Müsmünlar ile Hıristiyanların ortak hıdrellezi

Bulgaristan'da Müslüman ve Hristiyanların ortak bayramı olan Hıdrellez, ülkenin Kuzeydoğusundaki Rusçuk kentine yakın Ali Baba Tekkesi'nde otantik bir törenle kutlandı.

Müsmünlar ile Hıristiyanların ortak hıdrellezi
Müsmünlar ile Hıristiyanların ortak hıdrellezi
GİRİŞ 09.05.2011 19:35 GÜNCELLEME 09.05.2011 19:35

 Türkiye İle Kültürel İlişkiler Derneği "Güneş"in organizasyonu ile hafta sonu düzenlenen etkinlikte İlkbaharın gelişini temsil eden Hıdrellez'in gelenekleri tanıtıldı.

Etkinliğin başında"Güneş" derneğinin yürüttüğü "Bulgaristan Türkleri Ve Adım Adım Türkiye Projesi" çerçevesinde "Ankara" adlı bir tanıtım filmi sunuldu.

Program kapsamında Ruçuk bölgesinden Tetovçe, Mıdrovo ve Semercievo köylerinden gelen çocuklar Bulgar folklor dansları, Koro şarkıları ve Hıdrellez zamanında kutlanan Bulgarların "Lazarki" Hristiyan geleneğinin bazı örneklerini sundular.

"Köyümüzde ve Yöremizde Hıdrellez Kutlamaları" kompozisyon yarışmasına Semercievo, Smirnenski, Slivo Pole ve Obretenik'ten toplam 33 çocuk katıldı. "Manilerimiz" derlemesinde ise 9–15 yaş grubundaki çocukların yazdığı yüzlerce manilerden örnekler okundu.

Kutlama sonunda yapılan ödül töreninde en başarılı Türk öğrenciler ödüller aldılar. Törene Türkiye'nin Burgas Başkonsolosu Sibel Erkan, Köstence Başkonsolosu Fisun Aramaz, Bal-Göç İzmir Başkan Yardımcısı Fahriye Ersoy, Romanya Demokrat Türk Birliği Kadınlar Kolu Başkanı Melek Amet'in yanı sıra, çok sayıda bölge belediyelerinin yetkilileri de hazır bulundular.

-"GELENEKLER MİLLETİMİZİN BAĞLARINI GÜÇLENDİREN UNSURLARIDIR"-

Törende bir konuşma yapan "Güneş" Derneği Başkanı Mecbure Efraimova, AA'ya yaptığı açıklamada geçmişten günümüze süren geleneklerin millet bağını güçlendiren önemli unsurlar olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Hıdrellez geleneği, bir bayram olarak bütün Türk milletinin topluca katıldığı, kutladığı, bir takım töreleri yerine getirdiği bir bahar bayramıdır. Oldukça eski bir devre giden bu kutlamalar, babadan oğula günümüze kadar intikal etmiştir.

Hıdrellez'den sonra yazın geldiği inancını yaşatan Türk toplumu, Hıdrellez'le birlikte artık karakışın geride kaldığını görmekte ve gelecek günlerin tabiatın canlandığı, yeşerdiği bahar ve yaz günleri olduğunu vurgulamaktadır. İşte böyle bir günü, bir dönüm noktasını "bahar bayramı" olarak bütün imkanlarıyla, duygularıyla, sevinciyle kutlamaya çalışmaktadır.

Yüzyıllardır kültürümüz içinde var olan ve günümüzde de canlı bir şekilde devam eden Hıdrellez geleneği, halkın ortak ürünleri olan maniler, ninniler, atasözleri, bilmeceler gibi ürünleri yanı sıra halk şairlerinin şiirlerine de yansımış, aşıkların tellerinde türkü, dillerinde koşma, semai ve destan olmuştur."

Törenden sonra Ali Baba Tekkesi olarak bilinen yere geçen katılımcılar, yıllardır süren geleneği devam ettirerek, suyunun şifalı olduğunu inanılan bir çeşmenin havuzuna dilek paraları attılar.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kış turizminin gözdesi! Uludağ'da otel fiyatları bu yıl da dudak uçuklattı...
İsrail basınında çarpıcı iddia... Hamaney komada mı? Hamaney'in öldüğü öne sürüldü!