Batman

Her derde şifa: 8 bin liradan satılan bal ağaç kavuklarından çıkarılıyor

11:56 19 Temmuz 2024 13 Yorum Var
Her derde şifa: 8 bin liradan satılan bal ağaç kavuklarından çıkarılıyor

Batman'ın Sason ilçesinde üretilen bal 8 bin liradan alıcı buluyor. Ormanlık alanda ağaç kavuklarında doğal yöntemle üretilen bal, 'her derde şifa' olarak anılıyor.

Batman'ın Sason ilçesinde ormanlık alanda ağaç kovuklarında doğal ortamda üretilen balın kilosu 8 bin liradan alıcı buluyor.

Arıcılığın yaygın yapıldığı Sason ilçesinde zaman zaman kovanlardan kaçan arılar, yerleşim yerlerine uzak bölgelerdeki ormanlarda ağaçların kovuklarına yerleşerek yuva yapıyor. Kimsenin girmediği ormanlarda ağaçların kovuğunda yuvalarında el değmemiş doğal ortamda bin bir derede deva olarak bilinen katkısız ürettikleri bal ise civarda yaşayan köylülere ek geçim kaynağı oluşturuyor. Ağaç kovuklarından çıkarılan bal, hastalar tarafından 8 bin liraya kadar alıcı buluyor.

Sason ilçesine bağlı Dereiçi köyünde ailesi ile birlikte arıcılık yaparak geçimini sağlayan Ömer Ağduk, ormanlık alanda bulduğu arıları bir süre izledikten sonra bal sağım zamanı geldiğinde ağaç kovuklarını açarak balı çıkartıp kilosunu 8 bin liradan satışa çıkardığını söyledi.

HER DERDE ŞİFA

Ağaçların kovuklarında bulunan arıları mart, nisan ve mayıs aylarında tespit ettiklerini belirten Ağduk, "Yaklaşık 3 ay izledikten sonra şimdi kovukları açıp balın sağımını yapacağız. İnşallah kısmetimize iyi bir bal çıkar. Bu bal bin bir derde şifalıdır. Kilogram fiyatını 8 bin liradan satıyoruz. Bu yıl fazla bal olmadığı için her yerde bulunmaz. Diğer ballara benzemiyor. Kovukta bulunan arıları da kendi kovanlarımıza koyarak beslemeye alıyoruz” dedi.

YORUMLAR

13 Yorum Var
  • Baydoğru 1 ay önce Şikayet Et
    Bana göre ağaçları böyle oymak doğru bir şey değil , bal üret arı besle kovanda, daha orjinal kaliteli bal üretirsin ,gerçek anlamıyla arıcılığın hakkını verirse "karakovan 'yaparsa böyle artislik yapıp oyulmuş ağaçlara nazaran daha güzel ballar üretilir ağaç sabit bir bölge ama kovancılık en güzel yeri bulup orada yerleştirip bal üretimi daha kaliteli olur
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • verme 2 ay önce Şikayet Et
    agaca zarar vermek suc degil mi bence suc olmasi gerek her deli bøyle yapar ise agac kalmaz ayakdaa
    Cevapla
  • misafir 2 ay önce Şikayet Et
    bir defa bende doğal ağaç dan bal aldım arıları telef etmeden kovana aldım. fakat balı alabilmek için ağacın yarısını pencere için kesmek gerekiyor o da ağaca çok zarar verdiği için bir daha ormana gitmedim
    Cevapla
  • Suayp 2 ay önce Şikayet Et
    Ben ariciyim.arilarima asla şeker vermem.kosu en fazla 1500 TL dir.sonucta ayni çiçekle besleniyor ari bence çok yüksek fiyat
    Cevapla
  • Abdullah 2 ay önce Şikayet Et
    1500 lira ucuz mu?
  • (76) 2 ay önce Şikayet Et
    Ağaçları kendileri kesmişler kovan yapmışlar şerbet te veriyorlardır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.