Batman teknokentle kalkınacak
Batman Üniversitesi, kenti sanayi ve mühendislik üssü haline getirecek çalışmaların yapılacağı teknokenti kurmak için çalışma başlattı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın desteğiyle Teknoloji Fakültesi Dekanlığı öncülüğünde altyapısı tamamlanan teknokent için üniversitenin Batı Raman Kampüsü'nde 10 bin metrekarelik bir alan ayrıldı.
SELMAN TÜR - Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın desteğiyle Batman Üniversitesi tarafından 10 bin metrekarelik alan üzerine teknokent inşa edilecek.
Üniversite ile Organize Sanayi Bölgesi (OSB) arasında iş birliğinin sağlanmasının hedeflendiği teknokentin 2 yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor.
Batman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Durmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknokentin kurulacağı alanla ilgili tapu tescil işlemlerinin bitirildiğini anlatarak, teknoloji geliştirme bölgesinin tüm prosedürlerini tamamladıklarını söyledi.
Teknokenti ABD'deki Silikon Vadisi gibi bir teknoloji bölgesi yapmayı düşündüklerini anlatan Durmuş, "Belki Silikon Vadisi kadar büyük olmaz, ama tüm teknolojik ürünlere yetecek bir alan tasarlıyoruz. Bu niyetle hareket ettik, çalışmalarımız tamamlanmak üzere." diye konuştu.
Sanayi için parça üretiminde kullanılan makinelerin de alındığını vurgulayan Durmuş, teknokent ile Batman Üniversitesi ve sanayi iş birliğini geliştirmek istediklerini belirtti.
"Batman'ı teknoloji üssü haline getirmek istiyoruz." diyen Durmuş, teknokentte Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerinin de birer bürosu bulunacağını, bu sayede üniversite ile sanayiciler arasında daha kolay ulaşım sağlanacağını kaydetti.
Kurdukları makinelerle teknokentin temelini oluşturduklarını anlatan Durmuş, "Daha önce hizmet alımıyla sanayide parça alıyorduk. Ankara ve İstanbul'dan istiyorduk ama artık kendimiz üreteceğiz. Batman sanayicisi de artık ihtiyaç duyduğu parçayı üretebilecek." ifadelerini kullandı.
Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığı öncülüğünde çalışmanın yürütüldüğünü ifade eden Durmuş, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Bölgemiz artık Türkiye'ye açılacak. Bölge, önemli bir bölge. Irak ve Suriye'ye yakın. Bu ülkelerde savaş bittikten sonra buralarda bir yapılanma başlayacak. Teknoloji satan bir ülke olacağız. Onun için de bölgeyi geliştirip bölge üzerinden Ortadoğu'ya, dünyaya açılmak istiyoruz."
Öte yandan, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Geliştirme Genel Müdürlüğü Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kuruluşu Şube Müdürü Gülsüm Kendir ve beraberindeki heyet de kente gelerek üniversite, sanayici ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile bir araya geldi.
Kendir, teknokentlerin GAP illerini teknoloji ve sanayi alanında kalkındırmak amacıyla kurulduğunu belirtti.
İş adamı Kadri Demir de kurulacak teknokentin Batman'ın yanı sıra bölgenin de kaderini değiştireceğini söyledi.
YORUMLAR