"Bayburt İl Gelişim Senaryoları" çalıştayı
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUDAKA) Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi işbirliğiyle düzenlediği "Bayburt İl Gelişim Senaryoları" çalıştayı gerçekleştirildi.
Bayburt Üniversitesi Konukevi Konferans Salonu'ndaki programa Vali İsmail Ustaoğlu, Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, KUDAKA Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Demirdöğen ve bazı kamu kurum müdürleri katıldı.
Bayburt Valisi İsmail Ustaoğlu, burada yaptığı konuşmada, Bayburt ile ilgili gelişim senaryolarının tartışıldığı ve sunulduğu bir çalıştayın çok önem arz ettiğini söyledi.
Bu anlamda akademisyenlere, teknisyenlere, mühendislere ülkenin geleceğiyle ilgili çok önemli sorumluluklar düştüğüne dikkati çeken Ustaoğlu, "Niçin bunu söylüyorum? Maalesef ülkemizde hepimizin çok şikayetçi olduğu başta çarpık yapılaşmanın geldiği boyut zaman zaman bizi acılara, üzüntülere gark eden sonuçları da beraberinde getiriyor." dedi.
Ustaoğlu, şehirlerin de ruhunun olduğunu ancak şehirlere ruh verenin şehirlerin inşasından, planlamasından sorumlu başta şehir plancıları olduğunu belirterek, "Bu neyle oluşur? Bazen o şehirlerin kadim kültürü, bazen tarımdır, turizmdir, farklı sektörlerdir, bu sektörlerle ilgili geleceğin mühendisleri olarak sizlerin o hayal dünyanızla bir şehirle ilgili sihirli ellerinizle yapacağınız planlar hayata geçtiği zaman hepsini bir araya getirdiğimizde şehirlerin ruhunu oluşturur." ifadelerini kullandı.
Başta Bayburt olmak üzere tüm ülkenin bu türden çalışmalara ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Ustaoğlu, "Hükumetimizin yaptığı çalışmalarla kentsel dönüşümler başta olmak üzere zamanında yaptığımız teknik anlamda plansız yapılan çarpık yapılaşmaların sonucu ülkemizin milli gelirinde çok pahalıya mal olacak şekilde kendi yaptıklarımızı kendimiz yıkmak zorunda kalıyoruz." diye konuştu.
KUDAKA Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Demirdöğen ise Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ile KUDAKA arasında yapılan işbirliğiyle bölgenin, özellikle de illerin farklı bakış açılarıyla nasıl kalkınabileceğini görmeye çalıştıklarını belirtti.
Demirdöğen, her İl için bir gelişme planı hazırlamayı amaçladıklarını belirterek, "Her İl için herkesin bakış açısını kapsayan ve bölgemize, İllerimize en kısa sürede geliştirecek yol ve yöntemler bulmaya çalışacağız." ifadesini kullandı.
Program, konuşmaların ardında Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama 3. sınıf öğrencilerinin Bayburt için hazırladığı gelişim senaryolarının sunumu ile devam etti.
YORUMLAR