimlerden birkaç gün önce geleceğini ifade eden Zulueta, ‘’300 kısa vadeli gözlemci büyük bir rakam. Bu durum, oylama prosedürünün istatistiksel analizinin tam mevcudiyetini sağlayacaktır. Üye ülkeler gerekli kotayı yerine getirmelidir, çünkü yüksek katılım, uluslararası toplumun yararınadır.” diye konuştu.

YORUMLAR 2
  • .... 7 yıl önce Şikayet Et
    104 yil icindemi restore edebilmisler
    Cevapla
  • Ahmet SARMUSAK 7 yıl önce Şikayet Et
    Çok önemli bir çalışma ve gelişmedir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hizbullah son dakika duyurdu! İsrail ordusuna büyük darbe! En az 20 işgalci asker öldü
Sıfır otomobillerde peynir ekmek gibi giden kampanya! İşte faizsiz kredi sunan markalar